Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Η είδηση στη Λακωνία για το πρόσωπο του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πέρασε στα ψηλά. Ούτε πανηγυρισμοί, ούτε διθύραμβοι, ούτε καν στα καφενεία. Μερικοί μάλιστα σαν να δυσαρεστήθηκαν. Στον αγροτικό όμως κόσμο της Ελλάδας, όχι. Διότι ο νέος Υπουργός είχε προηγουμένως οργώσει όλη την Χώρα και με τις γνώσεις και το ήθος του, είχε αναγνωριστεί ως ο υπαριθμόν ένα χρήσιμος άνθρωπος αυτής της Κυβέρνησης για όλους του Αγρότες. Και ευθείς αμέσως, από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του διαβάζουμε.

1. «Οριστικό τέλος μπαίνει στο προηγούμενο καθεστώς παραχώρησης εκτάσεων ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με απόφαση, που υπογράφτηκε από τον νέο υπουργό, από την 1η Νοεμβρίου λήγουν όλα τα καθεστώτα παραχώρησης που ίσχυαν μέχρι τώρα για τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Όσες είναι καλλιεργήσιμες ή είναι βοσκότοποι θα παραχωρηθούν με ένα ελάχιστο συμβολικό τίμημα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε ανέργους, με βάση τα κριτήρια και τη μοριοδότηση που ορίζει ο νόμος 4061/2012 ή με διαγωνισμό. Η πλήρης ενεργοποίηση του Νόμου δίνει τέλος σε ένα καθεστώς που μέχρι πρότινος ενίσχυε την αδιαφάνεια, κυρίως στην επιλογή των παραχωρησιούχων, ενώ παράλληλα βοηθά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να έχουν πρόσβαση σε φθηνή γη και στους ανέργους να κάνουν μία νέα αρχή ενισχύοντας την τοπική οικονομική ανάπτυξη.»

2. «Παρατείνεται έως το τέλος Μαΐου του 2019, η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών, που έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου, για τη διατήρηση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας από τους εκάστοτε δικαιούχους, με πρωτοβουλία του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και άλλων συναρμόδιων Υπουργών.»

3. «Δημοσιεύτηκε χθες στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 4421/2018) η απόφαση για τα «πρόσθετα εθνικά διαχειριστικά μέτρα για την αλιεία με το εργαλείο γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα, ετήσιας ισχύος». Με την απόφαση αυτή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) προσθέτει 11 περιοχές, αυξάνοντας το μήκος της ακτογραμμής, στο οποίο απαγορεύεται η αλιεία με το εργαλείο βιντζότρατα κατά 5% για ένα έτος και, έτσι, διασφαλίζεται ακόμα περισσότερο η βιωσιμότητα της παράκτιας αλιείας και των ιχθυοαποθεμάτων των θαλασσών μας.»

Αποφάσεις γρήγορες, καίριες, αποτελεσματικές. Σαν να ήταν έτοιμος, ο νέος Υπουργός, από καιρό. Αποφάσεις που περίμεναν από καιρό οι αγρότες. Και ακολουθούν κάθε μέρα και άλλες. Χρήσιμες και καθοριστικές, που δεν θα φθάσουν ποτέ όμως στα αυτιά των ενδιαφερόμενων αγροτών, αφού το σύστημα των Μέσων Ενημέρωσης είναι μετωπικά απέναντι στον νέο Υπουργό και την Κυβέρνησή του και περί άλλων τυρβάζουν. Διαβάζω ταυτόχρονα, επειδή τον παρακολουθώ (έ πατριώτης είναι), και τις δηλώσεις που έχει κάνει, με την σεμνότητα πάντα που τον διακρίνει, για τους στόχους που έχει βάλει να υπηρετήσει ως Υπουργός για λογαριασμό της αγροτιάς.

1. «Το επόμενο διάστημα σε επίπεδο νομοθετικού έργου έχουμε μπροστά μας και προετοιμάζουμε τρία νομοσχέδια, που φιλοδοξούμε να τα έχουμε έτοιμα μέχρι τέλος του χρόνου: Το ένα αφορά τις σταβλικές εγκαταστάσεις, που η διαδικασία είναι απελπιστικά αργή και ωθεί στην απελπισία πολλούς κτηνοτρόφους, πέρα από το ότι θέτει σε κίνδυνο πολλές φορές και τα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ. Προετοιμάζουμε επίσης ένα νομοσχέδιο για την εκπροσώπηση των αγροτών, αλλά και των συνεταιρισμών, που εκεί θα επιχειρήσουμε να λύσουμε και κάποια από τα πολλά ζητήματα που έχουν οι συνεταιρισμοί και το τρίτο είναι για την αλιεία.»

2. «Θα ήθελα, ως υπουργός, να επέμβω σε δύο πράγματα: Πρώτον, να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση, και σε επίπεδο Βουλής και σε επίπεδο Υπουργικών Αποφάσεων, που να απλοποιεί τη ζωή του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του αλιέα. Και δεύτερον, σαν στόχο μετρήσιμο, να δούμε πόσο βελτιώσαμε το οικονομικό του επίπεδο. Θέλω όταν φτάσουμε στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης, ο απολογισμός που θα κάνουμε να είναι θετικός».

3. «Πέραν των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κι αυτών που ήδη εφαρμόζονται με τις ασφαλιστικές εισφορές όπως και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, αυτή την περίοδο προωθούμε μία σειρά από νομοσχέδια που θα επιλύσουν βασικά τους προβλήματα.»
Και συμπληρώνω εγώ αναπαράγοντας την φωνή του νέου Υπουργού για τον οποίο πρέπει να αισθανόμαστε όλοι περήφανοι. Ο αγροτικός κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ποια ήταν η κατάσταση ήδη από το 2014. Γνωρίζει τι συνέβαινε τόσο με το φορολογικό (Νόμος 4172/2013 που προέβλεπε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ) όσο και με το ασφαλιστικό (μείωση έως μηδενισμό της βασικής σύνταξης, ωριμάσεις ανά τριετία στο ασφάλιστρο). Γνωρίζει πολύ καλά τι συνέβαινε με τη διανομή των επιδοτήσεων- τόσο χρονικά όσο και από πλευράς διαφάνειας. Διακηρυγμένος στόχος της Κυβέρνησης ήταν η διάσωση των μικρών και μεσαίων αγροτών και η επαναφορά της κανονικότητας στις πληρωμές. Ο στόχος αυτός επετεύχθη! Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα έχουν επιλυθεί. Υπάρχουν πάρα πολλά να γίνουν ακόμα από εδώ και πέρα. Ωστόσο, ο αγροτικός κόσμος γνωρίζει καλά ότι μόνο με αυτή την κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει σε επίλυση των προβλημάτων που τον ταλανίζουν. Γιατί υπάρχει η γνώση, υπάρχει η θέληση, η πολιτική βούληση, η όρεξη για δουλειά και κυρίως υπάρχουν η στρατηγική και το σχέδιο.

ΥΓ. Να μην το ξεχάσω, ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αφήσει εποχή, είναι ο πατριώτης μας Σταύρος Αραχωβίτης.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr