ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Την περασμένη Κυριακή (21/10ου), oι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας ''Ο Ευκλής'' προσκαλεσμένοι από τον (καλό φίλο και συνοδοιπόρο τους) Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου, με καταγωγή από το Στρέφι εξόρμησαν στην Δυτική Μεσσηνία, για να τους γνωρίσει τις ομορφιές του χωριού του και να τους ξεναγήσει στο Γεφύρι Ντεμπρίζ και στην σφηνωμένη σε βράχο εκκλησία της Παναγίας.

Στην πλατεία του χωριού υποδέχτηκε τους σαρανταπέντε πεζοπόρους ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού, ''Το Κάστρο'' κ. Βασίλειος Μυλωνάς, τους ευχαρίστησε που πήγαν στο χωριού του και πριν αρχίσει η πεζοπορία τους κέρασε πορτοκαλάδες.

Η υπεύθυνη εκδρομών του Ευκλή κα. Αγγελική Ματσούκα ''τράταρε'' τους φίλους πεζοπόρους της σπιτικό κέικ.
Έτσι από την αρχή αυτής της εκδρομής ήταν φανερό ότι υπήρχε ένα καλό οικογενειακό και φιλικό κλίμα και με σύμμαχο τον καλό καιρό ξεκίνησαν να γνωρίσουν την όμορφη Φθινοπωρινή Γη της Μεσσηνίας.
Περπάτησαν για ένα τρίωρο, άλλοτε μέσα στα ελαιοπερίβολα, άλλοτε σε αγροτικό δασικό δρόμο, άλλοτε σε μονοπατάκια, που είχαν ανοίξει οι ντόπιοι περιμετρικά του χωριού.

Οι μυρωδιές των βοτάνων, των λουλουδιών και των δέντρων από την βρεγμένη γη ήταν έντονες και δεν άφησαν ασυγκίνητους τους πεζοπόρους.
Πρώτα είδαν το εντυπωσιακό μονότοξο Φράγκικο Γεφύρι Ντεμπρίζ ή Στρεφέϊκο Γεφύρι του 16ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Κοφολογγιάς και του ποταμού Βελίκα.
Ήταν η μόνη γέφυρα που ένωνε την επαρχία Πυλίας με τη Μεσσήνη μέχρι που έγινε η γέφυρα της Βελίκας.
Κατόπιν επισκέφθηκαν την Εκκλησία Παναγίτσα, που είναι σφηνωμένη μέσα σε βράχο, η οποία βρίσκεται στην άκρη του χωριού και κάτω από το βουνό που υπάρχει το Κάστρο Ντεμπρίζ. Δίπλα απ’ το εκκλησάκι διέρχεται ο ποταμός Βελίκα.
Με το πέρας της εξόρμησης επέστρεψαν στην πλατεία, έφαγαν καλομαγειρεμένα φαγητά σε τοπικό κατάστημα και γλέντησαν χορεύοντας έως αργά το απόγευμα.
Το επόμενο ραντεβού το έδωσαν για τις 4 Νοεμβρίου που θα εξορμήσουν στο Μαίναλο και θα διαβούν το μονοπάτι από Ελάτη έως Βυτίνα.
Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό και βίντεο στη σελίδα στο φ.β. : Σ.Π.Ο.Κ. ΕΥΚΛΗΣ.

Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας "ΕΥΚΛΗΣ"

efklis1894@gmail.com
http://spok-efklis.webnode.gr