Γράφει ο Θάνος Ορφανός*

Με αφορμή το κύμα μεταναστών και προσφύγων που δέχτηκε η περιοχή της Λακωνικής Μάνης και τις αντιδράσεις της πολιτείας και των τοπικών φορέων, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που κατά τη γνώμη μου πρέπει να δείξει η τοπική κοινωνία πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Καταρχήν η Λακωνική κοινωνία αποτελεί ανά τους αιώνες κατά κάποιον τρόπο προϊόν της μετανάστευσης και επομένως όλοι οι Λάκωνες οφείλουμε να δείξουμε ευαισθησία και ανθρωπιά για αυτούς τους ανθρώπους.

Το μοντέλο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας όμως, αναμφίβολα πυροδοτεί τα εθνικιστικά και σοβινιστικά στερεότυπα, τα οποία γίνονται πολλές φορές αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η απάντηση στο εν λόγω φαινόμενο, είναι πως ετούτη την ώρα που ο λαός μας μάχεται για ευημερία και λευτεριά, αυτός ο λαός πρέπει να σταθεί αλληλέγγυος στα θύματα του ιμπεριαλισμού και των εθνικών αντιπαλοτήτων και διενέξεων, να παλέψει για την παγκόσμια ειρήνη, για την αυτοδιάθεση και για την ανεξαρτησία των λαών.
Και για να το πετύχει χρειάζεται να καλλιεργηθεί το αίσθημα της δημοκρατικής και συλλογικής ευθύνης με στόχο την απομόνωση των άκρων και της εθνολαϊκιστικής προπαγάνδας.

Επομένως ο νέος πατριωτισμός οφείλει να στηριχθεί σε αυτές τις βάσεις, για τη διαμόρφωση της νέας εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Οι Λάκωνες ενωμένοι έχουμε τη δύναμη να χτίσουμε μια κοινωνία ανθρωπιάς, μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Μπορούμε!

* Φοιτητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr