«Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για παροχή μικροδανείων έως 25.000 ευρώ στους αγρότες και δανείων άνω των 25.000 με εγγύηση από το ΠΑΑ 2014-2020», ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ένθετο «Αγρότης» της εφημερίδας «Έθνος».

Μεταξύ άλλων ο Λάκωνας Υπουργός σημείωσε: «Μέσα στον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε εξασφαλίσει αρκετή ρευστότητα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και θα έχουμε ολοκληρώσει την ανασκόπηση όλων των παλαιών ετών, ώστε να εξοφλήσουμε εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους των ενισχύσεων.Το εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα θα ισοσκελιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών μπορεί να επιτευχθεί και με την "καθετοποίηση" και συνεργασία των εμπλεκόμενων υπουργείων». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Είπατε, και σωστά, ότι τα προβλήματα είναι γνωστά. Πότε να περιμένουμε τις λύσεις;
Η επίλυση των προβλημάτων, μέσα στον πολιτικό χρόνο που διαθέτουμε, γίνεται σε δύο φάσεις: Στο αμέσως επόμενο διάστημα και μεσοπρόθεσμα. Μέσα στον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε εξασφαλίσει αρκετή ρευστότητα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, καταβάλλοντας μέχρι τις 26 Οκτωβρίου τις προκαταβολές από τις επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μέσα στον Δεκέμβριο το υπόλοιπο ποσό. Επίσης, θα έχουμε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του έτους την ανασκόπηση όλων των παλαιών ετών ώστε να εξοφλήσουμε εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους ενισχύσεων, τόσο από τις άμεσες επιδοτήσεις όσο και από τα προγράμματα. Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, με εισόδημα πάνω από το ελάχιστο, κατά 33%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Επίσης, προχωράμε και στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ.
Μεσοπρόθεσμα έχουμε ήδη ένα σχέδιο δράσεων τόσο για τη ζωική και τη φυτική παραγωγή όσο και για την αλιεία, ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα. Σχεδιάζουμε να εμπλουτίσουμε τις επιλογές του επενδυτή αγρότη με την παροχή μικρο-δανείων ύψους έως 25.000 ευρώ, την παροχή δανείων ύψους άνω των 25.000 με εγγύηση από το ΠΑΑ 2014 – 2020 καθώς και την συνεπενδυτική διευκόλυνση. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση των ενεργειών για την συγκρότηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΠΑΑ να γίνει εντός του 2018.

Θα τα προλάβετε μέχρι τις εκλογές;
Σας είπα ότι ο πολιτικός μας χρόνος είναι συγκεκριμένος. Με μία σωστή ιεράρχηση των άμεσων και των μεσοπρόθεσμων προβλημάτων, με σκληρή δουλειά και συνεργασίες αλλά και με ανοιχτές τις πόρτες του υπουργείου, μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις σε θέματα καθημερινότητας και ευρύτερης αγροτικής πολιτικής όπως η ΚΑΠ και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο Κ. Μητσοτάκης, πάντως, σας… βγήκε από αριστερά στο θέμα του γάλακτος.
Η αντίδρασή μου ήταν άμεση στις ανακρίβειες και στις αοριστίες του κ. Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη. Να θυμίσω ότι απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την κτηνοτροφία, δήλωσε ότι γνωρίζει ποιοι εισάγουν γάλα και προχωρούν σε ελληνοποιήσεις. Τον κάλεσα να είναι πιο προσεκτικός όσον αφορά τη Φέτα, το εθνικό μας προϊόν ΠΟΠ και να προσκομίσει είτε στο υπουργείο είτε στον εισαγγελέα τα στοιχεία που έχει για τις ελληνοποιήσεις γάλακτος.
Στόχος δικός μας είναι η απόλυτη τήρηση της νομιμότητας και όχι η δημιουργία εντυπώσεων χωρίς αποδείξεις.Πάντως, εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, που είχε στόχο μία και ενιαία Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

Υπάρχουν τρόποι για να βελτιωθούν οι επιδόσεις στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων;
Σαφέστατα μπορεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις εξαγωγές. Ήδη θα πρέπει να σας πω ότι τόσο με ενέργειες του προκατόχου μου όσο και με την ιδιωτική πρωτοβουλία, το εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα θα ισοσκελιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουμε στα χέρια μας. Αυτό έχει να συμβεί πριν από την ένταξή μας στην Ευρωζώνη.
Τι κάνουμε όμως από εδώ και πέρα;
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Η περαιτέρω αύξηση μπορεί να επιτευχθεί και με την «καθετοποίηση» των υπουργείων. Δηλαδή το υπουργείο Εξωτερικών θα μας ενημερώνει σε κυβερνητικό επίπεδο τι ζήτηση υπάρχει και για ποια προϊόντα από τις αγορές του εξωτερικού, το υπουργείο Ανάπτυξης θα μας ενημερώνει για τη ζήτηση από τις βιομηχανίες σε πρώτη ύλη και στη συνέχεια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τη μία θα ανταποκρίνεται στη ζήτηση και από την άλλη θα προωθεί την προσφορά από τους αγρότες, έτσι ώστε να μην μένουν αδιάθετα τα προϊόντα.
Βασικό εργαλείο για την επίτευξη των ανωτέρω αλλά και της αύξησης της διαπραγματευτικής ισχύος στα χέρια του μικρομεσαίου αγρότη είναι ο συνεταιρισμός. Αναφέρθηκα νωρίτερα στο ένα κίνητρο για τη συμμετοχή στους συνεταιρισμούς. Ένα άλλο είναι η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ανενεργών οργανώσεων, από παραγωγικές και υγιείς οργανώσεις.

Από την εξέλιξη του ΠΑΑ είστε ικανοποιημένος;
Σε όλα τα θέματα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Σε σχέση, για παράδειγμα, με την περίοδο πριν το 2015, ναι, είμαι ικανοποιημένος από την πορεία υλοποίησης των κοινοτικών προγραμμάτων. Σε σχέση με το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε και να επισπεύσουμε την πρόσβαση των αγροτών στη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους, σας εξήγησα και νωρίτερα ότι μπορεί να γίνουν περισσότερα πράγματα και έχουν προχωρήσει.

Τον Σεπτέμβριο επρόκειτο να πάει στη Βουλή νομοσχέδιο για τις επαγγελματικές οργανώσεις. Θα αργήσει;
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, αφορά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Είναι διατάξεις που αφορούν άμεσα την ανάγκη του κτηνοτροφικού κόσμου για απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, κάτι που θα τους λύσει τα χέρια και θα μπορέσουν με μειωμένο πλέον κόστος να ασχοληθούν με την παραγωγή του γάλακτος.
Στη συνέχεια, ετοιμάζεται το νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα δίνεται προτεραιότητα στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών από υγιή αγροτικά συνεργατικά σχήματα.
Οσον αφορά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων, εξετάζουμε τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι και θα επανέλθουμε όταν είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε κάτι που να εκφράζει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.