Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν εχθές Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας προς τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Στην επιστολή τους, την οποία κοινοποιούν στις τοπικές πολιτικές και εκπαιδευτικές Αρχές, οι εκπαιδευτικοί της Νεάπολης διαμαρτύρονται έντονα για τον αποχαρακτηρισμό των σχολείων της περιοχής από δυσπρόσιτα.

«Θεωρούμε ότι ο αποχαρακτηρισμός από δυσπρόσιτα των σχολείων της Νεάπολης Λακωνίας είναι άδικος και δεν ανταποκρίνεται στην βούληση σας περί ορθού χαρακτηρισμού των δυσπρόσιτων σχολείων, διότι όπως γνωρίζετε η Νεάπολη Λακωνίας βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας μας», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί.

Ολόκληρη η επιστολή διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών της Νεάπολης έχει ως εξής:
«Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Νεάπολης Λακωνίας που υπηρετούμε με προσήλωση τα απομακρυσμένα σχολεία και έχοντας αποκλειστικό γνώμονα μας το συμφέρον των μαθητών μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό των σχολείων της περιοχής από δυσπρόσιτα με τις υπ’ αριθμ. 133529/ΓΔ4/7-8-2018 και 133529/ΓΔ4/11-09-2018 υπουργικές αποφάσεις αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων, για τους εξής λόγους:
1. Τα σχολεία της Νεάπολης βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την έδρα του Νομού Λακωνίας (Σπάρτη) 112χλμ.
2. Τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, δυσκολεύουν την πρόσβαση με αποτέλεσμα να χρειάζεσαι δυο (2) και πλέον ώρες για να φτάσεις στη Νεάπολη.
3. Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ είναι ελάχιστα με αποτέλεσμα αν δεν έχεις ιδιωτικό μεταφορικό μέσο η πρόσβαση να δυσχεραίνεται περισσότερο.
4. Ο αποχαρακτηρισμός των σχολείων της περιοχής από δυσπρόσιτα έχει ως άμεση συνέπεια τη μόνιμη υποστελέχωση τους, την απώλεια αμέτρητων διδακτικών ωρών και τη σταδιακή ή πιθανή συγχώνευση-κατάργηση τους.

Θεωρούμε ότι ο αποχαρακτηρισμός από δυσπρόσιτα των σχολείων της Νεάπολης Λακωνίας είναι άδικος και κατά την ταπεινή μας άποψη δεν ανταποκρίνεται στην βούληση σας περί ορθού χαρακτηρισμού των δυσπρόσιτων σχολείων, διότι όπως γνωρίζετε η Νεάπολη Λακωνίας βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας μας.

Ζητούμε, να επανεξεταστεί από μέρους του Υπουργείου το ζήτημα και να προβεί στην άμεση επανακατάταξη των σχολείων της Νεάπολης Βοιών στην αξιολογική κατηγορία Ι και την επαναφορά του χαρακτηρισμού ως δυσπρόσιτα.
Οι καθηγητές,
ΓΡΟΥΙΤΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΕ80
ΚΟΥΚΟΥΤΣΕΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ90
ΚΑΤΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ11
ΘΕΡΜΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΕ0402
ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΕ02
ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ80
ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ06
ΨΑΡΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕ11
ΣΤΑΘΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΕ0402
ΚΟΤΣΩΝΗ ΙΟΥΛΙΑ ΠΕ02
ΣΤΑΘΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΠΕ02
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΕ03
ΜΙΧΑΛΕΤΤΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΕ02
ΣΙΓΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕ90»