ΣΠΑΡΤΗ. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης διοργανώνει την έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Ψυχογιού «Περιδιαβάζοντας το Άγιο Όρος» και την μουσική παράσταση «Μελωδίες του Φωτός» με τους Ιωάννα Φόρτη και Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19:30 στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης οπότε και θα πραγματοποιηθεί και η μουσική παράσταση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» ώρα 21:30.

Συντονιστής - παρουσιαστής της εκδήλωσης είναι ο κ. Νικόλαος Κουφός του Ιωάννου, εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Η έκθεση φωτογραφίας του κ. Γιώργου Ψυχογιού θα παραμείνει στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης από 14/10/2018 έως 30/11/2018 και θα είναι επισκέψιμη τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 27310 26853 και 27310 21180 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της Βιβλιοθήκης, καθώς και στις διευθύνσεις: www.nikiforos.edu.gr και www.facebook.com/dkbspartis.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το notospress.gr

Γιώργος Ψυχογιός

Λάκωνας στην καταγωγή και γεννημένος στην Σπάρτη το 1963, οδοντίατρος στο επάγγελμα και θιασώτης της ερασιτεχνικής φωτογραφίας, ασχολείται με αυτή από τα νεανικά του χρόνια.
Έχει στο ενεργητικό του αρκετές ατομικές εκθέσεις σε διάφορους χώρους, όπως μεταξύ αυτών η Πρώτη βουλή των Ελλήνων, καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς στον ΑγιοΝικόλαο, με αφιέρωση στο Γιάννη Ρίτσο, εικονικές προβολές όπως στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών στην Θεσσαλονίκη καθώς και συμμετοχή σε αρκετές ομαδικές. Είναι ενεργό μέλος σε διαφόρους καλλιτεχνικούς ομίλους όπως ‘’Ομιλος Οδοντιάτρων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών Ελλάδος‘’ και έργα του υπάρχουν σε χώρους όπως: Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης και Μουσείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. Φωτογραφικό του υλικό έχει οπτικοποιηθεί και επιμεληθεί από την Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου. Τέλος έργα του έχουν παρουσιασθεί στο Toronto του Καναδά όπου και ενίσχυσαν Ελληνικό φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Μανώλης Ανδρουλιδάκης

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης σπούδασε κιθάρα με τους Νότη Μαυρουδή και Κώστα Κοτσιώλη, Μουσικολογία και Σύνθεση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με αριστεία και α' βραβεία. Από το 1987 δραστηριοποιείται ως συνθέτης, κιθαριστής και παραγωγός - ενορχηστρωτής σε ηχογραφήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κλπ. στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας συνεργαστεί μεταξύ άλλων και με τους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Leo Brouwer, Νίκο Μαμαγκάκη, Γιάννη Σπανό, Χρήστο Λεοντή, Διονύση Σαββόπουλο, τους μαέστρους Κάρολο Τρικολίδη, Δημήτρη Αγραφιώτη, Οδυσσέα Δημητριάδη, Λουκά Καρυτινό, τους σκηνοθέτες Παντελή Βούλγαρη, Αντώνη Μποσκοΐτη, Γιάννη Καλαντζόπουλο, τη Μαρία Φαραντούρη, το Μάριο Φραγκούλη, τους στιχουργούς Δημήτρη Λέντζο, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Λίνα Δημοπούλου καθώς και με τα συμφωνικά σύνολα London Philharmonia, Κ.Ο.Θ, Sinfonietta Beograd, Trio Tritonus, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Μουσικά Σύνολα του Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσ/νίκης και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (επιμ. Μαρίας Θωίδου), κ.α. Το καλοκαίρι του 2017, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, ερμήνευσε τη συλλογή του “Un árbol llamado Lorca”, με σολίστ την Καλλιόπη Βέττα στο τραγούδι και τον ίδιο στην κιθάρα.
Έχουν δισκογραφήσει τραγούδια του οι Μαρία Δημητριάδη, Μανώλης Μητσιάς, Ελένη Βιτάλη, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κότσιρας, Βασίλης Λέκκας, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος κ.α.

Έχει την τιμή να υπογράφει την επίσημη δισκογραφική συλλογή του Μίκη Θεοδωράκη, "Myrtia"(2016), που περιέχει έργα του για σόλο κιθάρα. Επίσης, διηύθυνε την τιμητική συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη για τα 90 του χρόνια, παρουσία του συνθέτη στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.
Το καλοκαίρι του 2016 επελέγη από την FM records να ηχογραφήσει ένα cd για την συλλογή "Greatest Greek Musicians".

Το Νοέμβριο του 2017, ξεκίνησε τη σειρά ρεσιτάλ «Ελληνική μουσική σε έξι χορδές».

Το Μάιο του 2018, συμμετείχε, διασκευάζοντας για σόλο κιθάρα και ερμηνεύοντας το “Chariots of fire”, στην αναγόρευση του Βαγγέλη Παπαθανασίου σε επίτιμο διδάκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλίας, σε ζωντανή σύνδεση - ακρόαση από τον συνθέτη στο Παρίσι.

Τον Σεπτέμβρη του 2018, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, παρουσίασε για πρώτη φορά το κοντσέρτο του για κιθάρα «Πέντε Μινιατούρες για κιθάρα και έγχορδα», με τους “L’anima” και τον ίδιο ως σολίστ.

Δίδαξε επί 3 έτη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ένα έτος στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.

Ιωάννα Φόρτη

Σπούδασε πιάνο, θεωρητικά και μονωδία. Ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά ως μέλος της Χορωδίας της ΕΡΤ. Πρωτοεμφανίστηκε ως σολίστ το 2000, στο Κάρνεγκυ Χωλ της Νέας Υόρκης στην όπερα «Ηλέκτρα» του Μίκη Θεοδωράκη. Έκτοτε έχει διακριθεί σε ένα ασυνήθιστα ευρύ ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει λόγια, έντεχνη και λαϊκή ελληνική μουσική, όπερα, ροκ και μπαρόκ σε συναυλίες, παραστάσεις και ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους ελληνικούς πολιτιστικούς φορείς, ορχήστρες και μαέστρους και έχει δισκογραφήσει μεταξύ άλλων με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Χρήστο Λεοντή με τον οποίο συνεργάζεται μόνιμα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Το Μάιο του 2017 συμμετείχε στην πρώτη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή στο ρόλο της Νένας.
Πρόσφατα ηχογράφησε cd με τίτλο «Θα ξανάρθουνε τα μαύρα χελιδόνια» σε μουσική της Μαίρης Νικολάου και ποίηση του Gustavo Adolfo Bécquer (1836-1870) από τις εκδόσεις Μετρονόμος.
Έχει άλλες δεκατρείς δισκογραφικές συμμετοχές.