Δειλά - δειλά έχει ξεκινήσει το μάζεμα στις Κλημεντίνες. Κύριο χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι η εξαιρετική ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, καθώς στις κύριες παραγωγικές ζώνες της Θεσπρωτίας, της Αργολίδας και της Λακωνίας, δεν υπάρχουν προβλήματα. Πάντως, οι αγρότες περιμένουν την παραγωγή τους μειωμένη, σε ποσοστό έως και 40%. Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού για τις πρώτες Κλημεντίνες κυμαίνονται αυτές τις ημέρες μεταξύ 40 και 50 λεπτά το κιλό. Η ζήτηση είναι κυρίως από Ευρώπη και Βαλκάνια, ενώ στην εσωτερική αγορά, δεν αναμένεται κάτι το εντυπωσιακό, καθώς οι καταναλωτές είναι μαγκωμένοι και με μικρά περιθώρια να ξοδέψουν χρήματα.

Νομός Αργολίδας
Δειλά – δειλά έχει ξεκινήσει το μάζεμα της Κλημεντίνης στο νομό Αργολίδας, αλλά πιο εντατικά, αυτό αναμένεται να γίνει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου Αργολίδας «το πολύ θετικό φέτος στοιχείο είναι, ότι η ποιότητα των μανταρινιών θα είναι εξαιρετική, δεδομένου ότι κάποιες έντονες βροχοπτώσεις μόνο σημειώθηκαν στην περιοχή, αλλά χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα και σαπίλες, ώστε να υποβαθμιστούν οι καρποί. Επίσης, οφείλω να πω ότι η χρονιά είναι πρώιμη σε αντίθεση με πέρσι. Πρέπει επίσης να πω ότι είχαμε καλές συνθήκες όλο το χειμώνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Η ανθοφορία εξελίχθηκε πολύ καλά, το ίδιο και η καρπόδεση, οπότε περιμένουμε εξαιρετικό προϊόν».
Σύμφωνα με τον κ. Φάκλαρη, οι πρώτες τιμές για τα λίγα μανταρίνια που μαζεύτηκαν κυμαίνονται μεταξύ 40-50 λεπτών το κιλό, δηλαδή λίγο πιο κάτω από πέρσι, στο ξεκίνημα, που ήταν όμως πιο αργά. Να σημειωθεί ότι οι Κλημεντίνες της Αργολίδας «φεύγουν» για χώρες του εξωτερικού σε Βαλκάνια (Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.) και ΕΕ (π.χ. Γερμανία).

Νομός Λακωνίας
Όπως μας πληροφόρησαν από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Sparta Orange» και πιο συγκεκριμένα η κα Καραφίνα, «οι Κλημεντίνες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, κάτι που αναμένεται να γίνει το Νοέμβριο».
Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Κουτσουμπός, μέλος ΔΣ στο συνεταιρισμό Sparta Orange, μας ανέφερε τα εξής; «οι Κλημεντίνες ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει, ωστόσο στα τελειώματα είναι οι Κλαουζελίνες, που καλλιεργούνται μεν στην περιοχή μας, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα, όπως οι Κλημεντίνες».
Σύμφωνα με τον Κουτσουμπό «η τιμή για τις Κλαουζελίνες κυμαίνεται μεταξύ 35 και 50 λεπτά το κιλό, ανάλογα το μέγεθος (τεμαχισμό) και την ποιότητα». Προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες στις Κλαουζελίνες, μας λέει ο ίδιος, δεν υπήρξαν, ωστόσο, η παραγωγή ήταν σε γενικές γραμμές αρκετά μειωμένη, σε σύγκριση με άλλες χρονιές.
Σημειώνεται ότι στο νομό Λακωνίας καλλιεργούνται, όχι πάνω από 500 στρέμματα με μανταρίνια Κλαουζελίνες.

Νομός Θεσπρωτίας
Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κολιομίχος «έχει αρχίσει το μάζεμα, αλλά όχι ακόμα συντονισμένα, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών. Το κύριο χαρακτηριστικό της χρονιάς φέτος είναι η εξαιρετική ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, καθώς δεν αντιμετωπίσαμε καθόλου προβλήματα. Βέβαια, η παραγωγή αναμένεται μειωμένη, κάτι που αποδίδω προσωπικά, στον πολύ ήπιο χειμώνα για τα δεδομένα της περιοχής. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη 40% τουλάχιστον. Όσον αφορά τις τιμές, αυτές θα φανούν καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες, όμως στα πρώιμα δεν ξεπερνούν τα 40 λεπτά το κιλό». Σύμφωνα με τον ίδιο «το γεγονός ότι η παραγωγή της Κλημεντίνης συμπέφτει χρονικά φέτος με το ακτινίδιο, δεν ευνοεί τη ζήτηση, που είναι ούτως ή άλλως πεσμένη, λόγω του χαμηλού διαθέσιμου εισοδήματος στη χώρα μας».
Πηγή: agrotypos.gr