ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Σε 24 χρόνια και 9 μήνες κάθειρξη καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας ο 41χρονος Αλβανός κατηγορούμενος, ο οποίος τον περασμένο Μάιο θα είχε σκοτώσει μια αστυνομικό και έναν επιχειρηματία με περίστροφο μέσα σε αίθουσα δικαστηρίου στο Γύθειο, αν δεν μπλόκαρε το όπλο του. Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε... "οργή και βίαιη θλίψη", αλλά αρνήθηκε ότι θα σκότωνε.

H εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του, όπως ακριβώς κατηγορείται χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού. Και το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην του αναγνωρίσει ελαφρυντικές περιστάσεις, με δύο από τους ενόρκους να μειοψηφούν.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας περιέγραψε πως με ψυχραιμία ο κατηγορούμενος και έχοντας από πριν καταστρώσει ένα σχέδιο δολοφονίας, τόσο της αστυνομικού όσο και του επιχειρηματία, ζήτησε επιτακτικά στην αστυνομικό να του δώσει το όπλο της. Οταν λοιπόν αυτή έβγαλε το όπλο και το έσπρωξε με το πόδι της στην άλλη πλευρά της αίθουσας, ο κατηγορούμενος κόλλησε το περίστροφό του στο κούτελό της, ανάμεσα στα μάτια, ξεφώνισε οργισμένα "π... εσύ θα πληρώσεις για όλα" και τράβηξε τη σκανδάλη, αλλά μπλόκαρε το όπλο. Τη σκανδάλη τράβηξε και για δεύτερη φορά -είπε η εισαγγελέας- όταν πλέον έπεσαν πάνω του δύο άνθρωποι, για να τον αφοπλίσουν. Πρόλαβε, σήκωσε το περίστροφο και σημάδεψε τον επιχειρηματία κι όταν το όπλο μπλόκαρε ξανά τον άκουσαν να λέει "γαμώτο, τι έπαθε;".

Ο κατηγορούμενος απέφυγε συστηματικά να αναφερθεί στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και η έδρα χρειάστηκε πολλές φορές να ρωτήσει γι' αυτό, χωρίς όμως να πάρει συγκεκριμένες και λογικές απαντήσεις. Παραδέχτηκε ότι το περίστροφο ναι μεν ήταν δικό του, αλλά ο ίδιος δεν γνώριζε από όπλα. Η γυναίκα του υποστήριξε ότι το βρήκε σε ένα μπαούλο όταν καθάριζε την αποθήκη ενός σπιτιού και αυτός το πήρε. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι δεν είναι του χαρακτήρα του να κρατάει όπλο, πόσο δε μάλλον να απειλήσει ή να σκοτώσει κάποιον.

Η ενοχή του κατηγορουμένου ήταν κατά πλειοψηφία, καθώς η μία από τους ενόρκους έκρινε ότι θα έπρεπε να καταδικαστεί μόνο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας της αστυνομικού, αλλά όχι και για την απόπειρα ενάντια στον επιχειρηματία. Συγκεκριμένα ο 41χρονος βρέθηκε ένοχος για τις εξής κατηγορίες: απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση κατά συρροή, ληστεία, αντίσταση από πρόσωπο που οπλοφορεί κατά προσώπου που διέτρεξε σοβαρό προσωπικό κίνδυνο, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία κατά συρροή και διατάραξη συνεδριάσεων δικαστηρίου.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία