Ολοκαίνουργιο και μόνιμο, το Σπίτι του Καραγκιόζη ανοίγει τις πόρτες του την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στην καρδιά του Μεγάρου Μουσικής με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης μαέστρος», αρχικά για μαθητές και από τον Ιανουάριο και για το ενήλικο κοινό. Στα 300 τ.μ. του φουαγιέ του ισογείου, ο καλλιτέχνης με τα πολλά πρόσωπα, ευφάνταστος καραγκιοζοπαίχτης και ανανεωτής του είδους Ηλίας Καρελλάς αναλαμβάνει να ζωντανέψει τρισδιάστατα το εσωτερικό του σπιτιού του Καραγκιόζη όπως και την ιστορία του θεάτρου σκιών από τη γέννησή του ώς τις μέρες μας.

Σε μια περίοδο που η παράδοση και ο λαϊκός πολιτισμός μοιάζουν καταχωνιασμένα σε παλιά μπαούλα, το Μέγαρο Μουσικής επιλέγει να συνδυάσει πτυχές όλου του αισθητικού και πολιτισμικού φάσματος. Από τις πλέον σύγχρονες ώς τις κλασικές εκδοχές της μουσικής δημιουργίας μέχρι τις εικαστικές συστοιχίες του annex M και τη λαϊκή παράδοση του θεάτρου σκιών.

«Ο βασικός άξονας των δραστηριοτήτων του μεγάρου φυσικά είναι η Μουσική. Πέρα απ' αυτήν όμως υπάρχουν κι άλλοι άξονες στους οποίους δραστηριοποιείται, όπως είναι το θέατρο, ο χορός. Τον ρόλο του Μεγάρου όμως εγώ τον ονειρεύομαι ακόμα πιο ευρύ, ως ένα κέντρο πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στον πολιτισμικό χάρτη της χώρας μας» λέει ο Μίλτος Λογιάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, προσθέτοντας ότι «μέσα απ' αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να λείπει και ο λαϊκός μας πολιτισμός και ιδιαίτερα όταν εκφράζεται από ταλαντούχους καλλιτέχνες του θεάτρου σκιών όπως είναι ο Ηλίας Καρελλάς. Έτσι ο Καραγκιόζης στήνει μόνιμα τον μπερντέ του στο Μέγαρο, αποκτά δηλαδή ένα δικό του σπίτι, στο οποίο δεν θα παρουσιάζονται μόνο παραστάσεις με τις περιπέτειές του αλλά θα δίνεται η ευκαιρία στους μικρούς φίλους του Μεγάρου να μάθουν όλα τα μυστικά του περίφημου λαϊκού ήρωα και της τέχνης του θεάτρου σκιών».

«Ο Καραγκιόζης είναι ένας αντιστάρ αλλά είναι και ένα λαϊκό σύμβολο που υπάγεται σ' ένα θεάτρο που σατιρίζει και σαρκάζει τα πάντα και τους πάντες. Εκτός από όλα αυτά, που πολλές φορές αφορούν το ενήλικο κοινό του, δεν παύει να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση. Συνδυάζοντας όλες αυτές τις ιδιότητες με τις προεκτάσεις τους, αποκτά το σπίτι του στο Μέγαρο. Δεν δημιουργείται τυχαία αυτό το σπίτι, αφού, μετά από 6 χρόνια συνεργασίας με το Μέγαρο, συναποφασίσαμε τη δημιουργία αυτού του σταθερού χώρου παραστάσεων που φέρνει επιτέλους στο προσκήνιο τον λαϊκό μας πολιτισμό» λέει από την πλευρά του ο Ηλίας Καρελλάς και αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στο Σπίτι του Καραγκιόζη που θα αποτελέσει τη δεύτερη παιδική σκηνή του Μεγάρου.

Σαλόνι, κουζίνα, γκαρνταρόμπα αυλή. «Σε κάθε χώρο του σπιτιού, θα υποδέχεται τον επισκέπτη ένας εμψυχωτής - ηθοποιός και θα τον ξεναγεί με ανάλογη δράση. Οι μικροί και μεγάλοι μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του θεάτρου σκιών, από τις απαρχές της ώς σήμερα» λέει ο Ηλίας Καρελλάς. Το σπίτι του Καραγκιόζη θα φιλοξενήσει επίσης ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της συλλογής του, που αποτελείται από 4.000 φιγούρες, φιλοτεχνημένες από διαφορετικά υλικά και εμπνευσμένες από διάφορους λαϊκούς πολιτισμούς του κόσμου, την Κίνα, την Τουρκία, την Ιάβα, την Ινδία, όπου συναντάμε μορφές του θεάτρου σκιών.

Κι αν το Σπίτι συγκεντρώνει όλα τα μυστικά της ιστορίας του θεάτρου σκιών, η αυλή του με τον μεγάλων διαστάσεων μπερντέ και τις γιγαντοφιγούρες των ηρώων αποκαλύπτει στους θεατές τα θαύματα αυτής τη τέχνης. «Θυμίζει την αυλή του σπιτιού μου στο χωριό, ενός παλιού πέτρινου σπιτιού στα ορεινά της Λακωνίας, όπου έδινα τις πρώτες μου παραστάσεις όταν ήμουν παιδί», εξηγεί ο Ηλίας Καρελλάς. «Εκεί λοιπόν θα συγκεντρωνόμαστε όλοι, όπως τότε στο χωριό μαζευόμαστε με τους φίλους μου, και μέσα από μια δραματοποιημένη αφήγηση θα εισάγουμε τα παιδιά στην έννοια του θεάτρου σκιών και στην παράσταση 'Ο Καραγκιόζης μαέστρος' που θα δουν στη συνέχεια».

Η παράσταση παρακολουθεί την περιπέτεια του Καραγκιόζη να μάθει να συνθέτει. «Τα παιδιά μέσω των κλασικών τύπων του θεάτρου σκιών γνωρίζουν τα μουσικά όργανα και μαθαίνουν τις νότες παρέα με τον Καραγκιόζη και τα Κολητήρια. Ο μπαρμπα - Γιώργος φέρνει δώρο στον Καραγκιόζη το κλειδί του σολ. Ο Νιόνιος, με τις ζακυνθινές καντάδες του, δωρίζει όλα να έγχορδα και τα νυκτά. Και ο πασάς, η εξουσία, είναι εκεί αλλά δεν θα σας πούμε ακόμα γιατί». Μας αφήνει με την απορία, ωστόσο διευκρινίζει ότι «στο τέλος της παράστασης, με την καθοδήγηση όλων μας, τα παιδιά συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια, διαλέγουν τον ρόλο που τους άρεσε από την παράσταση, δανείζουν τη φωνή τους στον Καραγκιόζη και την παρέα του έτσι που όταν πάνε στο σπίτι τους να μπορούν να παίξουν την παράσταση για τους φίλους τους. Κάπως έτσι εξακολουθεί να ζει και να διαπρέπει ο Καραγκιόζης» επισημαίνει.

Ο Ηλίας Καρελλάς κατόρθωσε να δώσει νέα πνοή στο θέατρο σκιών. «Ο Καραγκιόζης είναι όλη μου η ζωή, είναι και θα παραμένει το εφαλτήριο για οποιονδήποτε άλλο τομέα παραστατικής τέχνης ασχολούμαι», λέει. «Είναι ένα είδος θεάτρου που συγκεντρώνει πολλές τέχνες μαζί, ένα, θα λέγαμε, θεατρικό πολυεργαλείο, γιατί πρέπει να γράψεις το κείμενο, να παίξεις, να σκηνοθετήσεις, να τραγουδήσεις μέχρι και να φωτίσεις την παράστασή σου». Η νεωτερική ματιά ξεχωρίζει στην τέχνη του. Δεν διστάζει να χρησιμοποιεί διαφορετικά παραστασιακά μέσα αλλά και πολυεθνικά μουσικά ιδιώματα. Και καθώς συνδυάζει παραδοσιακά σκηνικά μοτίβα και θέματα με μια μοντέρνα αισθητική, συνθέτει την προσωπική γραφή του χωρίς να προδίδει την ταυτότητα του θεάτρου σκιών.

Στην εικοσάχρονη διαδρομή του στο θέατρο σκιών, είχε «τη χαρά και την τιμή» να γνωρίσει από κοντά όλους τους παλιούς δασκάλους, τον Ευγένιο Σπαθάρη, τον Θανάση Σπυρόπουλο κ.ά. «Όταν κανείς βιώσει μέσα του την παράδοση και αυτή γίνει εμπράκτως κτήμα του, τότε μπορεί να τολμήσει να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Και αυτό το καινούργιο δεν είναι κάτι διαφορετικό, αφού η παράδοση του Καραγκιόζη υπάρχει μέσα και στις δικές μου παραστάσεις, που η οπτική τους ακουμπάει πιο πολύ το σύγχρονο κοινό. Στόχος μου είναι δηλαδή το θέατρο σκιών να βγει από το μουσείο, να έρθει σε ισότιμο διάλογο με τις υπόλοιπες τέχνες και να περπατήσει χέρι χέρι με τον σημερινό άνθρωπο».

πηγή: εφημερίδα «Αυγή»