Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 δόθηκε η εκκίνηση του 36ου Σπάρταθλον, του ιστορικού υπερμαραθώνιου, υπό το άγρυπνο βλέμμα του ιερού βράχου της Ακρόπολης.

Φέτος, πήραν μέρος 381 αθλητές και κατάφεραν να τερματίσουν 237. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν όλο το διήμερο μετέτρεψαν το φετινό αγώνα σε έναν από τους πιο απρόβλεπτους και την υπερπροσπάθεια των αθλητών σε άθλο.

Ένας άθλος, όπου γέμισε με περηφάνια όχι μόνο αυτούς, που συμμετείχαν αλλά και όλους όσοι είχαν την ευκαιρία να το ζήσουν από κοντά.

Ο κόσμος υποδέχθηκε τον πρώτο Σπαρταθλητή, μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα, περίπου στις 5:55 το πρωί του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Οι ισχυρές καταιγίδες και άνεμοι σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες προξένησαν την ακύρωση διαφόρων εκδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι υποδέχονταν κάθε έναν αθλητή, που τερμάτιζε, δίνοντάς τους να πιουν νερό από τον Ευρώτα, ένα αναμνηστικό και στεφανώντάς τους με ένα κλαδί ελιάς.

Αποκορύφωμα, η Τελετή λήξης του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2018 , το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Σπάρτης.

Στην Τελετή Λήξης συμμετείχε η Ζωή Τηγανούρια, που χάρισε μία υπέροχη συναυλία και ταξίδεψε μουσικά όσους παραβρέθηκαν παρουσιάζοντας τη Μουσικοχορευτική παράσταση «Έτσι είναι η Ζωή». Χόρεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα «Πυρρίχη» και «Χοροδρόμοι».

Ο Δήμος Σπάρτης τίμησε και επιβράβευσε τους αθλητές και τις αθλήτριες, που έλαβαν μέρος σε έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, στους τρεις πρώτους άντρες Σπαρταθλητές, αλλά και στις τρεις πρώτες γυναίκες Σπαρταθλήτριες δόθηκαν βραβεία και αναμνηστικά.
Οι τρείς πρώτοι είναι:
1 Ishikawa Yoshihiko 94 Ιαπωνία 22:54:40
2 Brunner Radek 37 Τσεχική Δημοκρατία 23:36:43
3 Oliveira Joao 197 Πορτογαλία 24:33:35

Αναφορά έγινε και στους τρεις Λάκωνες, τον Σπύρο Θεοδοσόπουλο, τον Ευθύμιο Κωσταρίδη και τον Κώστα Λαμπρινό, που με τη συμμετοχή τους και το τερματισμό τους, έκαναν την Σπαρτιατική κοινωνία για ακόμα μία φορά περήφανη.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης τόνισε ότι: «Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος, από τους πιο δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Οι αθλητές, που συμμετέχουν δεν είναι μόνο πρεσβευτές του αθλητικού πνεύματος αλλά και της ιστορίας της Σπάρτης».

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 έπεσε η αυλαία του 36ου Σπάρταθλον με το Δήμαρχο Σπάρτης να παραθέτει γεύμα σε όλους τους Σπαρταθλητές και τους συνοδούς τους, ανανεώνοντας το ραντεβού του Δήμου μαζί τους, για του χρόνου και να χαρίζει μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές του Σπάρταθλον με την βράβευση, για τη συμμετοχή τους και τον τερματισμό τους, του γηραιότερου σπαρταθλητή Jagersma Dik ηλικίας 64 ετών, από την Ολλανδία και της γηραιότερης σπαρταθλήτριας Furuyama Takako ηλικίας 65 ετών, από την Ιαπωνία.