Γράφει ο Δημήτριος Καφεντζής*

Κατά καιρούς λαμβάνομε ειδοποιήσεις και μηνύματα από τις αρμόδιες αρχές, να είμαστε σε ετοιμότητα για τυχόν πυροσβεστικές ανάγκες και γενικά για την πυροπροστασία της περιοχής μας. Κι εγώ, όσον αφορά το δικό μου κομμάτι δικαιοδοσίας, ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του Τ.Δ. Αγόριανης, όπως και όλοι οι άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, πράττουμε ό,τι καλύτερο δυνατόν μπορούμε, με τα μέσα που διαθέτουμε. Μάλιστα, θα πω ότι όσες φορές χρειάστηκε, προστατεύσαμε την περιουσία μας, καθώς και τη δημόσια, με σοβαρό προσωπικό κίνδυνο.

Ωστόσο, τι ανταπόκριση βρίσκουμε στις δικές μας ειδοποιήσεις και μηνύματα για την πυροπροστασία μας; Οι κάτοικοι του χωριού μου επί σειρά ετών έχουμε κάνει αιτήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να ολοκληρώσουν μία ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ, με σκοπό πολλαπλό:
1. να προστατεύσουμε το χωριό από όποιον κίνδυνο φωτιάς,
2. να προστατεύσουμε και να ελέγχουμε το δίκτυο άρδευσης του χωριού,
3. να δώσουμε πρόσβαση στις περιουσίες και τα κτήματα των κατοίκων,
4. να διασφαλίσουμε την υγεία των κατοίκων από τις ζημιές που υφίσταται το δίκτυο υδρεύσεως, που είναι σε διάφορα σημεία ανεξέλεγκτο και η κύρια πηγή ύδρευσης του χωριού έχει απώλεια σημαντικής ποσότητας ύδατος, που σημαίνει ότι ενδεχομένως πίνουμε ακατάλληλο νερό.

Επιπλέον, έχουμε ζητήσει την ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ και την ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ, που οι περισσότεροι σε πολλά σημεία είναι αδιάβατοι.
Επί όλων αυτών, και για πολλά χρόνια, δεν έχουμε δει ανταπόκριση.

Ως εκ τούτου λοιπόν, ερωτώ όλους αυτούς: γιατί να είμαστε μόνο εμείς σε ετοιμότητα, γιατί να δείχνουμε μόνο εμείς ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον, όταν εσείς είσαστε απόντες από τους κινδύνους που μας απειλούν, όταν μας κάνετε τη ζωή δύσκολη για να καθαρίσουμε το χωράφι μας, το οποίο όταν είναι καθαρό δεν επιτρέπει την εύκολη διέλευση της φωτιάς, όταν μας το κηρύσσετε δασική έκταση επειδή φύτρωσαν μέσα διάφορα; Γιατί όταν φουντώσει η γη μας καλείτε να βοηθήσουμε; Μήπως τότε να πούμε κι εμείς στάχτη και μπούρμπουλη, κατά το κοινώς λεγόμενο;

Εν πάσει περιπτώσει αξιότιμοι κύριοι, εμείς και έχουμε δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον μας και θα το δείξουμε πάλι αν χρειαστεί. Επιπλέον φροντίζουμε να μη χρειαστεί. Φροντίστε ΕΣΕΙΣ να καλύψετε το δικό σας μερίδιο ευθύνης, δημιουργώντας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τις ανάλογες υποδομές και προϋποθέσεις αποτροπής κακών συμβάντων. Εμείς ό,τι είναι να κάνουμε το κάνουμε και με το παραπάνω. Εσείς τι κάνετε; Μην καθαρίσατε τους δρόμους για εύκολη πρόσβαση; Μην τοποθετήσατε υδατοδεξαμενές; Μην κάνατε αντιπυρική ζώνη; Τι φοβάστε; Μην τυχόν κοπούν 10 έλατα; Δεν ξέρετε ότι ενδεχομένως η απώλεια αυτών να σώσει το δάσος ολόκληρο; Δεν ξέρετε ότι τα δάση μας είναι οξυγόνο για τους κατοίκους της Σπάρτης;

Πώς αξιολογείτε και πώς ιεραρχείτε τις ανάγκες των δημοτών και την κατανομή των πόρων του Δήμου; δεν αξιολογείτε την προστασία του δάσους και της ζωής των κατοίκων ως πρώτιστη ανάγκη; “ας καεί το δάσος και τα χωριά μας, φτάνει να γίνονται πλατεΐτσες, συναυλίες και πεζοδρομιάκια”; Πέρασε το καλοκαίρι και τα γκρέιντερ κι οι τσάπες του Δήμου δεν ήρθαν να καθαρίσουν τους αγροτικούς δρόμους. Κι είσαστε τυχεροί, αναφορικά με τις ευθύνες σας, που δεν έγινε κάτι κακό. Γιατί εμείς τον κώδωνα του κινδύνου σας τον κρούουμε συνέχεια.
Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα. Εσείς;

* Εκπρόσωπος Τ.Δ. Αγόριανης