ΠΑΡΓΑ. Αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης συμμετείχε και φέτος στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Πάργας προς τιμήν του οπλαρχηγού Κυριακούλη - Πιέρρου Μαυρομιχάλη, αποδίδοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Ήρωα Μανιάτη Πολεμιστή.

Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης προσέφερε τα μέγιστα στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, συμμετέχοντας στις επαναστατικές εκστρατείες σε Αττική, Εύβοια και Ήπειρο. Σκοτώθηκε στις 4 Ιουλίου του 1822 στη Σπλάτζα Φαναρίου στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους αποκλεισμένους Σουλιώτες ως επικεφαλής δικού του στρατιωτικού σώματος 500 Μανιατών αντιμετωπίζοντας 3.000 Τουρκαλβανούς.

Ο Δήμος Πάργας στο λόφο της Αγίας Ελένης, στη Σπλάτζα, εκεί όπου ο Ήρωας Μανιάτης έδωσε τη ζωή του για τον απελευθερωτικό αγώνα, ανήγειρε Μνημείο Θυσίας προς τιμήν του.

Με αισθήματα βαθειάς συγκίνησης τελέστηκε για πρώτη φορά στο Μνημείο επιμνημόσυνη δέηση το Σάββατο 6 Οκτωβρίου.
Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από φορείς και συλλόγους στην πλατεία της Βαλανιδορράχης.

Ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνιος Νάστας αφού καλωσόρισε τους Μανιάτες προσκεκλημένους, τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τους δύο Δήμους και ανακοίνωσε στη μανιάτικη αντιπροσωπεία την Ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λήφθηκε έπειτα από πρόταση της Τ.Κ. Βαλανιδορράχης, να ονομαστεί η πλατεία της, πλατεία Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλανιδορράχης κ. Γιώργος Δημητρίου μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, γόνος της πολύ σημαντικής για την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, θα ενώνει για πάντα τη Μάνη με το Φανάρι και κατ’ επέκταση τη Μάνη με την Ήπειρο. Η Ήπειρος όμως και η Μάνη, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ήρωες δεν πεθαίνουν αλλά όταν φεύγουν από τη ζωή μένουν αθάνατοι και βαδίζουν στην αιωνιότητα».

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας κα Ελένη Δρακουλάκου, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ανατολικής Μάνης, αφού μετέφερε τους αδελφικούς χαιρετισμούς του Δημάρχου κου Πέτρου Ανδρεάκου, ανέφερε ότι: «Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι που πραγματοποιήσαμε αυτό το ταξίδι Προσκυνήματος και Τιμής στον μεγάλο Ήρωα. Ως γνήσιοι απόγονοι των Μανιατών, τιμώντας την τοπική και την εθνική μας ιστορία, ευχαριστούμε προσωπικά τον Δήμαρχο Πάργας καθώς και όλους τους κατοίκους της Βαλανιδορράχης που τιμούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Μανιάτη Οπλαρχηγό Κυριακούλη – Πιέρρου Μαυρομιχάλη. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε επίσης και την κα Κατερίνα Ντάση για το ξεκίνημα αυτής της ένωσης των δύο τόπων».

Τις ευλογίες του Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου Γ’ εξέφρασε ο Αρχιμανδρίτης πατέρας Σωφρόνιος Βόγκας, φανερά συναισθηματικά φορτισμένος λόγω της Ηπειρώτικης καταγωγής του.

Μέσα από έναν γλαφυρό και γεμάτο εικόνες ιστορικά εμπεριστατωμένο λόγο για τη Μάχη της Σπλάτζας, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων των παριστάμενων ο κεντρικός Ομιλητής κ. Παναγιώτη Νάκας, εξυμνώντας τον Ηρωισμό και την Ανδρεία του Ήρωα Μανιάτη. Τις εκδηλώσεις λάμπρυναν χορεύοντας και τραγουδώντας μανιάτικα και ηπειρώτικα τραγούδια οι σύλλογοι του Δήμου Πάργας «ΑΧΕΡΩΝ» και «ΜΕΛΙΝΟΗ».