Φεστιβάλ παρέμβασης είναι το Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη» ολοκληρώνεται σήμερα στο Κτήμα Νερόμυλος. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων και ποικίλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ αναδεικνύεται και προβάλλεται ο τοπικός πολιτισμός και οι άνθρωποι και τα μνημεία της Λακωνίας.

Ομιλία για τα ιστορικά πέτρινα γεφύρια της Λακωνίας και εκθετήριο πληροφοριών, παρουσίαση της μελέτης για την «οικία της Ευρώπης» που θα βγάλει στο φως το διάσημο ψηφιδωτό και βίντεο για τα μνημεία της Σπάρτης μέσα από τις δράσεις των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Yale, περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου.

Ελληνιστικό Γεφύρι στο Ξηροκάμπι
Πρόκειται ένα από τα διασημότερα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας με αξιόλογη βιβλιογραφία από περιηγητές και ιστορικούς. Λέγεται πως είναι ένα από τα αρχαιότερα σε χρήση γεφύρια της Ευρώπης. Το Ελληνικό ή Ελληνιστικό Γεφύρι βρίσκεται στο ποταμό Εράσινο (Ρασίνα) στο Ξηροκάμπι. Είναι πέτρινο, μονότοξο και χρονολογείται στα Ελληνιστικά χρόνια, δηλαδή στέκει και γεφυρώνει τη Ρασίνα για περισσότερο από 2.000 χρόνια. Βρίσκεται πάνω στην αρχαία οδό Σπάρτης – Καρδαμύλης. Χτίστηκε από τους Σπαρτιάτες, την εποχή που ο Αύγουστος, περίπου στα τέλη του 1ου αι πΧ, παραχώρησε στη Σπάρτη την Καρδαμύλη ως επίνειο.

Γεφύρι του Κόπανου στον Ευρώτα (Σπάρτη)
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά γεφύρια του ελλαδικού χώρου, παγκοσμίως. Το Γεφύρι του Κόπανου κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα και γκρεμίστηκε το 1902, ύστερα από μεγάλη κατεβασιά του Ευρώτα, η οποία το παρέσυρε στο πέρασμά της. Μπορεί να η παράδοση να θέλει το όνομά του να προέρχεται από κάποιον «αρχιμάστορα» ονόματι Ιωάννη Κόπανο, ωστόσο το πιο πιθανό είναι να οφείλεται στο ξύλινο κόπανο με τον οποίο οι γυναίκες έπλεναν τα ρούχα στη βραχώδη όχθη του ποταμού. Ήταν πέτρινο, τοξωτό με δύο πλαϊνά τοξοπαράθυρα και δύο ανακουφιστικά τόξα, από τα οποία το ένα πιθανόν να ήταν τοξοπαράθυρο. Αποτελεί την πλέον αναγνωρίσιμη εικόνα του ιστορικού μας ποταμού μέσα από τις απεικονίσεις και τις περιγραφές των Ευρωπαίων περιηγητών του 18ου και του 19ου αιώνα που ανακάλυπταν τη Σπάρτη.

Γεφύρι της Στάρας στο Σμήνος
Ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Σμήνου σε ένα από τα στενότερα σημεία του, στην ομώνυμη περιοχή, στο ύψος του χωριού Μέλισσα (Μαλτσίνα) του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Πιστεύεται πως έχει χτιστεί περίπου τον 16ο με 17ο αιώνα. Πρόκειται για ένα γεφύρι που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο κι αποτελείται από ένα μεγάλο τόξο και εκατέρωθεν αυτού από άλλα δύο μικρότερα και ανισομεγέθη, που λειτουργούν και σαν ανακουφιστικά ανοίγματα με τα ακρόβαθρά τους να ακουμπάνε σε βραχώδη έδαφος.

Οικία της Ευρώπης
Το ψηφιδωτό της Ευρώπης, που χρονολογείται περίπου στον 4ο αιώνα π.Χ. ανακαλύφτηκε το 1872 στον κήπο μιας οικίας στη Σπάρτη, σε βάθος μισού μέτρου. Καταγράφτηκε από τον αρχαιολόγο Παναγιώτη Σταματάκη της Αρχαιολογικής Εταιρείας και μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1874 από τον Γερμανό Χίρσφελντ. Είναι εμπνευσμένο από την μυθολογία και εικονίζει την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία που είναι μεταμορφωμένος σε ταύρο. Η Ευρώπη είναι καθισμένη στην πλάτη του ταύρου, ενώ αυτός κολυμπάει στην θάλασσα. Οι ταξιδιώτες έχουν για συνοδούς δύο δαφνοστεφανωμένους Έρωτες που κρατούν ουράνιο τόξο. Για την ανάδειξη του έχει ασχοληθεί ενεργά ο Σύλλογος ενεργά ο Σύλλογος «Φίλοι των ψηφιδωτών της Σπάρτης» και ο πρόεδρός του Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

Πρέσβειρα του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης Δάφνη Μάρτιν-Ζαφειράκου
Η Δάφνη Μάρτιν-Ζαφειράκου είναι Καρυάτιδα, εκ μητρός και είναι φοιτήτρια Κλασσικών Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ). Τον περασμένο Ιούνιο βρέθηκε στη Σπάρτη, όπου με ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου του Yale υλοποίησε το πρόγραμμα «Αγκαλιάζουμε τα Μνημεία μας στη Σπάρτη». Η δραστήρια ομάδα φοιτητών του πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α. είχε ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επισκεπτών για τα μνημεία της Σπάρτης και την ενσωμάτωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα μνημεία έχει ως εξής:
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
12:30 |
«Η οικία της Ευρώπης». Η αρχιτέκτων – μηχανικός ΕΜΠ, MSc κ. Μαρία Μαγνήσαλη παρουσιάζει - μέσω video - την Μελέτη ανάπλασης και ανάδειξης της «Οικίας της Ευρώπης» στη Σπάρτη.
12:40 | Τα ιστορικά γεφύρια της Λακεδαίμονος. Ομιλήτρια η Αρχιτέκτων - Μηχανικός, Προϊσταμένη Τμήματος Ερευνών και Μελετών της ΕΦΑΛΑΚ Κων/ντίνα Ντουβή.
* Χαιρετισμός μέσω βίντεο του κ. Θοδωρή Χαμάκου, ιδρυτή του Αρχείου Γεφυριών Πελοποννήσου και Γ. Γραμματέα του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών.

12:50 | Τα μνημεία της Σπάρτης με τα μάτια των Φοιτητών του Yale. Mας ξεναγεί η πρέσβειρα του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης Μάρτιν Δάφνη Ζαφειράκου.

Οι χορηγοί που στηρίζουν το Φεστιβάλ είναι:
ΙΝΤRAKAT
INTRACOM
SPARTA GOURMET
XYMOI ΛΑΚΩΝΙΑ
ΔΙΚΛΙΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΤΣΙΚΑΚΗΣ – ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΈΝΤΡΟ ΦΡΈΣΚΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ
ΒΕΚΡΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – SILK
ΦΑΡΜΑ ΣΚΑΦΙΔΑ
Κ. ΧΑΤΖΕΛΗΣ Α.Ε.
ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ Α. ΗΛΙΑΣ – ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΧΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ- ΦΥΤΩΡΙΑ
ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΒΕ
ΚΤΗΜΑ ΓΚΟΛΕΜΗ
HONDOS CENTER – ΣΠΑΡΤΗ
ΝRG SPORT ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
MARK CENTER – ΣΧΟΛΙΚΑ – ΒΙΒΛΙΑ – ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ - ΣΠΑΡΤΗ
ΝΟΗΣΙΣ ΚΈΝΤΡΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
MOOSE L. S. – ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ