ΣΠΑΡΤΗ. Λαμπρό πρόγραμμα εκκλησιαστικών, αθλητικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη στα πλαίσια του εορτασμού της μνήμης του Οσίου Νίκωνος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Κυριακή 18 Νοεμβρίου
11:00 π.μ. 4ος Φιλανθρωπικός αγώνας δρόμου στη μνήμη του Οσίου Νίκωνος «του Μετανοείται». Τρέχουμε με σύνθημα: «Τιμούμε τον πολιούχο μας Όσιο Νίκωνα. Βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας».
Συνδιοργανωτές: Γράφειο Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως - Δήμος Σπάρτης - Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάρτης.

5:00 μ.μ: Εσπερινός Ενθρονίσεως της Ιερής Εικόνας του Αγίου Νίκωνος στον Ιερό Ναό του, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευσταθίου.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου
5:00 μ.μ: Εσπερινός και οι χαιρετισμοί του Οσίου Νίκωνος.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου
5:00 μ.μ: Εσπερινός εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου
7:00 π.μ.: Θ.Λειτουργία επί τη εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.
8:30 μ.μ. - 01:00 π.μ.: Ιερά Αγρυπνία στον I. Ναό Οσίου Νίκωνος, επί τη εορτή του νέου Αγίου Ιακώβου του εν Ευβοία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. κ. Ευσταθίου.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου
5:00 μ.μ: Εσπερινός και παράκληση του Οσίου Νίκωνος.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου
5:00 π.μ.: Εσπερινός και χαιρετισμοί του Οσίου Νίκωνος.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου
Α) 7:00 π.μ.: Θ.Λειτουργία .
Β)Εσπερινός επί τη εορτή της Αγίας Αικατερίνης.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου
Α) 7:00 π.μ.: Θ.Λειτουργία – εορτή της Αγ. Αικατερίνης. Β) 6:00 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός εορτής Οσίου Νίκωνος.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου
7:00 π.μ.: Ακολουθία Όρθρου, Πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία και η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου
5:30 μ.μ.: Μεθέορτος Εσπερινός και Μακαριστήρια Οσίου Νίκωνος.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου
5:00 μ.μ: Παράκληση του Οσίου Νίκωνος και ομιλία από τον Δρ. Θεολόγο Ανάργυρο – Μάριο Βαλτογιάννη με θέμα: «Μετανοούν οι Άγιοι;»

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου
10:00 π.μ. : Αγώνες Καλαθοσφαίρισης 3Χ3 στο προαύλιο χώρο του I. Ναού Οσίου Νίκωνος. Συνδιοργανωτές: Γραφείο Νεότητας Ιεράς Μητροπόλεως – ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου
7:00 π.μ.: Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κτητόρων και ευεργετών του Ιερού Ναού.

Ο Όσιος Νίκων γεννήθηκε σε ένα χωριό του Πόντου, κοντά στην Τραπεζούντα στις αρχές του 10ου μ.Χ. αιώνος. Ήταν γόνος επιφανών και ευσεβεστάτων γονέων και από μικρός ήταν αφοσιωμένος στα θεία με όλη του τη ψυχή, ακολουθώντας το παράδειγμα των γονέων του. Σαν παιδί περιφρονούσε τις διασκεδάσεις, τους χορούς και γενικά τις κοσμικές τέρψεις της εποχής του και ζούσε βίο εγκρατή επιθυμώντας να αφιερωθεί στο Θεό. Ο πατέρας του ήταν πολύ πλούσιος γαιοκτήμονας και θα μπορούσε να εξασφαλίσει στο γιο του όλα τα μέσα για μια άνετη ζωή. Πλην όμως ο μικρός Νικήτας – έτσι ήταν το όνομα του Αγίου πριν γίνει μοναχός – θεωρούσε ως μάταια και απατηλά τα αγαθά του παρόντος κόσμου και επιθυμούσε την κατάκτηση της αιωνιότητος και της σωτηρίας, ψάχνοντας για την κατάλληλη ευκαιρία.
Μια ημέρα, λοιπόν, ο πατέρας του τον έστειλε να επισκεφθεί την αγροτική περιουσία του. Η αφθονία των κτημάτων όμως δεν προξένησε καμιά ευχαρίστηση στην ψυχή του, αλλά αντίθετα η αθλιότητα την οποία παρατήρησε στους φτωχούς εργάτες, γέννησε μέσα στην ψυχή του ένα αίσθημα συμπαθείας μεν προς τους φτωχούς καλλιεργητές, και αποστροφής από την άλλη προς τη ζωή, του κόσμου και της ύλης. Έτσι, εγκατέλειψε τα πλούτη, την οικογένειά του, την πατρίδα του, ακολούθησε δύσβατους δρόμους και έφτασε στο μοναστήρι της Χρυσής Πέτρας. Εκεί έλαβε το αγγελικό σχήμα του μοναχού και από Νικήτας ονομάστηκε Νίκωνας. Στη μονή ο Νίκων προόδευε συνεχώς πνευματικά, τόσο με την προσευχή και τη μελέτη, όσο και με την εργασία και την εγκράτεια. Η παραμονή του όμως δεν διάρκεσε πάνω από 12 χρόνια. Οι αναζητήσεις του πατέρα του τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει το μοναστήρι και να διαμείνει για τρία ολόκληρα χρόνια σε τόπους έρημους και άγνωστους.
Στη συνέχεια ο Όσιος Νίκων αναλαμβάνει ιεραποστολική δράση, γίνεται μέγας κήρυκας του ευαγγελίου και συνισταμένη του κηρύγματός του είναι η μετάνοια. Σαν άλλος, λοιπόν, Ιωάννης Πρόδρομος, κήρυττε στα πλήθη και τους ζητούσε να μετανοήσουν. Γι” αυτό ακριβώς έλαβε και την προσωνυμία Νίκων «ο Μετανοείτε».
Ο Νίκων, αφού περιήλθε πολλές χώρες της Ανατολής, έφθασε στη νήσο Κρήτη, όπου παρέμεινε επτά (7) χρόνια και κατόρθωσε να οδηγήσει πολλούς από τους κατοίκους του νησιού στην αληθινή χριστιανική πίστη, ενώ έχτισε ναούς και εγκατέστησε ιερείς. Από την Κρήτη ο Όσιος πήγε στην Επίδαυρο της Αργολίδος και κατόπιν στην Αθήνα, όπου έτυχε καλής υποδοχής. Μετά πήγε στην Εύβοια, όπου έκανε πολλά θαύματα. Κατόπιν μετέβη στη Θήβα και από εκεί στο κύριο μέρος της δράσης του την Πελοπόννησο. Πέρασε από την Κόρινθο, το Άργος, το Ναύπλιο, πήγε στη Σπάρτη όπου έχτισε δύο ναούς και κατόπιν μετέβη στη Μάνη, Καλαμάτα, Κορώνη, Μεθώνη και Μεσσήνη. Μετά κατευθύνθηκε προς την Αρκαδία, όπου κήρυξε για αρκετό καιρό και τελικά εγκαταστάθηκε στην πόλη των Λακώνων, στη Σπάρτη.
Στη Σπάρτη ο Όσιος ανέπτυξε αξιόλογη δράση, ενώ την απήλλαξε και από τη μάστιγα των Ισραηλιτών, που με την άσχημη διαγωγή τους επηρέαζαν τον πληθυσμό και αποτελούσαν εμπόδιο στην ηθικοπλαστική προσπάθεια που έκανε ο Νίκων. Επίσης έκανε και θαύματα. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την ίαση ασθενών που πήγαιναν σ” αυτόν ή που πήγαινε ο ίδιος σ” αυτούς, ενώ τα θαύματα συνεχίζονται και μετά τον θάνατό του, που τοποθετείτε το 998 μ.Χ..
Ο Όσιος Νίκων «ο Μετανοείτε», είναι ο πολιούχος και προστάτης της πόλεως της Σπάρτης και η μνήμη του τιμάται με ιδιαίτερες τιμές από την τοπική μας Εκκλησία, στις 26 Νοεμβρίου.