Αυτό που όλοι ανέμεναν με βάση την εικόνα των λιοστασιών, ότι δηλαδή ο όγκος παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου θα είναι σαφώς μειωμένος σε σύγκριση με πέρσι, αποδεικνύνεται τώρα στην πράξη, όσο η διαδικασία της συγκομιδής προχωρά και τα ελαιοτριβεία παίρνουν μπρος το ένα μετά το άλλο. Ο δάκος σε συνδυασμό με την ξηρασία έχουν κάνει μεγάλη ζημιά, ενώ όπου ο καρπός σταφίδιασε εξαιτίας της ξηρασίας και μετά έπεσε βροχή, παρατηρείται πτώση στο έδαφος και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

Όσον αφορά πάντως στις τιμές του παραγωγού, την πρωτοκαθεδρία διατηρεί η Λακωνία, με τα αγουρέλαια Αθηνοελιάς να παίζουν στα 4 – 4, 10 ευρώ το κιλό, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές, φαίνεται πως δεν ξεπερνούν τα 3 ευρώ ανά κιλό για το φετινό Κορωνέικο.

Ας δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση σε αρκετές περιοχές της χώρας:

Λακωνία

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων – Πακίων, κ. Τάκη Ντανάκα «η τιμή του ελαιολάδου εσοδείας 2017 - 2018 κυμαίνεται μεταξύ 2,87 και 2,90 ευρώ ανά κιλό».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων – Πακίων έχει ήδη πουλήσει το ελαιόλαδο περσινής εσοδείας, συνολικά 330 τόνους, στα 3 ευρώ το κιλό. Εξ αυτών, όπως μας είπε ο κ. Ντανάκας «220 τόνους αγόρασε η εταιρεία Χελιώτης ΑΕ και τους υπόλοιπους 110 τόνους μια μεγάλη ιταλική εταιρεία».

Σύμφωνα με τον κ. Ντανάκα «όσον αφορά στα φετινά αγουρέλαια η αγορά παίζει σήμερα μεταξύ 4 και 4,10 ευρώ το κιλό», ενώ όπως μας εξήγησε «επώνυμες ιταλικές εταιρείες με παρουσία στο λακωνικό χώρο δεν έχουν μπει για τα καλά στην αγορα ελαιολάδου, αφού καθώς φαίνεται περιμένουν να σταθεροποιηθούν οι τιμές».

Αναφορικά με το ύψος της εφετινής παραγωγής, εν κατακλείδι, ο κ. Ντανάκας ανέφερε πως «φαίνεται ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη και από τους υπολογισμούς που περιμέναμε όλοι γενικά. Επίσης, πρέπει να πω ότι έντονη είναι η παρουσία του δάκου παντού».

Μεσσηνία

Μειωμένη σε ποσοστό 40% εκτιμά τη φετινή παραγωγή μαυρολίσιου (πρώιμου) ελαιολάδου ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Μεσσηνίας, κ. Λάζαρος Σύρνος, κυρίως λόγω του δάκου. Όπως λέει ο ίδιος «οι αποδόσεις είναι σχετικά καλές, αλλά τα δέκατα είναι αυξημένα λόγω του δάκου και της αυξημένης θερμοκρασίας – υγρασίας που επικρατεί στην περιοχή».

Ο εν λόγω Συνεταιρισμός έχει ήδη πουλήσει 100 τόνους μαυρολίσιου ελαιολάδου, οι οξύτητες του οποίου δεν έχουν ξεπεράσει τα 5 δέκατα. Τις ποσότητες αυτές αγόρασε η εταιρεία «Γυφτέας», λένε οι σχετικές πληροφορίες.

Οι τιμές που αποδίδει τώρα ο Συνεταιρισμός στους παραγωγούς για το μαυρολίσιο ελαιόλαδο είναι στα 3 ευρώ το κιλό, αν και γενικότερα στην περιοχή, αυτές δεν ξεπερνούν τα 2,80 – 2,85 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Σύρνος, εκτιμά, εξάλλου, ότι το Κορωνέϊκο, η παραγωγή του οποίου έπεται, θα ξεκινήσει με τιμές παραπάνω από τις τρέχουσες για το μαυρολίσιο. Τέλος, καλεί τους παραγωγούς Κορωνέικου «να μην πιέσουν τα ελαιοτριβεία και τους εμπόρους να απορροφήσουν άμεσα το προϊόν».

Αρκαδία - Αργολίδα

Μειωμένη είναι η παραγωγή ελαιολάδου και στους νομούς Αρκαδίας και Αργολίδας. Όπως μας είπε σχετικά ο κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, που διατηρεί κτήματα σε μια περιοχή στα όρια των δυο αυτών νομών τοπικοί έμποροι ξεκίνησαν να αγοράζουν ελαιόλαδο προς 3 ευρώ το κιλό. Οι οξύτητες όσον αφορά στο ελαιόλαδο ποικιλίας Μανάκι κυμαίνεται μεταξύ 0,5-0,7, ενώ στο Κορωνέικο από 1, 1 και κάτι.

Σημειωτέον, λέει ο κ. Αλεξόπουλος ότι «και σε αυτήν την περιοχή, η παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό 50-60% σε σύγκριση με πέρσι».

Σητεία

Μηδενικά είναι τα αποθέματα σε ελαιόλαδο στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αχλαδίων Σητείας, που δραστηριοποιείται εντός της ζώνης του ΠΟΠ. Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Γιάννης Χριστοδουλάκης «από την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουμε το ελαιουργείο μας. Η παραγωγή στην περιοχή μας, σε ελαιόλαδο, θα είναι μειωμένη τουλάχιστον σε ποσοστό 60%. Εμείς έχουμε πουλήσει όλο το ελαιόλαδο περσινής εσοδείας. Τα τελευταία ελαιόλαδα απέφεραν στον παραγωγό μια τιμή στα 3,05 ευρώ το κιλό, με την εκκαθάριση».

Μεσολόγγι

Ο κ. Γεράσιμος Ρόμπολας, ιδιοκτήτης ελαιοτροβείου από την Κατοχή Μεσολογγίου μας είπε ότι οι τιμές για τα περσινά ελαιόλαδα είναι στα 2,70 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπολα, «το ελαιόλαδο νέας εσοδείας δεν έχει ακόμα κοπεί, αλλά εκτιμώ ότι οι τιμές, όταν αυτό γίνει, θα κυμανθούν στα 3 – 3 και κάτι ευρώ ανά κιλό». Στην περιοχή της Κατοχής Μεσολογγίου μας λέει ο κ. Ρόμπολας «οι λαδολιές που συλλέγονται έχουν καλή απόδοση, αλλά ο όγκος παραγωγής στην περιοχή θα είναι πολύ μειωμένος, καθώς λόγω της μεγάλης ξηρασίας, οι ελιές έχουν πέσει στο έδαφος, σε μεγάλο βαθμό, έπειτα και από τη βροχή που έριξε πριν από λίγες ημέρες».

Πηγή: agrotypos.gr