Υλικά

• 1 πιάτο βαθύ αλεύρι σκληρό (για κάθε μερίδα)
• 1 αυγό (για κάθε κιλό αλεύρι)
• λίγο ελαιόλαδο Λακωνίας
• αλάτι
• νερό χλιαρό όσο πάρει


Παρασκευή

Ζυμώνετε όλα τα υλικά πολύ καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρή, αλλά ούτε τόσο μαλακή ώστε να μην πλάθεται εύκολα. Όσο περισσότερο ζυμώσετε, τόσο πιο αφράτες θα γίνουν οι γκόγκες.


Οταν είναι έτοιμη η ζύμη σας, την χωρίζετε σε μπουκιές όσο μιά γροθιά, αλευρώνετε μια επιφάνεια και πάνω εκεί κάθε μιά την πλάθετε σε σχήμα χοντρού μακαρονιού (όσο το μικρό μας δαχτυλάκι). Στη συνέχεια κόβετε σε μικρά κομματάκια.


Αν θέλετε να τους δώσετε σχήμα, απλά πάρτε τον τρίφτη και πιέστε κάθε μια επάνω εκεί που τρίβουμε το τυρί, θα γίνουν όμορφες. Αλλο σχέδιο, όταν έχετε κόψει σε μικρά κομματάκια, τα βαθουλώνετε με τον αντίχειρά σας, να μοιάζουν με κοχυλάκια.


Τις ρίχνετε προσεκτικά σε μπόλικο νερό που κοχλάζει, αλατισμένο όπως εσάς σας αρέσει και ανακατεύετε στην αρχή για να μην κολλήσουν. Τέλος σουρώνετε τις γκόγκες και τις περιχύνετε με καυτό ελαιόλαδο ή με φρέσκο βούτυρο ντόπιο. Σερβίρονται ζεστές, πασπαλισμένες με ξερή μυζήθρα.