Γράφει ο Ιωάννης Χρηστάκης*

Φίλοι, κάποιοι φωνάζουν για την εμφάνισή της Στικούδη σε μία εκδήλωση της δημοτικής αρχής για τη μαθητιώσα νεολαία του τόπου μας.
Απορώ γιατί;
Μήπως η κουλτούρα τους απαιτεί κάτι διαφορετικό;
Μεταξύ σκυλάδικου, ελληνάδικου με ανάπαυλα καλοκαιρινή τα κακής ποιότητας -ως προς τη μουσική επένδυση-πανηγύρια ζουν τόσες δεκαετίες.
Πριν φτάσουμε στην κατάντια του θεάματος-Στικούδη, πρέπει να κάνουμε τη σκληρή αυτοκριτική μας.

Η μουσική πενία, η στιχουργική πιασάρικη συνταγή η στυλιστική ακαλαισθησία και το Χωριατομπρουτάλ ξεγύμνωμα έχουν ως βάση πολιτισμικές παραχωρήσεις και εκπαιδευτικές αστοχίες.

Όσοι τώρα φωνάζουν ενδιαφέρθηκαν καθόλου να μάθουν τι συμβαίνει στο σχολείο των παιδιών τους?

Πώς διδάσκεται η νεοελληνική γλώσσα, η Ιστορία ,η Λογοτεχνία ή τα Αρχαία?Όταν οι ανθρωπιστικές σπουδές παραμερίζονται η ιδέες του υψηλού, του ωραίου, του μεγάλου, του ιδανικού, του δίκαιου, του ηθικού πάνε περίπατο.

Όταν η Ιστορία διδάσκεται από τους πάντες και λίγο από τους φιλολόγους, όταν η γλώσσα έχει παραδοθεί στην εκμηδένιση της συγχρονικής διδασκαλίας, όταν η φιλοσοφία τείνει να εξαφανιστεί από τα Λύκεια της χώρας, όταν τα Αρχαία Ελληνικά πετσοκόβονται, όταν η Λατινική καρατομείται, όταν η Λογοτεχνία περιχαρακώνεται σε μισής ντουζίνας κείμενα ετησίως.

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΟ ΤΗΣ ΣΤΙΚΟΥΔΗ.

*Φιλόλογος

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr