Γράφει ο Τάκης Αλεξανδράκης *

Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος

Η προστασία που προσφέρει η έννομη τάξη στα δικαιώματά μας είναι απόλυτη, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η δρομολογούμενη από το κράτος συρρίκνωσή τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο, εάν εμείς, τα υποκείμενα των δικαιωμάτων συναινέσουμε σ’ αυτή.

Η πρόβλεψη του νομοθέτη για την δημιουργία ενός εξαιρετικά διασφαλισμένου πλέγματος προστασίας της κοινωνικής πρόνοιας υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ορθώνει αξεπέραστο φραγμό στην ισοπεδωτική πολιτική, που επιζητεί την εξαϋλωση των προνοιακών παροχών και επιδομάτων. Να σημειωθεί πως τα προνοιακά επιδόματα αποδίδονται από την πολιτεία στους Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες, ως αντιστάθμισμα στην αδυναμία του κράτους να προσφέρει, όσα όφειλε και μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει. Η ανυπαρξία μέτρων και πολιτικών για την επίτευξη ισότητας, ίδιων ευκαιριών για τους Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες, που θα στόχευαν στην εκπαίδευσή τους, στην απασχόληση, την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις υποδομές, τις υπηρεσίες και την πληροφορία, γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί με τα προνοιακού χαρακτήρα επιδόματα, η απόδοσή των οποίων αποσκοπεί στην κάλυψη του τεράστιου κόστους ζωής που προκαλεί η αναπηρία.

Μονόδρομο για την εφαρμογή της ισοπεδωτικής πολιτικής περικοπών και σταδιακά της διακοπής των προνοιακών επιδομάτων αποτελεί η αποτίναξη του προστατευτικού για τον Άνθρωπο με Ειδικές Ανάγκες μανδύα της κοινωνικής πρόνοιας, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο, αφού ο ίδιος συναινέσει και δεχτεί να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση της αρμοδιότητας στον ΟΠΕΚΑ, ένα φορέα που δεν υποχρεώνεται από το Σύνταγμα και τους νόμους να τηρεί τους όρους προνοιακής μέριμνας.

Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα της μεταβίβασης της αρμοδιότητας; Χωρίς την προνοιακού τύπου νομική προστασία το επίδομά σας εκτίθεται σε κίνδυνο που μπορεί να το οδηγήσει σε συρρίκνωση ή και σε απαλοιφή. Για παράδειγμα, όσοι Άνθρωποι λαμβάνουν τώρα επίδομα τυφλότητας από τον ΟΓΑ, το οποίο συμπληρώνεται από ένα μικρό επίδομα τυφλότητας από την κοινωνική πρόνοια, ίσως απωλέσουν το ένα από τα δύο μιας και είναι πρακτικά αδύνατο ο ίδιος φορέας, ο ΟΠΕΚΑ να τους δίνει δύο επιδόματα για την ίδια αναπηρία. Επίσης, σε μια επόμενη δημοσιονομική κρίση, θα είναι πιθανή η λήψη απόφασης για την διακοπή καταβολής όλων των επιδομάτων, μιας και θα έχουν απωλέσει τον προνοιακό άρα και προστατευόμενο εκ του νόμου χαρακτήρα τους.

Η λύση εδώ είναι η παραμονή του φακέλου σας στην υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας του δήμου σας. Αυτό είναι εφικτό εάν εσείς δεν υπογράψετε τη δήλωση συναίνεσης για τη δημιουργία του ψηφιακού σας αποτυπώματος και δε συναινέσετε στην μεταβίβαση της αρμοδιότητας καταβολής του προνοιακού σας επιδόματος στον ΟΠΕΚΑ. Σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο η συναίνεσή σας για την πραγματοποίηση της μεταβίβασης της αρμοδιότητας από την κοινωνική πρόνοια των δήμων στον ΟΠΕΚΑ είναι απολύτως απαραίτητη. Μην συναινέσετε. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του επιδοτούμενου, η μεταφορά ακυρώνεται και η αρμοδιότητα καταβολής των επιδομάτων παραμένει ως προνοιακή, άρα και προστατευόμενη από το νόμο διαδικασία, στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.

Σε δημοσίευμα ο υπεύθυνος του ΟΠΕΚΑ "αποκαλύπτει" την αλήθεια: "Καλούμε τα άτομα με αναπηρία από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και σύντομα από όλη την Ελλάδα, να εμπιστευτούν το πρόγραμμα και να υποβάλουν αιτήσεις», δηλώνει στην «R» ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ Στέλιος Πλιάκης". Τι σημαίνει αυτό; Μόνο μετά την υποβολή αίτησης από τον Άνθρωπο με Ειδικές Ανάγκες θα προχωρήσει η διαδικασία. Αν δεν υποβληθεί αίτηση μεταφοράς και ταυτόχρονα η δήλωση συναίνεσης για την μεταβίβαση της αρμοδιότητας καταβολής του προνοιακού επιδόματος στον ΟΠΕΚΑ, η διαδικασία σταματά και η αρμοδιότητα παραμένει στην κοινωνική πρόνοια του δήμου σας, άρα παραμένει σε καθεστώς προνοιακής προστασίας.

Σας καλώ να σκεφτείτε πολύ σοβαρά τα όσα σας παραθέτω, πριν συναινέσετε στη δημιουργία του ψηφιακού σας αποτυπώματος και στη μεταβίβαση της αρμοδιότητας καταβολής των προνοιακών επιδομάτων, από την κοινωνική πρόνοια των δήμων στον ΟΠΕΚΑ. Εάν υπογράψετε, δυνατότητα υπαναχώρησης δεν θα υπάρξει. Σας προτείνω να μην συναινέσετε.

* Δικηγόρος