ΣΠΑΡΤΗ. Eπιστολή προς τη Διεύθυνση Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης την οποία φαίνεται να κοινοποιεί στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας και στα ΜΜΕ, φαίνεται ότι απέστειλε παππούς παιδιού, που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, δέχεται εκφοβισμό μέσα στο Σχολείο.

Η επιστολή αναφέρει:

«Αφορμή της επιστολής αποτελεί ο «σχολικός εκφοβισμός (bullying)», ένα φαινόμενο δηλαδή νεανικής παραβατικότητας που συναντάται διεθνώς αλλά και στην χώρα μας. Το εν λόγω φαινόμενο έλαβε χώρα και στο σχολείο σας κατά την προηγούμενη σχολική περίοδο, 2017-2018, παραδόξως δε συνεχίζεται και στην περίοδο που διανύουμε. Αφορά εγγόνι μου που φοιτά στο σχολείο σας το οποίο υπέστη την δυσάρεστη αυτή εμπειρία κυρίως, από μία συμμαθήτρια του η οποία παρακινεί και άλλα παιδάκια να κάνουν το ίδιο, τόσο στο προηγούμενο διάστημα (σχολική χρονιά 2017-2018), δυστυχώς όμως για αυτήν, αλλά, και για το σχολείο σας και τη Δ/νση του, υφίσταται ακόμη και σήμερα «bullying».

Παρόλες τις επισημάνσεις της οικογένειας του εγγονιού (γονείς, γιαγιάδες κ.λ.π) δεν διευθετήθηκε το φαινόμενο την περυσινή χρονιά, προφανώς δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή από την Δ/νση του σχολείου και δεν ενημέρωσε κανέναν ως όφειλε σχετικά με τις ενέργειες που έχει προβεί. Το επισημάναμε και σε εσάς στην έναρξη της σχολικής χρονιάς , τόσο η σύζυγός μου καθώς και οι γονείς του, οι απαντήσεις όμως ήταν διαφορετικές και αντιφατικές μεταξύ των π.χ. δείχνατε έκπληκτη στην πρώτη εξ αυτών διότι νομίσατε πως έχει διευθετηθεί το ζήτημα, ενώ στους γονείς αναφέρατε πως εξετάζουμε το θέμα. Ακόμη περιμένουμε να μας ενημερώσετε ως οφείλετε αλλά δεν το πράξατε και δεν γνωρίζουμε σε τι ενέργειες προβήκατε ώστε να εξαλειφθεί η παραβατικότητα.

Δεν είναι δυνατόν έναν ολόκληρο χρόνο να συνεχίζεται το ίδιο και ο πρώτος λογικός συνειρμός που έρχεται στο νου κάποιου είναι ότι η Δ/νση του σχολείου και όσοι έχουν την ευθύνη δεν έπραξαν τίποτα όλο το χρονικό διάστημα, που δεν το λες λίγο, ή το κάνατε πλημμελώς.

Επισημαίνω σε αυτό το σημείο πως όταν αναλαμβάνει κανείς μια υπόθεση ή θέμα θα πρέπει να το παρακολουθεί στενά να ενημερώνει εκεί που πρέπει και να γνωρίζει την κατάληξη του.

Γνωρίζουμε όλοι νομίζω τι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει το bullying ακόμη και σε παιδιά του ΑΕΙ, υπάρχουν δυστυχώς πολλά ακραία παραδείγματα. Το εγγόνι μου μας εκμυστηρεύθηκε πριν μερικές ημέρες το εξής: «ρε παππού με κοροϊδεύουν ότι είμαι βρώμικο κ.λ.π αισθάνομαι άσχημα και κλαίω».

Σας επισημαίνω λοιπόν πως ο ψυχικός κόσμος του παιδιού έχει διαταραχθεί, αλλά σε ποιο βαθμό δεν το γνωρίζω.

Σας εγκαλώ λοιπόν να ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα ως έχετε υποχρέωση το οποίο προφανώς έχετε αφήσει στη τύχη του. Αν δεν μπορείτε διότι ενδεχομένως δεν έχετε τις ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες υπάρχουν ειδικοί ώστε να σας βοηθήσουν στο έργο σας.

Παρακαλώ και τη Δ/νση Α΄ Εκπαίδευσης στην οποία γίνεται κοινοποίηση να παρακολουθεί στενά το ζήτημα και αν το θεωρεί απαραίτητο να παρέμβει.

Παρακαλώ για δικές σας ενέργειες, σας καθιστώ δε υπεύθυνη ως Δ/νση του σχολείου σε περίπτωση που δεν λάβετε τα αναγκαία μέτρα αν επιδεινωθεί περαιτέρω η ψυχική υγεία του εγγονιού μου.

Ενημερώστε μας παρακαλώ σε 1-2 μέρες το αργότερο σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί σχετικά με το θέμα, άλλως θα θεωρήσω ότι δεν ασχολείσθε και δηλώνω πως επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός για περαιτέρω ενέργειες».

Με εκτίμηση
Ο παππούς… (Ονοματεπώνυμο)


Το notospress.gr έχει στη διάθεσή του Ονοματεπώνυμα και Στοιχεία τόσο για το παιδί και για το Σχολείο όσο και για τον καταγγέλοντα, ωστόσο αυτά αντικαταστάθηκαν στην επιστολή με το ουδέτερο «εγγόνι» προκειμένου να μην εκτεθούν δημόσια ακόμα πρόσωπα και πράγματα.
Σύμφωνα με τον παππού έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι για το γεγονός.
Οι αρμόδιοι σε ερώτηση του notospress.gr δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει γνώση (ακόμα) της σχετικής επιστολής.

Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με την αγωνία του παππού για μια κατάσταση που μάλλον δεν αμφισβητείται αλλά και για τον χειρισμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες με προσοχή αφού προβλέπεται σχετική διαδικασία για τέτοιες περιπτώσεις.
Το αν και κατά πόσο έχει επισπεύσει ο παππούς ή έχουν καθυστερήσει οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα προκύψει το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό που προέχει είναι η προστασία του παιδιού τόσο μέσα στο Σχολείο όσο και στην έκθεσή του στην κοινωνία.