Γράφει ο Νότης Μαριάς*

Σε φιάσκο κατέληξε τελικά η δαπανηρή και πολυδιαφημισμένη εκστρατεία του ΝΑΙ που σπόνσαρε η Δύση προκειμένου ο Ζάεφ και η παρέα του να πείσει τους σκοπιανούς για την Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα η μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα είχε ως αποτέλεσμα να θεωρείται άκυρο το αποτέλεσμά του σύμφωνα με το ψευτοσύνταγμα του μορφώματος.

Επιπλέον οι σκοπιανοί έδειξαν να σνομπάρουν τη Μέρκελ και τους Αμερικάνους και να παραμένουν στα γνωστά τους στερεότυπα και στον αλυτρωτισμό τους που τόσα χρόνια τους καλλιέργησαν οι ίδιοι οι Δυτικοί. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς τι επρόκειτο να κάνουν στη συνέχεια έχοντας μάλιστα διασφαλίσει στις Πρέσπες με τη συναίνεση Τσίπρα και λοιπών δυνάμεων τόσο τη δήθεν «μακεδονική» γλώσσα όσο και τη δήθεν«μακεδονική» υπηκοότητα και το δήθεν «μακεδονικό» έθνος.Όπως είχαμε έγκαιρα επισημάνει σε χρόνο d/tοι σκοπιανοί θα μετέτρεπαν το«Βόρεια Μακεδονία» σε «Β.Μακεδονία» και εν συνεχεία σε σκέτο «Μακεδονία» συνεπικουρούμενοι και από τις ρυθμίσεις της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών για δήθεν «μακεδονικό» έθνος κλπ.

Από την άλλη πλευρά το δημοψήφισμα στα Σκόπια έδειξε το πως ο παλιός πολιτικός κόσμος της Ελλάδας έχει περιθωριοποιήσει τον Ελληνικό λαό και αποφεύγει όπως « ο διάβολος το λιβάνι» τη διενέργεια και στην Ελλάδα δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό. Και αυτό βέβαια πέραν των άλλων γιατί είναι δεδομένο ότι ο Ελληνικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία θα έστελνε την κατάπτυστη και εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών στον κάλαθο των αχρήστων.

Βεβαίως και η ευρωπαϊκήγραφειοκρατία προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο και να παρουσιάσει το κολοβό δημοψήφισμα ως δήθεν επιτυχία και μάλιστα αναδεικνύοντας ως θετικό το αποτέλεσμα τύπου Ταγκανίκας που έδωσε 91,46% στο Ναι.

Καθώς λοιπόν χάλασε η σκοπιανή σούπα η Δύση αναζητά τρόπους στήριξης του Ζάεφ με τη Ρωσία να τρίζει τα δόντια της και να απειλεί με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όταν και εάν ποτέ φτάσει εκεί για συζήτηση και απόφαση η Συμφωνία των Πρεσπών. Από την πλευρά του ο Ζάεφ θυμήθηκε ξαφνικά ότι το δημοψήφισμα είναι λέει συμβουλευτικό και δήλωσε ότι θα προχωρήσει και στην συνταγματική αναθεώρηση αν και όσο περνά ο καιρός αποδεικνύεται ότι μάλλον θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές προς μεγάλη ανακούφιση των ΑΝΕΛ οι οποίοι κερδίζουν χρόνο παραμονής στην κυβέρνηση βάζοντας έτσι επιπλέον ένσημα ενόψει της πρόωρης συνταξιοδότησής τους από τον Ελληνικό λαό στις προσεχείς εκλογές.

Το Ελληνικό ΥπουργείοΕξωτερικών προσπάθησε από την πλευρά του να τετραγωνίσει τον κύκλο και με μια αμφίσημη ανακοίνωσή του επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει δήθεν δεσμευμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι«μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία» (εννοώντας το 91,46% που έδωσε στο Ναι το 36,91 % των όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα) «Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό» (εννοώντας το 63,09% που δεν συμμετείχε). Δηλαδή το 36,91% είναι «μεγάλο τμήμα» ενώ το 63,09% «σημαντικό τμήμα». Ωραία Ελληνικά!!!

Στην πλευρά πάντως Τσίπρα-Κοτζιά πρυτανεύει η άποψη ότι αν και εφόσον οι σκοπιανοί αναθεωρήσουν τα σύνταγμά τους η κυβέρνηση θα φέρει για κύρωση την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή παρά τα τεράστια προβλήματα ακυρότητας που δημιούργησε η ακύρωση στην πράξη της Συμφωνίας λόγω της μικρής συμμετοχής στο σκοπιανό δημοψήφισμα.

Στην περίπτωση αυτή οι ΑΝΕΛ διαμηνύουν ότι θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση παίζοντας για άλλη μια φορά θέατρο. Και αυτό γιατί αν πιστεύουν ότι πράγματι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια, όπως άλλωστε είναι, τότε θα πρέπει πάραυτα όχι μόνο να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αλλά και να ψηφίσουν τη σχετική νέα πρόταση μομφής που ενδεχόμενα θα κατατεθεί στη Βουλή. Διαφορετικά θα συνεχίσουν να είναι συνυπεύθυνοι για τη δρομολόγηση της Συμφωνίας των Πρεσπών όπως είναι συνυπεύθυνοι και μέχρι σήμερα μια και δεν ψήφισαν την πρόταση μομφής η οποία κατατέθηκε λίγες μέρες πριν τις Πρέσπες με αποτέλεσμα Τσίπρας και Κοτζιάς να παραμείνουν στη θέση τους και να παραστούν στην υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες.

Πάντωςτο Σκοπιανό συνεχίζει να θρυμματίζει το ούτως ή άλλως εύθραυστομνημονιακόΕλληνικό πολιτικό σύστημα που βρίσκεται σεαναζήτηση μεταγραφών που θα στηρίζουν την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών. Μεταγραφέςόμως αναζητούνται όχι μόνο στην Ελληνική πλευρά αλλά και στην σκοπιανή προκειμένου να μπορέσει να ενισχυθεί η δύναμη του Ζάεφ. Και όλα αυτά καθώς οξύνονται οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων για αύξηση της επιρροής τους στην περιοχή προκειμένου να ελέγξουν τους ενεργειακούς δρόμους που σε σημαντικό βαθμό διέρχονται και από τα Σκόπια.«Είναι πολλά τα λεφτά»γι΄ αυτό και θα συνεχίζουμε να βλέπουμε το σκληρό αυτό γεωστρατηγικόπόκερ.

Όμως ο Ελληνικός λαός πρέπει να έρθει στο προσκήνιο για άλλη μια φορά. Τα μεγαλειώδη Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα για το Σκοπιανό αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες δεν θα επιτρέψουμε τον σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας μας και της ιστορίας μας. Για τον λόγο αυτόν απαιτούμε δημοψήφισμα προκειμένου ο Ελληνικός λαός να καταψηφίσει μαζικά και δυναμικά την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΉ.

* Ευρωβουλευτής

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr