ΣΠΑΡΤΗ. Εξαιρετικά προβληματισμένοι είναι οι πολίτες που στήριξαν τον Βαγγέλη Βαλιώτη δίνοντάς του την ευκαιρία αν και αριστερός / κομμουνιστής να αναλάβει την τύχη του Δήμου Σπάρτης.

Με ένα ποσοστό που συζητήθηκε πανελλαδικά κάθισε στην καρέκλα που πριν κάθονταν οι, Σαϊνόπουλος, Σαχάμης, Ματάλας, Αντωνάκος και Αργειτάκος.
Ωστόσο δεν κατόρθωσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να «κυβερνήσει» χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες και προσωπικές στρατηγικές. Έτσι ενώ κομμουνιστές δήμαρχοι διακρίθηκαν σε δήμους που ανέλαβαν αφήνοντας εποχή ο Βαγγέλης Βαλιώτης απέτυχε και στον Δήμο και στην Παράταξη…
Παρόλο που η νίκη του ήταν αποτέλεσμα συμπράξεων, συμμαχιών και κοινής αποδοχής πολιτών, ως Δήμαρχος διοικεί με στόχο τη συγκέντρωση εξουσίας και τον έλεγχο όλων των αποφάσεων από ένα κέντρο ολίγων στενών συνεργατών. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κακό σκοπό αφού μπορεί να φανερώνει εγγενή αδυναμία να διοικήσει έναν οργανισμό που θα έπρεπε να παίρνει εντολές κυρίως από το ανώτατο όργανο, το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ισως πρόκειται για ανεπάρκεια. Φοβική στάση έναντι όλων που αίφνης μετατρέπεται σε αλαζονική συμπεριφορά κατά πάντων.
Συνεργάτες του καταλογίζουν στον Δήμαρχο Σπάρτης λειτουργία μικρής ομάδας που «καταργεί» ακόμα και τους αιρετούς.
Ωστόσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ως αντιπολίτευση ο Β. Βαλιώτης διακρινόταν για το θάρρος και τις κάθετες τομές, δεν κατόρθωσε να κρατήσει τις ισορροπίες που τον έφεραν στην εξουσία και πολύ γρήγορα άρχισε να χάνει δυνάμεις, συνεργάτες και συμμαχίες. Κατέληξε δε σε ότι χειρότερο για έναν επικεφαλής, να χρειάζεται τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης για να υπάρχει απαρτία στο ανώτατο όργανο του Δήμου.

Έτσι σήμερα, ενόψει της καθόδου αρκετών αντιπάλων στον Δήμο Σπάρτης, αναγκάζεται σε αναδίπλωση και αριστερή στροφή. Προφανώς γνωρίζοντας ότι έχει αποδυναμωθεί απολύτως από στελέχη στρέφεται προς τον Σύριζα αξιοποιώντας την ευκαιρία που μπορεί να του δώσει ο εκλογικός νόμος της Απλής Αναλογικής έτσι ώστε να καταλάβει τις έδρες που θα τον κρατήσουν στο «παιχνίδι» και διεκδικώντας, γιατί όχι, και αντιδημαρχία, ανάλογα με τον Δήμαρχο που θα εκλεγεί. Βαλιώτης και Σύριζα ενώνουν την αδυναμία τους και αλληλοκαταργούν τα αδιέξοδά τους.

Ο Β. Βαλιώτης πάντα διακρινόταν για την αντίληψη των συνθηκών στην εκλογική μάχη. Είναι άλλωστε το πρόσωπο που αναδείχθηκε από στηρίξεις πότε της Δεξιάς και πότε της Αριστεράς. «Παίζει» πολύ καλά το παιχνίδι του καφενείου στο χωριό και ελίσσεται χωρίς να δίνει λογαριασμό σε εχθρούς και φίλους. Αυτό είναι εφικτό μόνο σε πολιτικά πρόσωπα που δεν διστάζουν να κάνουν την κίνηση έξω από τον χάρτη και πέρα από τον κώδικα που διέπει συνήθως τις πολιτικές αναμετρήσεις.

Ενδεικτικό του κατά πόσο έχει αποδυναμωθεί η Παράταξη του Βαγγέλη Βαλιώτη είναι το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των συνεργατών του είναι, λιγότερο ή περισσότερο, δυσαρεστημένοι (πλην 6-7) ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που είτε αποχώρησαν είτε θα αποχωρήσουν το επόμενο διάστημα.

Η προσκόλληση στον Σύριζα ενοχλεί το ΚΚΕ αλλά και τη Νέα Δημοκρατία με αποτέλεσμα στελέχη όπως π.χ. ο Δημήτρης Αποστολάκος να είναι έντονα προβληματισμένα για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την συνεργασία τους με τον Βαγγέλη Βαλιώτη.

Η σύγκλιση που υπήρξε με την Παράταξη «Ελπίδα» έσβησε πολύ νωρίς εις βάρος της πόλης και των χωριών αφού όπως αναφέρουν μέλη του Κινήματος του Χρήστου Αλεξάκου, ως Δήμαρχος ο Β. Βαλιώτης φρόντισε από την πρώτη στιγμή να δυναμιτίσει τη συνεργασία πράττοντας ακριβώς τα αντίθετα από όσα είχε δεσμευθεί πριν την Β’ Κυριακή για να πετύχει την πολυποθητη σύγκλιση σε επίπεδο προγραμματικών δεσμεύσεων. Είναι η κίνηση Βαλιώτη που του έδωσε την εκλογή αλλά και αμέσως μετά αποκάλυψε ένα βασικό στοιχείο του χαρακτήρα του, την αχαριστία.

Με μια απλή ματιά μπορεί κάποιος έμπειρος παρατηρητής να διακρίνει τις απώλειες του Βαγγέλη Βαλιώτη και της αποδυναμωμένης Παράταξής του ακόμα και αν το εκτόπισμα της Δημαρχίας συχνά δημιουργεί σκιές και αντανακλάσεις.

Άνθρωποι που στάθηκαν στο πλευρό του υπερβαίνοντας και αγνοώντας τις αντίθετες απόψεις, τελικά απογοητεύτηκαν, δυσαρεστήθηκαν, ενοχλήθηκαν, πικράθηκαν και απομακρύνθηκαν. Στελέχη που ήταν χρήσιμα για τον Δήμο αλλά ουδέποτε αξιοποιήθηκαν έχουν πλέον αποτραβηχτεί ή δεν συμμετέχουν όσο ενεργά τους όρισε ο κόσμος.

1. Ο Κυριάκος Στρίφας απόλυτα δυσαρεστημένος.
2. Ο Σπύρος Κωνσταντάκης επίσης δυσαρεστημένος.
3. Η Ελένη Μεντή παραιτήθηκε απογοητευμένη και δυσαρεστημένη.
4. Ο Νίκος Δούνιας δείχνει φανερά κουρασμένος και αδιάφορος.
5. Ο Θανάσης Δημητρακόπουλος διαφώνησε και δυσαρεστήθηκε.
6. Ο Βαγγέλης Νικολακάκης αρκετά στεναχωρημένος.
7. Ο Κώστας Τσίπουρας πολύ στενοχωρημένος και έντονα προβληματισμένος.
8. Ο Αλέκος Βουνάσης απογοητευμένος παραιτήθηκε των θέσεων και ανεξαρτητοποιήθηκε.
9. Η Γιωργία Ζαραφωνίτη παραιτήθηκε στεναχωρημένη.
10. Η Αντωνία Κώνστα με φανερή κόπωση και έλλειψη χρόνου προς διάθεση.
11. Ο Μανούσος Μανουσάκης δεν βρήκε λόγο για να μην παραιτηθεί.
12. Ο Πέτρος Ρηγάκος δυσαρεστημένος αναζητά άλλη συνεργασία.
13. Ο Παναγιώτης Ρήγας προσβεβλημένος προσχωρεί σε νέο συνδυασμό.
14. Η Μαρία Σταθάκη ηλικιωμένη αποχωρεί.
15. Ο Γιάννης Σταθόπουλος δεν είναι ικανοποιημένος για να διαθέσει τον χρόνο που πρέπει.
16. Ο Παναγιώτης Συναδινός παραιτήθηκε χωρίς επιστροφή.
17. Ο Θεόδωρος Τσαγγαρούλης απόλυτα δυσαρεστημένος προσχωρεί σε νέο συνδυασμό.
18. Η Δώρα Δημητροπούλου δυσαρεστημένη.
19. Η Μαρία Σκουρμπέλου ενοχλημένη παραιτήθηκε απο θέση.
20. Ο Θανάσης Αρβανίτης δυσαρεστημένος αναζητά άλλη συνεργασία
21. Η Γαρυφαλιά Δαρβύρη δεν είναι ικανοποιημένη.
22. Ο Παναγιώτης Δημητρίου προβληματισμένος.
23. Η Σταυρούλα Κακαφλίκα παραιτήθηκε εκνευρισμένη από το μοντέλο διοίκησης
24. Ο Γιάννης Γαρυφάλλης, απεβίωσε.
25. Η Γιωργία Γαλανοπούλου δέχεται μηνύματα για την τακτική του Δημάρχου που την προβληματίζουν έντονα.
26. Ο Σταύρος Αργυρόπουλος έχει υποστεί δυσανάλογη πίεση από την ενασχόλησή του με τα αντικείμενα του Δήμου.
27. Ο Δημήτρης Αποστολάκος, ως γνωστός ψυχρός ρεαλιστής είναι φανερά προβληματισμένος και καχύποπτος.
28. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Μοιράγιας μετρά, ζυγίζει, παρατηρεί εκτιμά και προβληματίζεται έντονα για το μέλλον της Παράταξης.

Μια άλλη εξίσου σημαντική διαπίστωση, ειδικά για έναν Δήμαρχο, αριστερής ιδεολογίας με δεξιά ανοχή, είναι η καταπίεση που νιώθουν οι εργαζόμενοι, ιδίως των χαμηλών απαιτήσεων και προσόντων. Αυτό είναι επίσης στοιχείο που περιχαρακώνει την ηγετική ομάδα Βαλιώτη και την εκθέτει ακόμα και στους εργάτες το μόχθου και της ανάγκης που έτρεφαν ελπίδες.

Το 2019 για την Παράταξη «Δημοτική Ενωτική Κίνηση» θα είναι εξαιρετικά πικρό.