Για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Σπάρτη Παγκόσμια Πόλη αγκαλιάζει το βιβλίο και πραγματοποιεί τη δική του έκθεση από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Στην έκθεση βιβλίου του Φεστιβάλ συμμετέχουν και παρουσιάζουν τα βιβλία τους οι εκδόσεις: «Αδούλωτη Μάνη», «Λακωνία Οδός», «Ιδιομορφή», «Πνοή», «ΚeyBooks», ενώ μεμονωμένοι συγγραφείς, ποιητές και φορείς εκθέτουν τις δημιουργίες τους. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Λακωνίας παρουσιάζουν όλες τις εκδόσεις τους, ενώ η βιβλιοθήκη της εφημερίδας «Λακωνική Επικαιρότητα» / notospress.gr εκθέτει τα βιβλία της.

Αδούλωτη Μάνη/ Λακωνία Οδός
Αρχικά το όνομα «Αδούλωτη Μάνη» δόθηκε σε περιοδικό που κυκλοφόρησε το 1991, από τον Γιώργο Π. Δημακόγιαννη, ένα μανιάτη φοιτητή 23 ετών. Στις αρχές του 1998 ο ίδιος δημιούργησε -για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής- το Βιβλιοπωλείο «Αδούλωτη Μάνη» στη κεντρική πλατεία της Αρεόπολης, που αποτελεί πνευματικό στέκι και πολιτιστικό εργαστήρι στην καρδιά της Μάνης. Από τις εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη» κυκλοφορούν βιβλία ιστορικού, αλλά και ποικίλου ενδιαφέροντος για τη Μάνη και ευρύτερα τη Λακωνία, καθώς επίσης και λογοτεχνικά βιβλία Λακώνων συγγραφέων.

Ιδιομορφή
Οι εκδόσεις Ιδιομορφή αποτελούν κεφάλαιο για τον πολιτισμό της Σπάρτης, αφού μετρούν 20 χρόνια στα εκδοτικά πράγματα της περιοχής. Αποτελούν το επιστέγασμα της αγάπης των εκδοτών Γιώργου Κώτσου και Σοφίας Αντωνάκου για το βιβλίο και την Λακωνία του πολιτισμού και της δημιουργίας. Διαγράφοντας μια μακρά πορεία στο χώρο του τοπικού βιβλίου έχουν συνδέσει το όνομα και την ύπαρξή τους με το «Λακωνικό Ημερολόγιο» μία πολυποίκιλη ανθολογία κειμένων για το νομό και τους ανθρώπους του που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1998.

KeyBooks
Οι εκδόσεις «Key Books» ιδρύθηκαν από το 2013 από δύο φίλους, το Βλάσση Μαρωνίτης και τον –εκ Λακωνίας- Βασίλη Βάρδακα. Πρόκειται για έναν εκδοτικό οίκο που εστιάζει στα μη λογοτεχνικά βιβλία. Η Key Books εκδίδει βιβλία με θέματα όπως είναι η δημιουργικότητα, οι αληθινές ιστορίες, οι βιογραφίες, η ψυχολογία, κ.ά. Από τις εκδόσεις έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο «Δρόμος προς τη Σπάρτη» του λακωνικής καταγωγής, διεθνούς φήμης, δρομέα μεγάλων αποστάσεων Ντιν Καρνάζη, ενώ «Το Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη έχει γίνει μπεστ σέλερ και στη Σπάρτη αναμένεται η 6η έκδοση!

Πνοή
Οι εκδόσεις Πνοή δημιουργήθηκαν το 2016 από την αγάπη και το μεράκι για το βιβλίο της Λάκαινας συγγραφέως Κάκιας Ξύδη και του γιου της Δημήτρη Καραναστάση. Ήδη σε μόλις δύο χρόνια πορείας μετρούν πάνω από 70 τίτλους βιβλίων και σπουδαίες διακρίσεις. Από τις εκδόσεις Πνοή έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία τεσσάρων Λακώνων συγγραφέων, των Χάρη Βασιλάκου (Εκεί που πετάει ο νους), Μάρως Γεώργα (Δάκρυα που δεν κύλησαν), Νίκου Καρμοίρη (Ο Γίγαντας) και Ζωής Παπαδάκη (Ο Ρίνος το πιο ξεχωριστό μπαλόνι).

Εκδηλώσεις για το βιβλίο – παρουσιάσεις
Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
18:35 |
Οι παραμυθάδες των εκδόσεων ΠΝΟΗ, παρουσιάζουν διαδραστικά τα παραμύθια τους.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου - πρωί
11:15 |
Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μ. Βαρβιτσιώτη «Όπως τα έζησα» Βιβλίο Β’ (1981-1993). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δικηγόρος Μαρία Βλήτα και ο ιστορικός και δημοσιογράφος Νίκος Ι. Καρμοίρης.
11:40 | Χαιρετισμός από τον κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη.
11:45 | Ο ποιητής - συγγραφέας Δημήτρης Αλεξίου μιλά για τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Πετσετίδη.
12:10 | Χαιρετισμός από την σύζυγο του Δημήτρη Πετσετίδη, Πίτσα Ηλιοπούλου – Πετσετίδη.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου - απόγευμα
19:45 | Αφιέρωμα στον Λάκωνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο από την Κων/να Ταμπάκη.
19:55 | Ο ίδιος ο ποιητής είπε για τη ζωή του (video).

Οι χορηγοί που στηρίζουν το Φεστιβάλ είναι:
ΙΝΤRAKAT
INTRACOM
SPARTA GOURMET
XYMOI ΛΑΚΩΝΙΑ
ΔΙΚΛΙΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΤΣΙΚΑΚΗΣ – ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΈΝΤΡΟ ΦΡΈΣΚΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ
ΒΕΚΡΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – SILK
ΦΑΡΜΑ ΣΚΑΦΙΔΑ
Κ. ΧΑΤΖΕΛΗΣ Α.Ε.
ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ Α. ΗΛΙΑΣ – ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΧΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ- ΦΥΤΩΡΙΑ
ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΒΕ
ΚΤΗΜΑ ΓΚΟΛΕΜΗ
HONDOS CENTER – ΣΠΑΡΤΗ
ΝRG SPORT ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
MARK CENTER – ΣΧΟΛΙΚΑ – ΒΙΒΛΙΑ – ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ - ΣΠΑΡΤΗ
ΝΟΗΣΙΣ ΚΈΝΤΡΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
MOOSE L. S. – ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ