ΣΠΑΡΤΗ. Με την γενεσιουργό αιτία ως θέμα, το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, συνεδρίασαν τα μέλη του Σωματείου «Φίλοι του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης» την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λακωνίας στη Σπάρτη.

Στη σύσκεψη, για μια ακόμα φορά, έγιναν επισημάνσεις για ανεξήγητες καθυστερήσεις στη διαδικασία δρομολόγησης των μελετών του έργου.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι το νέο αρχαιολογικό μουσείο στο ΧΥΜΟΦΙΞ, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν πρόκειται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει πριν από το 2030. Μάλιστα μέλη του Σωματείου τόνισαν την ανάγκη τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος Σπάρτης να ενεργήσουν πιο ουσιαστικά και πιο αποτελεσματικά διότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη σύνταξη και προκήρυξη των τευχών δημοπράτησης της μελέτης (κλείνουν δέκα ολόκληροι (10) μήνες από την έγκριση της μουσειολογικής προμελέτης), δεν έχουν ολοκληρωθεί επιμέρους μελέτες που είναι απαραίτητες για την προώθηση του έργου, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Μάλιστα η εμπλοκή του χώρου του ΧΥΜΟΦΙΞ στα ακίνητα που μετέφερε η Κυβέρνηση στο Υπερταμείο, που έχει συσταθεί για την εξόφληση του δημόσιου χρέους, δημιουργεί νέα προβλήματα και νέα δεδομένα για την τύχη του έργου και επιβάλλει την επιτάχυνση των μελετών και όλων των ενεργειών που θα διασφαλίσουν το έργο.
Στη σύσκεψη η κ. Αναστασία Κανελλοπούλου παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στην πορεία της υπόθεσης καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «αν θέλουμε το Μουσείο» πρέπει να αλλάξουν άρδην οι ρυθμοί και η διεκδίκηση από την πλευρά της Περιφέρειας. Διετύπωσε δε το αίτημα ακύρωσης της Προγραμματικής Σύμβασης με την περιφέρεια Πελοποννήσου.

O πρώην πρόεδρος του ΠεΣυΠ κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος ανέφερε ότι κάποτε για του Μουσείο πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους καταλήγοντας ότι Μουσείο ίσως δούμε μετά τα 10 χρόνια.

Ο πρώην Νομάρχης Λακωνίας κ. Κώστας Φούρκας εξέφρασε την απορία του σε τι αποσκοπεί η Προγραμματική Σύμβαση Υπουργείου - Περιφέρειας απο τη στιγμή που η περιφέρεια δεν χρηματοδοτεί την μελέτη.

Ο πρώην Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δημοσθένης Ματάλας τόνισε την απουσία του Δήμου Σπάρτης από τα κέντρα αποφάσεων για το Μουσείο και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Λακωνίας κ. Σωτήρης Ροϊνός υπογράμμισε τον σκεπτικισμό και την αρνητική στάση της Περιφέρειας έναντι του Σωματείου.