Γράφει η Αναστασία Κανελλοπούλου

Είδαμε χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δελτίο τύπου του Δήμου Σπάρτης (αλλαγμένο, εμπλουτισμένο και βελτιωμένο επικοινωνιακά σήμερα!) ότι με την ευκαιρία επίσκεψης του Δημάρχου και αντιπροσωπείας του Δήμου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό του Φράγματος της Κελεφίνας.

Δεν μπορώ να μην εκφράσω την ικανοποίησή μου, διότι το άρθρο μου με τίτλο «Χρυσή ευκαιρία» που δημοσιεύθηκε στα τοπικά μέσα στις 15/10/2018 και που αναφερόταν στην πολύ ευνοϊκή συγκυρία για την υλοποίηση του φράγματος της Κελεφίνας, φαίνεται ότι αφύπνισε την δημοτική αρχή, αν και το έργο είναι ολοκληρωμένο με εγκεκριμένες όλες τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις του από το 2015!!!

Το σημαντικό όμως σε αυτή την περίπτωση είναι η θετική ανταπόκριση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρου Αραχωβίτη, ο οποίος από ό,τι φαίνεται από το παραπάνω δελτίο τύπου, είναι θετικός ως προς την ένταξη του έργου. Θα αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την ανακοίνωση του κ. Αραχωβίτη .

Με την ευκαιρία θα ήθελα να διορθώσω και κάποιες ανακρίβειες του δελτίου τύπου του Δήμου για λόγους σωστής πληροφόρησης των δημοτών:

1. Το φράγμα και συγκεκριμένα η στέψη του φράγματος θα είναι στα 550 μέτρα και όχι στα 51 , όπως λανθασμένα αναφέρεται στο πρώτο δελτίο τύπου του Δήμου Σπάρτης
2. Οι μελέτες και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις έχουν ολοκληρωθεί από το 2015 και βρίσκονται μέχρι σήμερα στα αζήτητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης , διότι ουδέποτε ο Δήμος Σπάρτης από το 2015 που είναι δήμαρχος ο κ. Βαλιώτης και μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκε και δεν διεκδίκησε την υλοποίηση του έργου. Ο κ. Δήμαρχος έπρεπε να γνωρίζει σε ποια φάση ευρίσκεται το φράγμα της Κελεφίνας και να είναι άρτια προετοιμασμένος για την συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι να ζητά πληροφορίες από τον Υπουργό ( όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Δήμου Σπάρτης) !
3. Το φράγμα σύμφωνα με την μελέτη και τους περιβαλλοντικούς όρους , αποσκοπεί στην άρδευση της κοιλάδας του Ευρώτα , δηλαδή της περιοχής γύρω από την Σπάρτη. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την περιοχές που έχουν χρόνια προβλήματα ανεπάρκειας νερού , όπως λανθασμένα αναφέρει στο δελτίο τύπου ο Δήμος Σπάρτης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος της επίσκεψής μου στην Γκοριτσά στις 10 Οκτωβρίου 2018 μαζί με την ομάδα εργασίας που έχουμε δημιουργήσει, για να συζητήσουμε με τους φίλους παραγωγούς από την Γκοριτσά και την Ζούπενα κυρίως, το βάθος των αντλήσεων και το κόστος παραγωγής , προκειμένου να προετοιμαστούμε για να καταθέσουμε πολύ συγκεκριμένη πρόταση για την διαχείριση των υδάτων του φράγματος .
4. Ο πρώην Δήμος Οινούντος, όπου ήταν Δήμαρχος ο κ. Βαλιώτης επί σειρά ετών και κατά την περίοδο που ανατέθηκε και άρχισε να υλοποιείται η μελέτη του φράγματος, που έχει χρόνια προβλήματα ανεπάρκειας νερού, είναι εκτός πρόβλεψης για άρδευση από το φράγμα. Αυτό που αναφέρει η μελέτη είναι ότι για τα χωριά του πρώην Δήμου Οινούντος προβλέπεται απλά αποκατάσταση της ύδρευσης ( με ποιο τρόπο δεν αναφέρεται) μιας και θα επικαλυφθούν οι πηγές και οι γεωτρήσεις από τις οποίες υδροδοτούνται σήμερα αυτά τα χωριά και πιο συγκεκριμένα η Σελλασία, οι Βουτιάνοι, ο Θεολόγος και τα Καλύβια. Ούτε λόγος για την άρδευση αυτών των χωριών , καθώς και του Βασσαρά και των Βρεσθένων αν και το φράγμα θα γίνει στα δικά τους διοικητικά όρια ως επί το πλείστον.
5. Καμία πρόβλεψη για την άρδευση των πλέον ελαιοπαραγωγικών περιοχών του Δήμου Σπάρτης που ευρίσκονται στην περιοχή του πρώην Δήμου Θεραπνών ( κυρίως Κεφαλά, Γκοριτσάς, Ζούπενας , Χρυσάφων) και οι οποίες πραγματικά πάσχουν από χρόνια προβλήματα νερού, αντλώντας για την άρδευση από 250 έως 400 μέτρα βάθος με όλες τις συνέπειες αυτής της δραστηριότητας και για την οικονομία της παραγωγικής προσπάθειας και για τον υδροφόρο ορίζοντα. Σημειωτέον ότι στις περιοχές αυτές μπορεί να μεταφερθεί νερό από το φράγμα ή από την υπερχείλισή του με φυσική ροή.

Από την συστηματική έρευνα που πραγματοποιήσαμε τους τελευταίους τρεις μήνες με την ομάδα συνεργατών μου, ειδικών επί των θεμάτων υδρογεωλογίας και αγροτικής παραγωγής, για την πληρότητα της μελέτης του φράγματος της Κελεφίνας, διαπιστώσαμε τα εξής:


• Πρόκειται για μια μελέτη τεχνικά άρτια, η οποία έχει διερευνήσει με προσοχή και έχει εντοπίσει την καλύτερη γεωλογικά περιοχή για την εγκατάσταση του φράγματος.
• Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το σημείο σύνδεσης με τους αγωγούς άρδευσης των περιοχών του Δήμου Σπάρτης από τον Κλαδά μέχρι και την Φάριδα και από την Σκούρα μέχρι και τις παρυφές του Ταϋγέτου. Εδώ αναφύονται τεχνικής φύσεως προβλήματα , αλλά και προβλήματα διαχείρισης του νερού
• Δεν έχει προχωρήσει σε συστηματική διερεύνηση του τρόπου αξιοποίησης των υδάτων του φράγματος, της υπερχείλισης και των δυνατοτήτων που παρέχονται για την επέκταση της άρδευσης σε πλέον των 33.000 στρεμμάτων αρδεύσιμες εκτάσεις.

Κατά συνέπεια υπάρχουν θέματα που πρέπει να διερευνηθούν και να συζητηθούν στην πορεία με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και φυσικά και του Δήμου Σπάρτης και εμείς θα είμαστε πάντα στην διάθεσή τους να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας , δηλαδή τις απόψεις και τις προτάσεις, στις οποίες καταλήξαμε μετά την ενδελεχή έρευνά μας.

Σε ό.τι αφορά στον Δήμο Σπάρτης καλό θα είναι να μην προσφεύγει για ένα τόσο σοβαρό θέμα σε τόσο πρόχειρες κινήσεις για το «θεαθήναι», διότι είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα από το 2015 που ανέλαβε ο κ. Βαλιώτης , την δυνατότητα να κινήσει αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα για την αγροτική ανάπτυξη του Δήμου Σπάρτης αφού , όπως προείπαμε , όλες οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις είχαν ολοκληρωθεί από το 2015. Αυτά τα θέματα απαιτούν άρτια προετοιμασία όταν πρόκειται να δούμε τον αρμόδιο Υπουργό, και όχι ευκαιριακές και πρόχειρες ενέργειες που δίνουν την εντύπωση της «αρπαχτής»!

Μην ξεχνάμε τι γίνεται με τα φράγματα στις γύρω περιοχές της Πελοποννήσου! Αυτή την φορά, χάρη στις συγκυρίες, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ισχύσει το «πλην Λακεδαιμονίων»!!!

20/10/2018