Σπάρτη. Μάρτιος 1960!

Οι αναμνήσεις μας είναι ο μοναδικός παράδεισος από τον οποίο δεν μπορούμε να εκδιωχθούμε29-09-2018 10:09   

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Υπάρχουν πολύ γνωστές φωτογραφίες της παλιάς Σπάρτης , τραβηγμένες από φημισμένους  ξένους φωτογράφους  ή από επώνυμους φωτογράφους της Σπάρτης , οι οποίοι διέσωσαν τη μορφή , τη ζωή και την αύρα της παλιάς πόλης πάνω σε μιαν ασπρόμαυρη , κι αργότερα έγχρωμη , φωτογραφία . Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι φωτογραφίες που τράβηξαν απλοί και άγνωστοι επισκέπτες της Σπάρτης ,  για να έχουν ένα ενθύμιο από την ιστορική αυτή πόλη , φωτογραφίες που με τη δύναμη , πλέον , και την αμεσότητα του διαδικτύου γίνονται ευρύτερα γνωστές  και μας δημιουργούν κάθε φορά ευχάριστη έκπληξη  .  Είναι σαν απρόσμενα να ανακαλύπτεις κομμάτια  ενός παζλ που σκόρπισε πριν από χρόνια πολλά και που με κάθε ανακάλυψη μιας φωτογραφίας συμπληρώνεται η εικόνα της μνήμης και της ιστορικής πορείας της πόλης μας .

Τον Μάρτιο του 1960 η  αμερικανίδα συγγραφέας και φωτογράφος  Priscilla Turner,  η οποία ζει σήμερα στο Hastings-on-Hudson της Νέας Υόρκης , βρέθηκε στη Σπάρτη  και με τη μηχανή της τράβηξε - ανάμεσα σ’  άλλες - και μια φωτογραφία της πλατείας της Σπάρτης . Από τη γωνία λήψης της φωτογραφίας φαίνεται πως αυτή έχει τραβηχτεί από κάποιον εξώστη του  τότε ξενοδοχείου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ  στο οποίο , προφανώς , φιλοξενήθηκε η αμερικανίδα τουρίστρια .

Η φωτογράφος  , θέλοντας ( όπως φαίνεται)  να αποτυπώσει περισσότερο στο πλάνο της τον εντυπωσιακό , χιονισμένο Ταΰγετο , έστρεψε τη μηχανή της  νοτιοδυτικά κι έτσι αποτύπωσε τη ΝΔ γωνία της πλατείας της Σπάρτης  , δίνοντάς μας μια έγχρωμη απεικόνιση του κέντρου της πόλης πριν από 58 ακριβώς χρόνια:
 
Οι πολυκατοικίες δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί και τα παλιά σπίτια της Σπάρτης , με τα σκουφάτα κεραμίδια τους  , αφήνουν να φαίνεται από την πλατεία  ο ιστορικός Ταΰγετος  , αυτός που σήμερα έχει (δυστυχώς) κρυφτεί πίσω από τα ύψη του «εκσυγχρονισμού» . Η πλατεία , όμορφη και καθαρή , με τα παλιά , ψηλά και λυγερόκορμα , απλά φωτιστικά της , τις νεραντζιές ( νεαρές ακόμα) , με ασβεστωμένους (!!!)  τους κορμούς τους  και το ένα από τα δύο όμορφα καταπράσινα παρτέρια  που βρίσκονταν ένθεν κι ένθεν του Δημαρχείου  , τα οποία (δυστυχώς)  εξαφάνισε η «αναβάθμιση» και ανακατασκευή της πλατείας πριν από λίγα χρόνια, αντικαθιστώντας τα με  άχαρο γκαζόν και δέντρα-νάνους  ξενικής προέλευσης .
Το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου φαίνεται μισό στη φωτογραφία κι από κάτω του η ΛΕΣΧΗ  με τις απλές πάνινες , σε κόκκινο χρώμα , καρέκλες της και τα τραπεζάκια .  Αριστερά στη φωτογραφία  είναι το 4ώροφο ξενοδοχείο ΜΥΣΤΡΑΣ (κατεδαφίστηκε κάπου στη 10ετία του ’80) ιδιοκτησίας ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ , ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια του κέντρου της Σπάρτης ,  με τα όμορφα μπαλκονάκια του  να αγναντεύουν την πλατεία και το αίθριο με τις πέργκολες  στην  ταράτσα του .
Μπροστά από το ξενοδοχείο  ΜΥΣΤΡΑΣ βλέπουμε  το περίπτερο που υπάρχει και λειτουργεί μέχρι ΚΑΙ σήμερα και στη γωνία , απέναντι από το ξενοδοχείο (Γκορτσολόγου κι Ευαγγελιστρίας)  διακρίνεται ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Σπάρτης (ιδιοκτησίας ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΥ) , το  οποίο κατεδαφίστηκε στη 10ετία του ’90 . Στο ισόγειό του κτιρίου αυτού λειτούργησε στο τελευταίο διάστημα της ζωής του το κατάστημα  «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΓΩΝΙΑ» .  
Στη γωνία (Γκορτσολόγου κι Ευαγγελιστρίας) δεξιά, διακρίνεται το τότε κατάστημα νεωτερισμών ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΥ (σήμερα χρυσοχοείο ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ)  , δίπλα του το υαλοπωλείο – καφεκοπτείο ΒΕΚΡΑΚΟΣ , που λειτουργεί ακόμα  αλλά σε νέο κτίριο , με προμετωπίδα την πινακίδα agip gaz με το δράκο που βγάζει από το στόμα του φωτιά , μιας και ήταν η εποχή που οι νοικοκυρές εγκατέλειπαν τις γκαζιέρες για το μαγείρεμα κι έμπαιναν στην εποχή του πετρογκάζ . Ακριβώς δίπλα , με την κόκκινη τέντα , το  επίσης ιστορικό βιβλιοχαρτοπωλείο-παιχνιδοπωλείο των ΑΦΩΝ  ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  .
«Οι αναμνήσεις μας είναι ο μοναδικός παράδεισος από τον οποίο δεν μπορούμε να εκδιωχθούμε».   
Ζαν-Πωλ Ρίχτερ , 1763-1825 , Γερμανός συγγραφέας

(Η φωτογραφία από  την ιστοσελίδα  flickr)

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ