ΣΠΑΡΤΗ. Διεθνής Ημέρα καφέ η 1η Οκτωβρίου και ζητήσαμε απο τους εισαγωγείς «Βεκράκος» και απο τους μέτρ της καφεστίασης, τη «Λέσχη Σύμμετρον cafe bistro» να μας βάλουν στο κλίμα.

Κρίνοντας από την απόδοση του εγχώριου κλάδου της καφεστίασης, ο Έλληνας μπορεί να έχει αναγκαστεί να περιορίσει πολλά έξοδα, αλλά στον καφέ δεν επιδέχεται περικοπές.

Ο τζίρος που κάνουν οι ελληνικές καφετέριες, σε όρους λιανικής, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια αγορά η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ραγδαία και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς κλάδους έναρξης επιχείρησης.

Εξάλλου, με βάση τις εκτιμήσεις της Statista, η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα αγγίζει τα 4,52 κιλά, ποσότητα με βάση την οποία η χώρα μας σκαρφαλώνει στην 16η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και την Βόρειας Αμερικής.

Και παρότι έξω θα προτιμήσει έναν espresso freddo, ο Έλληνας δεν εγκαταλείπει τον σπιτικό ελληνικό καφέ. Με βάση τα στοιχεία μέτρησης της κατανάλωσης και τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το πρώτο εξάμηνο του 2018, οι πωλήσεις ελληνικού καφέ κατέγραψαν αύξηση 8% σε αξία και 1% σε όγκο, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, οι πωλήσεις του καφέ φίλτρου αυξήθηκαν 6% σε αξία και 0,5% σε όγκο, ενώ οι νεότερες στο χώρο κάψουλες είδαν αύξηση 20% σε όγκο και 10% σε αξία, πετυχαίνοντας τζίρο 250.000 ευρώ.

Στον αντίποδα, οι πωλήσεις στιγμιαίου καφέ υποχώρησαν 4% σε όγκο και αυξήθηκαν 1,5% σε αξία, με τον γνωστό φραπέ να πέφτει στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Ο κ. Δημήτρης Βεκράκος τονίζει ότι όσο η espresso κατακτά την ελληνική αγορά άλλο τόσο έχει αξία ο παραδοσιακός ελληνικός καφές και τα δύο είδη - μεταξύ άλλων - τα προσφέρουν στην υψηλότερη ποιότητα.
Στη Λέσχη - Σύμμετρον ο υπεύθυνος καταστήματος Βαγγέλης Γάγκας προτείνει για τις φθινοπωρινές στιγμές τον Mochachino…

Εορτασμοί με άρωμα καφέ και προσφορές
Η Διεθνής Ημέρα Καφέ καθιερώθηκε το 2015 από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO), που συσπειρώνει τις παραγωγούς και καταναλώτριες χώρες καφέ, κι έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, με σκοπό να προωθηθεί η κατανάλωση καφέ και να τιμηθεί το δημοφιλές ρόφημα, με σειρά εκδηλώσεων.
Ανάλογοι εορτασμοί γίνονται σε πολλές χώρες εδώ και πολλά χρόνια, με την ονομασία Εθνική Ημέρα Καφέ.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κουκούτση,Κάμερα: Φραντσέσκο Κανάνι