ΣΠΑΡΤΗ. Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου ώρα 19:00. Η οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ υποδέχεται στο Κτήμα Νερόμυλος τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Τζανετέα και εκπροσώπους Στρατιωτικών, Αστυνομικών κ.α. Αρχών.

Μετά από την περιήγηση στις εκθέσεις του Φεστιβάλ τελείται ο Αγιασμός και ευθύς αμέσως αρχίζει το «Αντάμωμα» 100 χορευτών από τη Λακωνία.

Κατά τη διάρκεια των προσφωνήσεων και των χαιρετισμών γυναίκες από τον Ζάρακα τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια, ενώ ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος αποδίδει τιμή στην λάκαινα υμνωδό κ. Νεκταρία Καραντζή. Κατά την ομιλία του ο κ. Ευστάθιος εύχεται το Φεστιβάλ να συνεχίσει να δίνει χαρά στους ανθρώπους και να αναδεικνύει όλους τους εργάτες αγαθών έργων στη Λακωνία. Η κ. Καραντζή σημείωσε ότι όποτε η ιδιαίτερη πατρίδα της την καλεί θα είναι παρούσα.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζανετέα ανέφερε ότι το Φεστιβάλ πρέπει να γίνει θεσμός ανάλογος μιας πόλης παγκόσμιας εμβέλειας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Λεωνίδας» κ. Χρήστος Αλεξάκος και ο αντιπρόεδρος Πολιτισμού κ. Ηλίας Μπόνος αναφέρθηκαν στους στόχους και στο ειδικό βάρος του Φεστιβάλ. Επίκαιρα μίλησαν η αρμόδια Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Μ. Μπελεγρή και ο ιατρός κ Π. Παπαλεξανδράκος.

Η Αντιπεριφερειάρχης απέδωσε αναμνηστικά στους Προέδρους ή Χοροδιδασκάλους των Ομίλων – Συλλόγων που συμμετείχαν: Πολυτίμη Αλεξανδρίδη - Πολυχρονάκου, Νίκο Βασιλάκο, Αρετή Αρώνη, Χριστίνα Σπυράκη, Νάγια Πουλημενάκου και στον τραγουσιστή του Ανταμώματος Σπύρο Κουτσοβασίλη.

Την εκδήλωση παρουσίασε με επιτυχία η εκπαιδευτικός και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ κ. Γαρυφαλιά Γεωργακοπούλου.

Χοροί και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα με τους χορευτές να «πετούν» και να συνεπαίρνουν το κοινό που τελικά μπήκε στο χορό. Μια εξαιρετική ορχήστρα και ένας μοναδικός Σπύρος Κουτσοβασίλης. Τους χορούς παρουσίασαν: ο Όμιλος Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών κι Εθίμων «Η Πυρρίχη», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βατίκων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών, η Χορευτική ομάδα Γερακίου - Ζούπενας «Βίβασις» και χορούς της Μακεδονίας το Λύκειον των Ελληνίδων Σπάρτης.

Στο τραγούδι ο Σπύρος Κουτσοβασίλης και στην ορχήστρα: Βίλος Βασίλης(κλαρίνο) - Σταματάκος Νίκος (κρουστά) - Γουλας Χαράλαμπος (λαούτο, κιθάρα)- Μουρλάς Θανάσης (βιολί)- Πάτσιου Κατερίνα (κανονάκι).

Με το πέρας του χορευτικού προγράμματος όλοι οι χορευτές απόλαυσαν παραδοσιακό δείπνο χορηγία των «Τσικάκης – Γιαννόπουλος α.ε.» και «Αμπελώνες Γιαννόπουλος» που επιμελήθηκε το «Κτήμα Νερόμυλος», και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2019.

Οι χορηγοί είναι:

ΙΝΤRAKAT,

INTRACOM,

SPARTA GOURMET,

XYMOI ΛΑΚΩΝΙΑ,

ΔΙΚΛΙΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ,

ΤΣΙΚΑΚΗΣ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ / ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΕΣΚΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ,

ΒΕΚΡΑΚΟΣ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ,

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - SILK ΟIL,

ΦΑΡΜΑ ΣΚΑΦΙΔΑ,

Κ. ΧΑΤΖΕΛΗΣ Α. Ε.,

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ Α. ΗΛΙΑΣ - ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ,

ΧΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΦΥΤΩΡΙΑ,

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΒΕ,

ΚΤΗΜΑ ΓΚΟΛΕΜΗ,

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ,

KΩΤΣΟΒΟΛΟΣ – ΣΠΑΡΤΗ,

HONDOS CENTER – ΣΠΑΡΤΗ,

ΝRG SPORT - ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΣΠΑΡΤΗ,

MARK CENTER - ΣΧΟΛΙΚΑ – ΒΙΒΛΙΑ – ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ,

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ,

ΝΟΗΣΙΣ ΚΈΝΤΡΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,

MOOSE L. S. - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ.