ΣΠΑΡΤΗ. Έντονη πινελιά έκφρασης και τέχνης έδωσαν στο Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη» εκθέτες που συμμετείχαν.

Ο Γιώργος Τζανάκος με τη συλλογή φωτογραφιών μιας άλλης εποχής πραγματικά συγκίνησε και αφύπνισε πλήθος κόσμου. Φωτογραφίες από το αρχείο του πατέρα του φωτογράφου που διέσωσε στιγμιότυπα από την ζωή, μισό αιώνα πριν.

Ο Δημοσθένης Τζανάκος, γιός κι εγγονός, με τα έργα γλυπτικής πριμοδότησε τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα του εκθεσιακού χώρου αποκαλύπτοντας ότι η τέχνη δαμάζει και την απόσταση στις γενιές και τα υλικά.

Ο Γιάννης Τσουλόγιαννης, διακριτικά έδωσε το παρόν θυμίζοντας ότι η οργανοποιία στη Λακωνία έχει παρόν και μάλλον και φυσικά παρελθόν που δεν πρέπει να αγνοούμε.

Ο συλλέκτης - ερευνητής Χρήστος Κατσαμπάνης παρουσίασε αυθεντικές φορεσιές από την Πελοπόννησο μετά το 1821 καθώς και παλαιότυπα γεωγραφικού προσδιορισμού της Μακεδονίας.

Ο Γιάννης Παπουλάκος έδειξε ότι ο μοντελισμός μπορεί να γίνει και τέχνη σε μινιατούρες ιστορικών και όχι μόνον προσώπων.

Ο Νίκος Μπαριάμης, ερευνητής έφερε μπροστά μας τις γυναίκες του Ζάρακα που τραγουδούν ακόμα την παράδοση.

Ο Νίκος Βασιλάκος και η Πυρρίχη μας ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα με το πλούσιο βεστιάριο του Ομίλου.

Σημαντική η παρουσία των εκδοτικών οίκων Αδούλωτη Μάνη, Λακωνία Οδός, Πνοή, και Κey Books.

Αξιοπρόσεκτη η έκθεση για τον Γιάννη Ρίτσο από το Ελληνικό Κάντρο Πολιτισμού που φιλοξένησε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.

Η Σχολή Αγιογραφίας της Ιερής Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης ενθουσίασε για μια ακόμα φορά με έργα και προσχέδια.

Πάντα παρούσες στο Φεστιβάλ οι εθελόντριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους εμπλούτισαν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ με τις αναφορές στην ιστορία του μεταξιού και με την βιβλιογραφία τους.

Ο ομογενής φωτογράφος Γιώργος Γεωργακάκος από το Γύθειο παρουσίασε την άποψή του για τον τόπο του και την τέχνη της φωτογραφίας.

Η τελευταία υφάντρα του Γερακίου, οι γυναίκες που τραγούδησαν, η ζυμώτρια της παράδοσης βουκέντρωσαν την μνήμη.

Όλοι οι παραπάνω σε συνδυασμό με εκείνους που συμμετείχαν και στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ προσέδωσαν ύφος και ήθος για το οποίο διακρίθηκε το Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη» και για το οποίο πασχίζει η Οργανωτική Επιτροπή από την πρώτη στιγμή.