ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Κώστας Λαγανάς, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης, «δείχνει» την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Ορειβατικά Καταφύγια Πάρνωνα και Ταϋγέτου.
«Γυαλιά καρφιά» το Καταφύγιο Πάρνωνα από παραβίαση και «λεηλατημένα αυτοκίνητα» ορειβατών στη θέση Μαγγανιάρη Ταϋγέτου.

Η ορειβασία στη Σπάρτη και στα βουνά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη υποδειγματική λειτουργία των δύο καταφυγίων περίπου για μισό αιώνα.
Οι εικόνες όμως δείχνουν ότι έχουμε πλέον εισέλθει σε μια περίοδο όπου τόσο τα Καταφύγια όσο και οι ορειβατικές διαδρομές πρέπει να αποτελέσουν τακτικό προορισμό που θα τις καταστήσει απολύτως βιώσιμες και ασφαλείς μονάδες.

Μόνον μέσα από την εύστοχη ένταξή τους στον σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης και φυσιολατρικής προσέγγισης θα είναι δυνατή όχι μόνον η ανάδειξή τους αλλά και η θωράκιση τους από τους κακοποιούς «επισκέπτες».
Ένα «ζωντανό» από συμμετοχή δίκτυο προσέγγισης (δρόμοι, μονοπάτια, διαδρομές), η ενίσχυση και στήριξη των φορέων Ορειβασίας όπου έχουν ανάγκη αλλά και προοπτική και η στενή συνεργασία της τοπικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης μπορούν να αποτρέψουν και να απομακρύνουν τους κακοποιούς.
Εντάσσοντας τα Καταφύγια και τους ορεινούς προορισμούς σε ένα πλαίσιο προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης με όρους και προϋποθέσεις συμβατές με το ορειβατικό ύφος και ήθος τα αποτελέσματα για την κοινωνία, τη φύση και τον τουρισμό θα είναι λυτρωτικά.