ΣΠΑΡΤΗ. Σήμερα Δευτέρα 22-10-2018 και ώρα 19:00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης για συζήτηση και λήψη αποφάσεως στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ένα από αυτά αφορά στην εξέταση αιτήματος της Δημοτικής Παράταξης «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ» για μετονομασία του δημοτικού γυμναστηρίου Σπάρτης και καθιέρωση ετήσιου τουρνουά μπάσκετ, προς τιμήν των Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου. Εισηγητές είναι ο κ. Σταύρος Αργειτάκος και ο κ. Σαράντος Καπετανάκης.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης φαίνεται να μην βρίσκει σύμφωνη την παράταξη της πλειοψηφίας αφού σε δύο όργανα του Δήμου, στην Δημοτική Ενότητα Σπάρτης και στο Νομικό Πρόσωπο Αθλητισμού οι αποφάσεις για το ίδιο θέμα ήταν αρνητικές.

Πως έχει η κατάσταση

Η παράταξη του Σταύρου Αργειτάκου κρατά πάντα στάση φιλική - θετική σε ότι έχει να κάνει με την οικογένεια Γιαννακόπουλου. Τόσο στα θέματα που αφορούσαν στην ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης όσο και σε ότι αφορά στην μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου έχει προηγηθεί σε δηλώσεις στήριξης και αναγνώρισης.
Αυτή τη φορά όμως φαίνεται ότι το προς ψήφιση θέμα δεν θα περάσει αφού ήδη η Δημοτική πλειοψηφία έχει διαφορετική άποψη από την Παράταξη Αργειτάκου.

Ο Σταύρος Αργειτάκος και οι συνεργάτες του έχουν ζητήσει, τιμώντας τη μνήμη και αποδίδοντας τιμή «στους σπουδαιότερους αθλητικούς παράγοντες της χώρας μας να δοθεί στο Δημοτικό Γυμναστήριο της Σπάρτης (Κλειστό) η ονομασία «Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Σπάρτης Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος» καθώς και τη διενέργεια ετήσιου τουρνουά μπάσκετ προς τιμήν και στη μνήμη αυτών των ανθρώπων».


«Μικρό το Κλειστό για τον Γιαννακόπουλο»

Η Δημοτική Ενότητα Σπάρτης, όπου την πλειοψηφία έχει η παράταξη του κ. Βαλιώτη είχε άλλη άποψη και εξέφρασε αρνητική γνώμη επί της πρότασης. Μάλιστα η πρόεδρος κ. Ανδρακάκου ανέφερε ότι «η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει μια μεγάλη ιστορία και έχει προσφέρει αρκετά στον τόπο μας και προτείνουμε να δοθεί το όνομά τους σε ένα αθλητικό κέντρο κατασκευασμένο με σύγχρονες προδιαγραφές». Στο ερώτημα της συμβούλου Αργειτάκου κ. Διακουμάκου αν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα δεν δόθηκε θετική απάντηση…

Να δοθεί το όνομα «Κωστόπουλος» ή «Ματάλας»

Απ’ ότι φαίνεται όμως η παράταξη της πλειοψηφίας στον Δήμο δεν έχει ενιαία θέση για το θέμα αφού στο Νομικό Πρόσωπο Αθλητισμού του Δήμου, όπου έχει επίσης την πλειοψηφία, αποφασίστηκε (ως γνωμοδότηση) να μην δοθεί το όνομα Γιαννακόπουλου στο Κλειστό όχι για τους λόγους που επικαλέστηκε η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας αλλά, όπως είπε ο πρόεδρος του ΝΠ Αθλητισμού κ Βελισσάρης, διότι το Κλειστό «φτιάχτηκε με πρωτοβουλία του αείμνηστου Σπύρου Κωστόπουλου και ανεγέρθηκε επι δημαρχίας Δημοσθένη Ματάλα και αν έπρεπε να δοθεί κάποιο όνομα θα ήταν σωστό να δοθεί κάποιο απο τους προαναφερθέντες…». Θετική ήταν η απάντηση για την τέλεση τουρνουά Μπάσκετ.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 22/10/18 η Παράταξη Αργειτάκου θα επαναφέρει την πρόταση και θα επιμείνει στην μετονομασία του Κλειστού ισχυριζόμενη ότι η προσφορά της οικογένειας και του Παύλου Γιαννακόπουλου στον Αθλητισμό είναι τεράστια και ήδη έχει αναγνωριστεί από φορείς και δήμους που δεν έχουν καμία σχέση με την οικογένεια όση τουλάχιστον έχει η ιδιαίτερη πατρίδα του Σελλασία - Σπάρτη.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι όταν ανοίγει ένα θέμα απόδοσης τιμής σε ένα πρόσωπο και σε μια οικογένεια «με τεράστια και ανιδιοτελή προσφορά» όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης, καλόν είναι να μην ανοίγουν κύκλοι αντιπαράθεσης και διαφωνίας που εν πολλοίς ακυρώνουν την αποδιδόμενη τιμή. Τέτοιες αποφάσεις πρέπει να προπαρασκευάζονται (άλλωστε οι επικεφαλείς προπαρασκευάζουν τόσα και άλλα θέματα) και να είναι ομόφωνες και επαρκώς αιτιολογημένες ώστε να μην προσβάλουν τα αναφερόμενα πρόσωπα και να μην εκθέτουν την κοινωνία της Σπάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr η οικογένεια Γιαννακόπουλου, δεν αιτήθηκε το παραμικρό σχετικά με το θέμα και παρακολουθεί με προσοχή τον χειρισμό του θέματος από την Δημοτική Αρχή διότι, σε κάθε περίπτωση, αφορά στη μνήμη ενός μεγάλου Έλληνα - Λάκωνα, του Παύλου Γιαννακόπουλου.

Ενδέχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο από την παράταξη της πλειοψηφίας, να υπάρξει και τρίτη άποψη, ίσως και τέταρτη, σχετικά με το θέμα γεγονός που αν δεν συντονίσει ο επικεφαλής απειλεί την πρόταση με την μετατροπή της σε «φιάσκο». Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο.