ΣΠΑΡΤΗ. Πραγματικά άγγιξε το άριστο, ως προς το περιεχόμενο της, η εκδήλωση που αφιέρωσε το Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη» στην γυναίκα της Λακωνίας. Ευάριθμο κοινό που ωστόσο παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον το σύνολο της εκδήλωσης που άρχισε με ένα παραδοσιακό τραγούδι από την κ. Πολυξένη Κόκκορη από τα Πιστάματα Λακωνίας που κρατά καλά την παράδοση του τόπου μας.

Για τον σκοπό και στόχο του Φεστιβάλ μίλησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Ο Λεωνίδας» κ. Χρήστος Αλεξάκος. Η εκπαιδευτικός και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Γαρυφαλιά Γεωργακοπούλου υποδέχθηκε το κοινό και αμέσως μετά, η τελευταία, ίσως, υφάντρα του Γερακίου, Χρυσούλα Σταματοπούλου έδειξε και μίλησε για την τέχνη της υφαντικής.

Το Μετάξι στη Σπάρτη ήταν το θέμα που παρουσίασε ο κ. Μιχάλης Σόβολος εκπροσωπώντας τα ΓΑΚ Ν. Λακωνίας αποκαλύπτοντας την παραγωγή και επεξεργασία του Μεταξιού στη Σπάρτη.

«Η ελληνική ενδυμασία μετά το 1821, με παλαιές φορεσιές και παλαιότυπα». Ήταν το θέμα που παρουσίασε ο συλλέκτης – ερευνητής Χρ. Κατσαμπάνης που παράλληλα διατηρούσε έκθεση αυθεντικών φορεσιών - κειμηλίων στο Φεστιβάλ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον το κοινό παρακολούθησε τον επίκουρο Καθηγητή και Διευθυντή της Σχολής Αγιογραφίας της Ιερής Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Χρήστο Καρύδη να μιλάει για το έργο που συντελείται στη Σχολή.

Ίσως μια από τις σημαντικότερες στιγμές του Φεστιβάλ ήταν η ομιλία «Λάκαινα, η γυναίκα σύμβολο». Η υμνωδός, ψάλτρια και ερμηνεύτρια παραδοσιακών τραγουδιών και εκκλησιαστικών ύμνων Νεκταρία Καραντζή, μίλησε, από στήθους, για τη δυναμική και όμορφη γυναίκα της Λακωνίας, μέσα από την ιστορία και τις λαογραφικές παραδόσεις. Πραγματικά εξέπληξε το κοινό.

Εξίσου σημαντική η προβολή της Ελλάδας μέσα από την ενδυμασία της ελληνίδας γυναίκας. Ο Όμιλος Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών κι Εθίμων «Η Πυρρίχη» παρουσιάζει, «ζωντανά» ενδυμασίες απ’ όλη της Ελλάδα με τον Νίκο Βασιλάκο να μας ταξιδεύει σε ιστορικές και αγαπημένες γωνιές της Ελλάδας.

Στη συνέχεια ο οινοποιός Βαγγέλης Γιαννόπουλος περιέγραψε την ιστορία του Οίνου στη Σπάρτη και τον Μυστρά μέχρι σήμερα ενώ η σεφ Μαίρη Παναγάκου αναφέρθηκε στην γαστρονομία ανάμεσα στη Σπάρτη, τη Μάνη και τον Μυστρά. Τέλος η ζυμώτρια παραδοσιακών συνταγών κ. Βαγγελιώ Γριβόγιαννη μίλησε για την παραδοσιακή κολοκυθόπιτα που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι παρευρισκόμενοι στο τέλος της εκδήλωσης.

Το κοινό χειροκρότησε με έμφαση την εκδήλωση. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, η τ. βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου, η τ. περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Τασία Κανελλοπούλου, η Διευθύντρια της ΕΦΑΛΑΚ Λίτσα Πάντου κ.α.

Ιδιαίτεροι χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Κτήμα Γκολέμη, που προσέφερε στο κοινό ένα μικρό λεύκωμα λακωνικών συνταγών με βάση το ελαιόλαδο. Το Hondos Center στη Σπάρτη που αγκάλιασε την εκδήλωση για την γυναίκα της Λακωνίας, η Φάρμα Σκαφιδά, η εταιρεία Τσικάκης – Γιαννόπουλος, και η εταιρεία Κωτσόβολος στη Σπάρτη.

Οι χορηγοί που στήριξαν το Φεστιβάλ είναι:

ΙΝΤRAKAT

INTRACOM

SPARTA GOURMET

XYMOI ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΙΚΛΙΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΤΣΙΚΑΚΗΣ – ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΈΝΤΡΟ ΦΡΈΣΚΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – SILK

ΦΑΡΜΑ ΣΚΑΦΙΔΑ

Κ. ΧΑΤΖΕΛΗΣ Α.Ε.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ Α. ΗΛΙΑΣ – ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΧΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ- ΦΥΤΩΡΙΑ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΒΕ

ΚΤΗΜΑ ΓΚΟΛΕΜΗ

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ – ΣΠΑΡΤΗ

HONDOS CENTER – ΣΠΑΡΤΗ

ΝRG SPORT ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

MARK CENTER – ΣΧΟΛΙΚΑ – ΒΙΒΛΙΑ – ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΝΟΗΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

MOOSE L. S. – ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ