ΑΘΗΝΑ. Την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον, η τελετή λήξης του Έργου «Γεωργών Παιδεία- Start up farm: Δεξιότητες για μελλοντικούς οικογεωργούς», στα πλαίσια του Ερωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου, διετούς διάρκειας ( Αύγουστος 2016 - Σεπτέμβριος 2018), με τη συμμετοχή όλων των εταίρων του έργου, αλλά και προσκεκλημένων.

Παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Μελάς και ο Δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος. Στη συνέχεια, ο πρώην Δήμαρχος Ευρώτα κι εμπνευστής του προγράμματος Ιωάννης Γρυπιώτης περιέγραψε τη βασική ιδέα του έργου και τα οφέλη του για την αγροτική περιοχή του Ευρώτα. Ακολούθησε ομιλία του Συντονιστή του έργου, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρη Λέκκα, με θέμα την επίτευξη των στόχων του έργου.

Τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές του Γυμνασίου Γερακίου και του Γυμνασίου του Murfatlar Ρουμανίας, οι οποίοι παρουσίασαν τις εργασίες τους, έξι συνολικά επιχειρηματικά σχέδια, με θέματα σχετικά με την αγροτική επιχειρηματικότητα και την αειφορία στην περιοχή τους. Συνολικά συμμετείχαν 14 μαθητές του Γυμνασίου Γερακίου και 3 μαθητές του Γυμνασίου Murfatlar , οι οποίοι ταξίδεψαν με τους εκπαιδευτικούς τους αλλά και τους γονείς τους για το σκοπό αυτό.

Ο εκπρόσωπος του Ερευνητικού Ιδρύματος IZES της Γερμανίας, Bernhard Wern ανέλυσε τη σημασία του έργου Geo-Ergon Paideia και τις μελλοντικές προεκτάσεις του, ενώ ο πρόεδρος του ΚΕΑΝ, Σταύρος Μηλιώνης αναφέρθηκε στη Δικτύωση των Μελλοντικών Οικο-Γεωργών και στην προσδοκώμενη ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενώ τέλος παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Δημήτρη Λέκκα η πλατφόρμα διάδρασης και συνεργασίας. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σάρρος (εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα»).

Η τελετή έκλεισε με τη βράβευση των δύο σχολείων, και την υπόσχεση για τη συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των εταίρων.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικές δράσεις στους μαθητές των δύο σχολείων, με θέμα την «Αστική Γεωργία». Συγκεκριμένα επίσκεψη στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στην «Κιβωτό των Σπόρων», που περιείχε «Παλιούς σπόρους για νέες καλλιέργειες», κι επίσκεψη στο Πάρκο Ανακύκλωσης Αγίων Αναργύρων-Καματερού, όπου ενημερώθηκαν σχετικά με στρατηγικές ασφαλούς και αειφόρου ανάπτυξης γεωργικών πρακτικών στο αστικό περιβάλλον.