ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η δήλωση Τατούλη στην τηλεόραση «Μεσόγειος» ξεκάθαρα βάζει την αντιπαράθεση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου - και όχι μόνον - σε ρεαλιστική βάση.
Ο Περιφερειάρχης, διακριτικά, παρακολουθούσε όλο το όψιμο προσκήνιο και πρώιμο παρασκήνιο γύρω από την διεκδίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τη Ν.Δ.
Η ψυχραιμία του αρκά πολιτικού είναι παροιμιώδης, ωστόσο φαίνεται ότι κάποιες ακραίες πολιτικά και ολισθαίνουσες επικοινωνιακά κινήσεις τον υποχρεώνουν να κάνει την κίνηση «ματ».
Με τη δήλωσή του (αυτοί που μιλούν για έργα στη Μεσσηνία ας μας πούν τι έργα έκαναν στην Πελοπόννησο) ανοίγει το θέμα των έργων ανά Νομό αλλά και συνολικά των έργων στην Πελοπόννησο και προκαλεί όσους κόπτονται για την Περιφέρεια να μιλήσουν για τα έργα που εκείνοι έχουν αποδώσει στον πολίτη της Πελοποννήσου, εφόσον δηλώνουν «πατέρες» έργων στη Μεσσηνία.
Ουσιαστικά εκθέτει Μεσσήνιους πολιτικούς, κάθε εποχής και κάθε κοπής, όταν τους υπενθυμίζει ποιος έχει αποδώσει έργα στον Νόμο τους και όταν τους καλεί να πουν ποιά έργα έχουν κάνει για την Πελοπόννησο... Αναφέρεται φυσικά στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στους - κατά περίπτωση - συνδαιτυμόνες του.
Η παρέμβασή Τατούλη είναι και μια εύγλωττη προειδοποίηση ότι η ένταση που παρατηρείται σε δημόσιους αλλά και τηλεοπτικούς χώρους στη Μεσσηνία υποδαυλίζει τον «διχασμό» που είναι ότι χειρότερο μπορεί να επιφέρει μια πολιτική αναμέτρηση στην Πελοπόννησο.
Αλίμονο αν οι όροι της αναμέτρησης για την Περιφέρεια, έχουν χαρακτηριστικά τοπικισμού, επειδή ίσως αυτό μπορεί να εξυπηρετεί τοπικούς άρχοντες ή κομματάρχες.
Ο Τατούλης παρεμβαίνει μάλλον για να φέρει το παιχνίδι της αναμέτρησης στο γήπεδο που συμφέρει όχι μόνον τον ίδιο αλλά και την Πελοπόννησο.
Δηλαδή η Περιφερειακή συνείδηση που με τόσο μόχθο και προσήλωση οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να γίνει θυσία στον κομματισμό και στα καπετανάτα. Την υπηρέτησαν οι περισσότεροι Περιφερειακοί και Δημοτικοί αιρετοί.
Ρίχνει λοιπόν το γάντι και καλεί τους αντιπάλους - που θέλουν να διεκδικήσουν την Περιφέρεια - να πουν ποιά έργα έχουν αποδώσει στον πολίτη της Πελοποννήσου.

Είτε εκ θέσεως είτε εκ πεποιθήσεως ο Τατούλης δείχνει έτοιμος να μπει στη μάχη της αντιπαράθεσης με όρους που - όποια και αν είναι η έκβασή της – δεν θα ζημιώνουν την Πελοπόννησο και δεν θα εννοούν, υπονοούν και προετοιμάζουν Νομούς και κοινωνίες δύο ή και τριών ταχυτήτων.

Ηθικό είναι το πλεονέκτημά του όταν απέναντί του συσπειρώνονται αίφνης ασύνδετες, συγκυριακές και ασυντόνιστες μονάδες ή και ομάδες που έχουν απλά κοινή αφετηρία την Καλαματιανή καταγωγή και κοινό στόχο την ήττα Τατούλη.
Το δένδρο προφανώς δεν πρέπει να κρύψει το δάσος και στην περίπτωση Τατούλη η ατζέντα έχει πολλούς αστερίσκους για όποιον κηρύσσει τοπικό πόλεμο, είτε κλεφτοπόλεμο είτε ακόμα νίπτει τα χείρας του…
Σφάλμα του Μαντά, που θα κουβαλά καιρό στην πλάτη του, ο σεξιστικός υπαινιγμός για τις γυναίκες στην Αυτοδιοίκηση. Προσβάλει καταρχήν τις συναδέλφους του στην Μεσσηνία αλλά και το κόμμα που ανήκει.
Σφάλμα της Αλειφέρη να σηματοδοτεί ή να συμπληρώνει αριθμητικά κάθε τι που εναντιώνεται στον Τατούλη ενώ ακόμα είναι αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.
Σφάλμα του Πατσαρίνου να κρατά λευκή θέση στο ΠεΣυΠ όταν η συζήτηση αφορά την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία των γυναικών στην Αυτοδιοίκηση. Τρίζουν τα κόκαλα του Συ.Ριζ.Α.
Δυστυχώς τόσοι πολλοί μαζί δεν μπορούν να θέσουν τον Τατούλη σε πολιτικά δεινή θέση, κάτι που θα ήταν χρήσιμο για τον πολιτικό πολιτισμό και την ιδεολογική ζύμωση. Είναι προφανές ότι τον καθιερώνουν ως «παίκτη» με πηγάζουσα ισχύ και ακμάζουζα αποδοχή.
Όμως δεν έχουν αυτό το δικαίωμα γιατί τα κόμματα εξουσίας, τους εμπιστεύτηκαν ρόλους και αποστολές προκειμένου διασφαλίσουν την ανοδική πορεία της Πελοποννήσου. Ή μήπως όχι;
Είναι υποχρεωμένοι λοιπόν να πολιτευθούν καθαρά υπογράφοντας τη θέση τους.
Ο Τατούλης θα κριθεί και μάλιστα ακριβοδίκαια για το έργο του. Η αναμέτρηση όμως χρειάζεται πολιτικούς της Αυτοδιοίκησης με ανάστημα και με συνείδηση Πελοποννησιακή που θα μπορέσουν να θέσουν τον Πέτρο Τατούλη ενώπιος - ενωπίω.
Ισως ποτέ να μην το πετύχουν. Ωστόσο οφείλουν να προσπαθήσουν. Φαίνεται όμως να συνωστίζονται χωρίς αποτέλεσμα στα café της χαράς....
Αν δεν μπορούν ας αποσυρθούν διότι θα πληγώσουν την Αυτοδιοίκηση και να ζημιώσουν την Πελοπόννησο.
Δεν είναι δυνατόν να αναγάγουν την πολιτική ίντριγκα και την κομματική εσωστρέφεια σε δημόσιο λόγο και εικόνα. Αυτό δεν αφορά τον πολίτη.