Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr), για την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για το Δήμο Σπάρτης και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για Δήμο Ανατολικής Μάνης, Δήμο Ευρώτα, Δήμο Μονεμβάσιας και Δήμο Ελαφονήσου ΠΕ Λακωνίας.

Λόγω του υψηλού κινδύνου, ανακοίνωση εξέδωσε η Π.Ε. Λακωνίας, στην οποία αναφέρει:
«Δεδομένης της κατηγορίας κινδύνου 3 συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο.
Εφιστούμε ιδιαιτέρως την προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και σε όσους απασχολούνται στην ύπαιθρο να αποφύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.
Να τηρούν τις απαγορευτικές διατάξεις κυκλοφορίας οχημάτων σε Δασικές περιοχές όπως αυτές αναφέρονται στην απόφαση Αριθμ. Πρωτ: Γ.Α 215438/286/10-8-2018 ΑΔΑ: 6Δ2Θ7Λ1-08P της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας».

Ανακοίνωση εξέδωσε σχετικά και ο Δήμος Ευρώτα στην οποία αναφέρει:
«Ο Δήμος Ευρώτα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα και συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (από 1ης Μαϊου έως 30 Οκτωβρίου) απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
Σεβόμαστε τις απαγορεύσεις πρόσβασης στα δάση σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr ή την ιστοσελίδα του Δήμου Ευρώτα www.evrotas.gov.gr».