(Απάντηση σε σχόλιο)

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος*

Την 1-11-2018 δημοσίευσα στην σοβαρή κι έγκυρη ενημερωτική ιστοσελίδα notospress άρθρο με θέμα : «Η 28η Οκτωβρίου στα βιβλία του Δημοτικού Σχολείου», με το οποίο , αντλώντας ενδεικτικά παραδείγματα από τα βιβλία Γλώσσας της Γ΄ και Ε΄ Δημοτικού , ασκούσα κριτική στην προσπάθεια των εκάστοτε κυβερνήσεων να παραχαράξουν και να αποδυναμώσουν την Ελληνική Ιστορία στα σχολικά βιβλία , στα πλαίσια μια ευρύτερης πολιτικής αποδυνάμωσης της ιστορικής διαδρομής και συνέχειας του Ελληνικού Έθνους .
Κάτω απ’ αυτό το άρθρο μού «κόλλησε» ένα σχόλιο «φεϊσμπουκικού» τύπου ο κ . Πάνος Σαραντάκος , με το οποίο προσπαθεί να με εμφανίσει ότι έχω αποκρύψει το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας , αφού (κατ’ αυτόν) το βιβλίο της Γ΄ Δημοτικού (για το βιβλίο της Ε΄…κουβέντα καμιά) έχει επαρκές υλικό για την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 1940 .
Όσοι αναγνώστες , βέβαια , έκαναν τον κόπο να ανατρέξουν στο ηλεκτρονικό σχολικό βιβλίο της Γ΄ Δημοτικού που παραπέμπει ο κ. Σαραντάκος , θα διαπίστωσαν πως όσα έγραψα είναι απολύτως αληθή και πως πραγματικά η αναφορά του σχολικού βιβλίου στη μεγαλειώδη αυτή και ανεπανάληπτη ημέρα του ΟΧΙ περιορίζεται σε τρεισήμισι , κυριολεκτικά, γραμμές από το ημερολόγιο μιας δεκάχρονης Εβραιοπούλας από τη Θεσσαλονίκη που λέει τα εξής :
«Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1940 δεν πήγαμε σχολείο . Είχε κηρυχτεί ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος . Αναστατωμένα ήμασταν εμείς τα παιδιά . Οι Ιταλοί βομβάρδισαν τη Θεσσαλονίκη . Στο μαγαζί του πατέρα μου γίνηκαν πολλές καταστροφές» .
Αρθρογραφώ στον τοπικό τύπο επί 40 χρόνια . Όσοι κατά καιρούς διαφώνησαν με τις θέσεις μου το έκαναν δημοσιεύοντας τις δικές τους απόψεις , προάγοντας έτσι τον δημόσιο διάλογο που είναι η επιτομή της δημοκρατίας . ΚΑΝΕΙΣ όμως ποτέ δεν με κατηγόρησε πως απέκρυψα κάποιαν αλήθεια .
Κατόπιν τούτου δε μένει παρά ο κ. Σαραντάκος να εξηγήσει (με άρθρο του αυτή τη φορά κι όχι με σχόλιο) πού οφείλεται προσπάθειά του να με εμφανίσει ως αποκρύπτοντα την αλήθεια , σε τι διαφωνεί με το κεντρικό νόημα του άρθρου μου και ποια είναι η δική του άποψη για το θέμα , αφού η φράση του : «αφήνουμε τα υπόλοιπα» δεν αποτελεί θέση και μένει μετέωρη !
Ας πούμε, λοιπόν, τα πράγματα με το όνομά τους .

* Δάσκαλος

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr