ΣΠΑΡΤΗ. Το Φεστιβάλ «άνοιξε» το βράδυ της Παρασκευής 14/9 με μια εξαιρετική εκδήλωση για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Πάνω από 450 παρακολούθησαν ένα τρίωρο εκδηλώσεων που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Σήμερα Σάββατο στις 11:00 το πρωί, στο Κτήμα Νερόμυλος πραγματοποιείται μια ξεχωριστή εκδήλωση για την Λάκαινα γυναίκα. Την κεντρική ομιλία θα κάνει η Λάκαινα υμνωδός κ. Νεκταρία Καραντζή. Στην εκδήλωση αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι απ’ όλους σχεδόν τους Συλλόγους Γυναικών της ευρύτερης περιοχής. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Από την Οργανωτική Επιτροπή παρακαλείται το κοινό να παρευρίσκεται σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Δρομολόγια του ΚΤΕΛ εκτελούνται από το Μουσείο Σπάρτης. Από Μουσείο προς Κτήμα Νερόμυλος στις10:30 και στις 11:30 και από το Κτήμα Νερόμυλος προς Μουσείο στις 13:30

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Σάββατο / 11:00 – 13:00
Λάκαινα: Παράδοση & Λαογραφία
11:00 Υποδοχή με διασκευές μουσικής Ξαρχάκου και παραδοσιακής μουσικής
11:10 Καλωσόρισμα μέσα από την Λακωνική παράδοση. Ηλικιωμένη γυναίκα τραγουδά παραδοσιακό τραγούδι της Λακωνίας.
11:15 Η εκπαιδευτικός και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Γαρυφαλιά Γεωργακοπούλου υποδέχεται το κοινό σε μια εκδήλωση για τη Λάκαινα γυναίκα.
11:25 Η υφαντική και η ενδυμασία στο Γεράκι. Η τελευταία υφάντρα του Γερακίου Χρυσούλα Σταματοπούλου δείχνει και μιλά για την τέχνη της υφαντικής.
11:50 «Η ελληνική ενδυμασία μετά το 1821, με παλαιές φορεσιές και παλαιότυπα». Παρουσιάζει ο συλλέκτης – ερευνητής Χρήστος Κατσαμπάνης.
12:05 Ο επίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας της Ιερής Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Χρήστος Καρύδης μιλάει για το έργο που συντελείται στη Σχολή.
12:15 «Λάκαινα, η γυναίκα σύμβολο». Η υμνωδός, ψάλτρια και ερμηνεύτρια παραδοσιακών τραγουδιών και εκκλησιαστικών ύμνων Νεκταρία Καραντζή, μιλά για τη δυναμική και όμορφη γυναίκα της Λακωνίας, μέσα από την ιστορία και τις λαογραφικές παραδόσεις.
12:35 Η Ελλάδα μέσα από την ενδυμασία της ελληνίδας γυναίκας. Ο Όμιλος Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών κι Εθίμων «Η Πυρρίχη» παρουσιάζει, «ζωντανά» ενδυμασίες απ’ όλη της Ελλάδα.
12:55 Ο οινοποιός Βαγγέλης Γιαννόπουλος περιγράφει την ιστορία του Οίνου στη Σπάρτη και τον Μυστρά μέχρι σήμερα.
13:00 Η γαστρονομία ανάμεσα στη Σπάρτη, τη Μάνη και τον Μυστρά. Η chef Μαίρη Παναγάκου αναφέρεται στις ντόπιες συνταγές από τα αρχαία, βυζαντινά, μεταπολεμικά έως και σύγχρονα χρόνια.
13:10 Κέρασμα.

Συνολική διάρκεια εκδήλωσης 2 ώρες και 15 λεπτά.

Οι χορηγοί που στηρίζουν το Φεστιβάλ είναι:
ΙΝΤRAKAT
INTRACOM
SPARTA GOURMET
XYMOI ΛΑΚΩΝΙΑ
ΔΙΚΛΙΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΤΣΙΚΑΚΗΣ – ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΈΝΤΡΟ ΦΡΈΣΚΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ
ΒΕΚΡΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – SILK
ΦΑΡΜΑ ΣΚΑΦΙΔΑ
Κ. ΧΑΤΖΕΛΗΣ Α.Ε.
ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ Α. ΗΛΙΑΣ – ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΧΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ- ΦΥΤΩΡΙΑ
ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΒΕ
ΚΤΗΜΑ ΓΚΟΛΕΜΗ
HONDOS CENTER – ΣΠΑΡΤΗ
ΝRG SPORT ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
MARK CENTER – ΣΧΟΛΙΚΑ – ΒΙΒΛΙΑ – ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ - ΣΠΑΡΤΗ
ΝΟΗΣΙΣ ΚΈΝΤΡΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
MOOSE L. S. – ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ