ΣΠΑΡΤΗ. Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου έγινε η έναρξη του Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη» στο Κτήμα Νερόμυλος από τον κ. Χρήστο Αλεξάκο, πρόεδρο του Συλλόγου «Ο Λεωνίδας» Σπάρτης. Το Φεστιβάλ συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Π.Ε. Λακωνίας και ο Σύλλογος «Λεωνίδας» Σπάρτης. Παρούσα η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανέτεα χαιρέτισε την εκδήλωση, όπως και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευτσαθίου, πατέρας Ευστάθιος.

Δείτε αργότερα και το video

Την ημέρα έναρξης, σε έναν κατάμεστο εξαιρετικό χώρο οι παραμυθάδες των εκδόσεων ΠΝΟΗ, Νίκος Καρμοίρης, Μαρίνα Φραγκεσκίδου, Μαίρη Κολοβού και Ζωή Παπαδάκη, παρουσίασαν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, διαδραστικά, τα 4 παραμύθια τους μαγεύοντας τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ που είχαν κατακλείσει τη σκηνή.

Στη συνέχεια ο οργανοποιός Γιάννης Τσουλόγιαννης πρότεινε στους νέους να πλησιάσουν και να ακούσουν τα παραδοσιακά όργανα της Λακωνίας και της Ελλάδας ενώ ο ερευνητής λαογραφίας Νίκος Μπαριάμης εξήγησε πως και γιατί καταγράφει σπάνια παραδοσιακά τραγούδια από το στόμα και την ψυχή των γιαγιάδων στη Λακωνία.

Οι διδάσκαλοι χορού Νίκος Βασιλάκος και Γιώργος Αριανάς μας βοήθησαν να γνωρίσουμε τις παιδικές χορευτικές ομάδες του Ομίλου «Πυρρίχη» και του Λυκείου των Ελληνίδων που έσμιξαν τη Λακωνία με την Μακεδονία.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε όταν ανέβηκε στη σκηνή η Αρετή Κετιμέ και στον μπερντέ ο Ηλίας Καρελλάς. Μια παράταση ποιότητας με ζωντανή μουσική που μικροί και μεγάλοι θα θυμούνται για καιρό. Μια εναλλαγή του ευφυούς παραδοσιακού Καραγκιόζη και της αξεπέραστης ερμηνείας της Αρετής.

Κατά γενική ομολογία η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ ξεπέρασε τις προσδοκίες του κοινού και αποτέλεσε τη βάση για τις επόμενες εκδηλώσεις του θεσμού που θα αφορούν στο παιδί και στους νέους. Απόλαυσαν το περιβάλλον του Κτήματος Νερόμυλος, τον δροσιστικό χυμό – χορηγία από το ΑΣΕΕ Αμυκλών «Λακωνία» και βέβαια τις εκθέσεις του Φεστιβάλ.

Tην εκδήλωση στήριξαν ιδιαίτερα με την Χορηγία τους το κατάστημα NRG Aθλητικά Είδη στην Κ. Παλαιολόγου στη Σπάρτη, το Mark Center – Σχολικά / Βιβλία/ Παιχνίδια στην κεντρική Πλατεία Σπάρτης και το Κέντρο Λογοθεραπείας Νόησις – Ν. Παπαδοπούλου στη Σπάρτη και στο Γύθειο.

Οι χορηγοί που στήριξαν το Φεστιβάλ είναι:
ΙΝΤRAKAT,
INTRACOM,
SPARTA GOURMET,
XYMOI ΛΑΚΩΝΙΑ,
ΔΙΚΛΙΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ,
ΤΣΙΚΑΚΗΣ – ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΈΝΤΡΟ ΦΡΈΣΚΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ,
ΒΕΚΡΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ,
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – SILK,
ΦΑΡΜΑ ΣΚΑΦΙΔΑ,
Κ. ΧΑΤΖΕΛΗΣ Α.Ε.,
ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ Α. ΗΛΙΑΣ – ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ,
ΧΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ- ΦΥΤΩΡΙΑ,
ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΒΕ,
ΚΤΗΜΑ ΓΚΟΛΕΜΗ,
KΩΤΣΟΒΟΛΟΣ – ΣΠΑΡΤΗ,
HONDOS CENTER – ΣΠΑΡΤΗ,
ΝRG SPORT ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ,
MARK CENTER – ΣΧΟΛΙΚΑ – ΒΙΒΛΙΑ – ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ,
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ,
ΝΟΗΣΙΣ ΚΈΝΤΡΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,
MOOSE L. S. – ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ.