Γράφει ο Γεώργιος Αλατσάς*

Ας κάνουμε μία μικρή ανάλυση και ουσιαστική για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό.
Καταρχήν έχουμε δημοκρατία θεωρητικά έστω που σημαίνει ότι στο πολίτευμά μας επικρατεί ο δήμος Δηλαδή ο λαός. Οπότε αυτό που πρέπει να εξασφαλίζεται από τις κυβερνήσεις είναι το καλό του λαού.

Όσοι υπερασπίζονται ότι το δημόσιο συμφέρον δηλαδή το καλό του λαού έρχεται χωρίς το Κρατικό συμφέρον πιστεύουν ότι το Κράτος πρέπει να είναι μικρό ,να ιδιωτικοποιηθούν σχεδόν τα πάντα ,έτσι ώστε να δημιουργηθούν πολλές θέσεις απασχόλησης και η κυβέρνηση δηλαδή το κράτος θα είναι σε ρόλο διαιτητή. Άραγε σε μία κρίση Σαν αυτή που ζήσαμε και ζούμε εδώ και 10 χρόνια πως όταν έχουν όλα ξεπουληθεί και έχουν ιδιωτικοποιηθεί θα μπορεί το κράτος να κάνει κοινωνική πολιτική;

Στον αντίποδα όσοι πιστεύουν ότι κρατικό και Δημόσιο συμφέρον ταυτίζονται πιστεύουν ότι μία κυβέρνηση πρέπει να κυβερνά ,να εξουσιάζει αυτή τον τόπο πραγματικά και να έχει στην εποπτεία της ουσιαστικά μεγάλες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ το νερό ,οι αστικές συγκοινωνίες έτσι ώστε να εφαρμόζει την κοινωνική πολιτική. Δηλαδή με λίγα λόγια να είναι κυβέρνηση πραγματική και όχι διαιτητής όπως στην προηγούμενη περίπτωση.

Συμπέρασμα :όσοι πιστεύουν το πρώτο στην ουσία παραδέχονται την ανικανότητά τους να κυβερνήσουν και για αυτό περιορίζονται στο ρόλο του διαιτητή, όσοι είναι της δεύτερης σκέψης έχουν τη διάθεση και πιστεύουν ότι πραγματικά μπορούν να κυβερνήσουν τον τόπο και για αυτό θέλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο οπλοστάσιο για να κάνουν αυτό.

Αντιπαραβολή:εσύ θα έδινες την περιουσία σου να τη διαχειριστούν άλλοι για το δικό σου καλό ή προτιμάς να τη διαχειρίζεσαι εσυ; Απαντά στο τελευταίο αυτό ερώτημα και κατέταξε τον εαυτό σου σε όποιον ταυτίζει το δημόσιο με το Κρατικό συμφέρον ή με αυτούς που δεν το ταυτίζουν και ρύθμισε έτσι την ψήφο σου…

* Μαθηματικός

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr