Συνέντευξη στον Χρήστο Κοτσακά / epixeiro.gr

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας Βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, μιλάει στο epixeiro.gr για την πορεία του στον χώρο της ελαιοπαραγωγής, μια διαδρομή με 88 διεθνείς βραβεύσεις, «παγκόσμιο ρεκόρ για Έλληνα παραγωγό».

Πώς προκύπτει η ενασχόληση με την ελαιοπαραγωγή και με ποια κριτήρια επιλέγετε μια περιοχή στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα για την καλλιέργεια;

Η ενασχόληση με την ελαιοπαραγωγή ήταν η εξέλιξη του ιδιαίτερου δεσμού που είχα αναπτύξει με το ιερό δέντρο της ελιάς και του φυσικού τρόπου ζωής. Το πάθος για ποιότητα και καινοτομία με κινητοποίησαν το 1992, όταν ακόμα η βιολογική γεωργία ήταν άγνωστη έννοια στη χώρα μας, να επιλέξω συνειδητά τη βιολογική καλλιέργεια.

Ο τόπος μου, η Σπάρτη Λακωνίας δεν είναι μια τυχαία επιλογή. Διακρίνεται από σχεδόν μηδενικά επίπεδα περιβαλλοντικής ρύπανσης και διαθέτει ιστορία με εμπειρία αιώνων στην ελαιοπαραγωγή. Ο άριστος συνδυασμός ιδανικών συνθηκών μικροκλίματος, χλωρίδας και πανίδας στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα προσδίδει στα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας πρωτογενή χαρακτηριστικά ανώτερης ποιότητας.

Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας. Ποιες θα χαρακτηρίζατε ως τις πιο καινοτόμες προτάσεις που μπορεί να εντοπίσει κανείς με την υπογραφή της εταιρείας σας;

Όλα τα βιολογικά προϊόντα μας είναι αμιγώς καινοτόμα με κυρίαρχα σημεία υπεροχής, την απλότητα και τον πλουραλισμό στα αρώματα και τη γεύση τους. Αναδεικνύουν ξεχασμένες εποχές και διαθέτουν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που προάγουν την πρόληψη ασθενειών, θωρακίζουν και βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία.

Ενδεικτικά, στις καινοτόμες προτάσεις μας περιλαμβάνονται το βιολογικό πρωτέλαιο limited edition, το άθερμο αγουρέλαιο, τα έξτρα παρθένα μονοποικιλιακά ελαιόλαδα, τα αρωματικά Premium και gourmet ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας της Ε.Ε. Εκτός όμως από τα βιολογικά ελαιόλαδα έχουμε διακριθεί και για την καινοτομία που εφαρμόζουμε στην παραγωγή των βιολογικών gourmet ελιών Καλαμών και των πράσινων ελιών, προϊόντα τα οποία είναι φυσικής ζύμωσης, με ελάχιστο αλάτι και χωρίς παστερίωση.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις που υπάρχουν για να χαρακτηριστεί ένας ελαιώνας ως βιολογικός; Και ποια τα ουσιαστικά προτερήματα ενός βιολογικού προϊόντος σε σύγκριση με ένα μη βιολογικό;

Βιολογικός χαρακτηρίζεται ο ελαιώνας που ενισχύει την αειφόρα ανάπτυξη του οικοσυστήματος. Ακολουθεί και συμμορφώνεται με τα διεθνή-ευρωπαϊκά πρότυπα και τους κανονισμούς βιολογικής γεωργίας.

Σε ένα βιολογικό ελαιώνα η καλλιέργεια γίνεται χωρίς χημικά, εντομοκτόνα, ορμόνες και φυτοφάρμακα, με αυτοέλεγχο και διαπιστευμένες μετρήσεις, που ελέγχονται μέσω εγκεκριμένων πιστοποιήσεων. Με απλά λόγια είναι το υγιές παρόν που κληροδοτεί ένα καθαρό περιβάλλον στις επόμενες γενιές.

Εύλογα, τα βιολογικά προϊόντα έναντι των συμβατικών, μη βιολογικών, υπερτερούν αξιοσημείωτα σε υγειοπροστατευτικά συστατικά, είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων χημικές ουσίες, προσφέροντας παράλληλα ξεχωριστά αρώματα και γεύσεις.

Oι 88 διεθνείς βραβεύσεις - που αφορούν αποκλειστικά προϊόντα δικής μας παραγωγής - αποτελούν παγκόσμιο ρεκόρ για Έλληνα παραγωγό.

Μιλήστε μας για την εξαγωγική σας δραστηριότητα. Σε ποιες χώρες έχετε φτάσει και ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού απέναντι σε ένα ελληνικό προϊόν;

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό προϊόν ήταν άγνωστο στην πλειοψηφία των καταναλωτών διεθνώς, τα βιολογικά μας προϊόντα, με συστηματική και μακροχρόνια προσπάθεια, αναγνωρίστηκαν στην παγκόσμια σκηνή. Χαίρουν ιδιαίτερης τιμής, κατακτούν συνεχώς νέα σημεία πώλησης, ακόμα και στις πιο απαιτητικές αγορές που κυριαρχούν προϊόντα γειτονικών χωρών όπως της Ιταλίας και Ισπανίας. Εξάγουμε σε 14 χώρες, ενδεικτικά σε Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία.

Τα προϊόντα σας έχουν «χρησιμοποιηθεί» και για έρευνες, φτάνοντας μέχρι και το Harvard. Πώς έχουν προκύψει οι συγκεκριμένες διαδικασίες και ποια είναι τα σημαντικότερα συμπεράσματα;

Οι επιστημονικές έρευνες και συνέργειες εντοπίζονται στον πυρήνα των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου από την αρχή. Αποτελούν την πλέον αξιόπιστη βάση για την παραγωγή και τον ακριβή εντοπισμό της υγειοπροστατευτικής αξίας όλων των προϊόντων μας.

Κλινικές μελέτες για την βελτίωση της ανθρώπινης υγείας ανέδειξαν ότι η ημερήσια κατανάλωση 5 επιτραπέζιων ελιών μας οδηγεί σε μείωση της χοληστερόλης , στην συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων εθελοντών (ποσοστό 95%) και σε βελτίωση των δεικτών των λιπιδίων του αίματος τους.

Σήμερα, τα βιολογικά ελαιόλαδα μας αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής» που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο του Harvard και τη σχολή Δημόσιας Υγείας, στην καθημερινή διατροφή 1000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σκοπός της τριετούς μελέτης του Harvard School of Public Health είναι να αποδείξει ότι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο, σε ομάδες ανθρώπων που έχουν υψηλό κίνδυνο ασθενειών και κυρίως καρδιακών προσβολών κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, όπως οι πυροσβέστες, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά.

Κάνοντας μια βόλτα από το bioarmonia.gr, ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπει κανείς για την εταιρεία σας είναι η αναφορά στα 88 διεθνή βραβεία. Μιλήστε μας για αυτά. Ποια θα ξεχωρίζατε ως τα σημαντικότερα;

Οι 88 διεθνείς βραβεύσεις - που αφορούν αποκλειστικά προϊόντα δικής μας παραγωγής - αποτελούν παγκόσμιο ρεκόρ για Έλληνα παραγωγό.

Αυτή η παγκόσμια επιβράβευση, από την Ιαπωνία μέχρι και την Αμερική, αποτελεί το πλέον αξιόπιστο διαβατήριο εισόδου των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου ακόμα και στις πιο απαιτητικές ξένες αγορές.

Κάθε βραβείο έχει τη δική του σημασία και αξία. Δεν ξεχνώ το πρώτο μας βραβείο, με τις ελιές Τέλιες και το Διπλό Χρυσό Αστέρι στα Great Taste Awards στο Λονδίνο το 2012, ανάμεσα σε 10.000 ποιοτικά τρόφιμα από όλο τον κόσμο, την κατάταξη του ελαιολάδου Ωλεώαστρων στην καλύτερη θέση του διεθνούς διαγωνισμού Terraolivo το 2015 με το Best Flavored evoo award, και φυσικά την εξαιρετικά τιμητική 2η θέση παγκοσμίως του ελαιολάδου Συλλεκτικόν το 2018 από το διεθνούς φήμης οργανισμό κατάταξης ελαιολάδων World Ranking EVOO. Συνεχίζω φυσικά να ξεχωρίζω πάντα ως πιο σημαντικό το επόμενο βραβείο με το οποίο θα διακριθεί το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας για την επίτευξη πολύ υψηλής ποιότητας και καινοτομίας.

Αναφέρετε πως τα προϊόντα σας είναι περιορισμένης παραγωγής. Γιατί ακολουθείται η συγκεκριμένη στρατηγική και τι προσφέρει στο τελικό αποτέλεσμα;

Η περιορισμένη παραγωγή των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου δεν αποτελεί στρατηγική. Είναι η ταυτότητά μας, το όραμα και οι αξίες μας.

Η δέσμευση μας είναι το πάθος για ποιότητα και καινοτομία, η μετεξέλιξη της σχέσης σεβασμού με τη φύση, η συνέπεια και η ταπεινότητα μπροστά στις διεθνείς διακρίσεις.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι βιολογικά ελαιοπροιόντα μοναδικής και εξειδικευμένης ταυτότητας.

Οι επόμενοι στόχοι σας; Τι θα θέλατε να έχουν καταφέρει οι Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου μέσα στην επόμενη πενταετία;

Το όραμα των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων υψηλής υγειοπροσταστευτικής αξίας με την καινοτομία αρωμάτων και γεύσεων παραμένει αναλλοίωτο σε βάθος χρόνου.

Η επόμενη πενταετία σηματοδοτεί για μας την ισχυροποίηση του brand Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου και του αποτυπώματος του ελληνικού βιολογικού προϊόντος στη διεθνή αγορά.

Εξίσου σημαντικός στόχος είναι η επιτυχημένη μετάβαση στη νεότερη γενιά της επιχείρησης, την οποία οικοδομούμε με αυθεντικά συνεργατικό πνεύμα.