Την καταστροφική του μανία και το πιο σκληρό του πρόσωπο έδειξε εχθές (11/9/2018) το απόγευμα ο καιρός. Ισχυρή χαλαζόπτωση, με χαλάζι γιγαντιαίου μεγέθους, σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης, δημιουργώντας ανυπολόγιστα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Από τη δεκάλεπτη χαλαζόπτωση σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, καθώς οι αγρότες είδαν σε ελάχιστο χρόνο τη φετινή σοδειά τους να καταστρέφεται και τους κόπους τους να εκμηδενίζονται. Οι καρποί των δέντρων -κυρίως πορτοκάλια και ελιές- έστρωσαν… «χαλί» στο έδαφος, ενώ όσοι διατηρήθηκαν στα δέντρα έχουν υποστεί ζημιές.
Σπάρτη, Μαγούλα, Άγιος Ιωάννης, Ξηροκάμπι, Ανώγεια, Μυστράς, Καραβάς, Λογγάστρα, Αμύκλες, Κοκκινόραχη, Κλαδάς, είναι ελάχιστες μόνον από τις περιοχές από όπου
καταγράφηκαν αντιδράσεις των καλλιεργητών μετά την θεομηνία.

Οι αγρότες της περιοχής εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ο οποίος όχι μόνο κατάγεται από την περιοχή της Σπάρτης, αλλά -προερχόμενος από το γεωπονικό κλάδο και έχοντας εργαστεί στον αγροτικό χώρο- γνωρίζει από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος σε ανάλογες περιπτώσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε για τον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις, κάνοντας αναφορά στις χθεσινές καταστροφές: «Ο ΕΛΓΑ με κάθε τρόπο θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του, με αλληλέγγυο σύστημα. Έχει έναν κανονισμό που είναι ξεπερασμένος. Έχουν αλλάξει και οι καιρικές συνθήκες και τα δεδομένα των καλλιεργειών, οπότε οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε τον κανονισμό».

Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν ο ΕΛΓΑ και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα αντιδράσουν άμεσα καταγράφοντας τις ζημιές στην πραγματική τους διάσταση, κι όχι ύστερα από την πάροδο μηνών υποτιμώντας το μέγεθος της καταστροφής που δημιουργήθηκε από τη χθεσινή θεομηνία.