Mε τη θετική ψήφο και κομμάτων της Αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκε η δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος για έργα 250.000.000€ σε όλη την Ελλάδα πλην Λακωνίας!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του notospress.gr το ίδρυμα πήρε το πράσινο φώς προκειμένου να ενισχύσει και να αναβαθμίσει κρίσιμες υποδομές στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Με τη θετική ψήφο και της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και από το Ποτάμι εξασφαλίζεται το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται η Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Με το σχέδιο νόμου, που συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναλαμβάνει το σύνολο του κόστους υλοποίησης (που σήμερα υπολογίζεται κατά προσέγγιση στα 200.000.000 έως 250.000.000 ευρώ) των εξής έργων.

Δυστυχώς, όπως θα διαπιστώσετε παρόλο που ο Στάυρος Νιάρχος ήταν λάκων κι ενώ το Ιδρυμα του έχει επανειλημμένως εκφράσει την επιθυμία να ενισχύσει την γενέτειρα του ιδρυτή της δυναστείας, το Νοσοκομείο της Σπάρτης είναι εκτός πλάνου, γιατί προφανώς κανείς δεν το εισηγήθηκε από εκείνους που Κυβερνούν ή από εκείνους που διετέλεσαν σε πόστα Υγείας κατά το παρελθόν.

Έτσι η Λακωνία θα συνεχίσει να νοσηλεύεται σε ένα , πλέον, απαράδεκτο κτιριακό συγκρότημα, 100 περίπου ετών, ενώ το Ίδρυμα Νιάρχου θα χρηματοδοτήσει:

  • Το σχεδιασμό, κατασκευή και εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.
  • Το σχεδιασμό, κατασκευή και εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης.
  • Το σχεδιασμό, κατασκευή και εξοπλισμό κτιρίου, το οποίο θα ανεγερθεί στην Αθήνα, στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ.
  • Τη προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού στην Οργανική μονάδα Γενικό Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός».
  • Τη προμήθεια νέου εξοπλισμού καθώς και τη συντήρηση υφιστάμενου με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και της αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.
  • Τη προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (ΡΕΤ -Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων καθώς και τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων) σε επιλεγμένα ιδρύματα της χώρας.
  • Τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος.
  • Καθώς και κάθε άλλου συναφούς, παρεπόμενου ή και αυτοτελούς πρόσθετου έργου που ήθελε συμφωνηθεί, ως πρόσθετη δωρεά διεπόμενη από την παρούσα Σύμβαση, με το Ελληνικό Δημόσιο.

Η Λακωνία έχασε μια μοναδική ευκαιρία να εξασφαλίσει στους πολίτες της αξιοπρεπείς υποδομές υγείας που θα εγγυώνται την νοσηλεία και θα πολλαπλασιάζουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας του έμψυχου δυναμικού.

Έχασε επίσης την ευκαιρία αναβάθμισης του Νοσοκομείου Σπάρτης ώστε να έχει την επάρκεια για τις ανάγκες και τις κατευθύνσεις της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής Σχολής που βαίνει προς μεταφορά.

Άραγε, ποιος αντιπολιτεύεται τη Λακωνία, υπόγεια, διαχρονικά και επίμονα;

Στη φωτογραφία η μακέτα του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής που αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»