Την αναγκαιότητα αναθεώρησης πολλών σημαντικών στοιχείων του κατατεθέντος νομοσχεδίου για την «πρόσβαση των μονίμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας» επισημαίνει σε επιστολή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρει στην επιστολή του ότι το παρόν νομοσχέδιο πολιτικά ορθώς έρχεται να καλύψει ένα έλλειμμα της πολιτείας προς τους κατοίκους των περιοχών χωρίς πρόσβαση στην τηλεοπτική κάλυψη, επισημαίνει ωστόσο μια σειρά ελλείψεων που παρατηρούνται και αναγκαίων τροποποιήσεων, προκειμένου να εκπληρώσει τον πολιτικό αυτό στόχο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τατούλης στην επιστολή του αναφέρει μια σειρά προβλημάτων που δημιουργούνται, όπως τη διαδικασία πιστοποίησης των δικαιούχων, την έλλειψη πρόνοιας για ελεύθερη πρόσβαση στα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και τη διαδικασία επιδότησης μέσω voucher για την προμήθεια εξοπλισμού, η οποία δεν εξασφαλίζει την ισότιμη παροχή αγαθού προς όλους τους κατοίκους χωρίς διακρίσεις.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επισημαίνει ακόμα ότι για να υπάρξει υπηρεσία μέσω ψηφιακής ευρυεκπομπής πρέπει να υπάρξει νέος χάρτης συχνοτήτων, καθώς ο υφιστάμενος Χάρτης Συχνοτήτων έχει υλοποιηθεί από τον πάροχο και η γεωγραφική κάλυψη είναι ελλιπής με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μην έχουν τηλεοπτικό σήμα. Νέος Χάρτης Συχνοτήτων από το 2012, ή από την ολοκλήρωση της Ψηφιακής Μετάβασης που να βελτιώνει την Γεωγραφική κάλυψη δεν έχει υπάρξει.

Θα έπρεπε από το 2015 και σε σύντομο χρονικό διάστημα και καθώς είχαν διαπιστωθεί και τα πληθώρα προβλήματα Γεωγραφικής Κάλυψης, να είχε συνταχθεί βελτιωμένος Χάρτης Συχνοτήτων με Νέα ΚΥΑ με περισσότερα Κέντρα Εκπομπής, ώστε να βελτιωθεί η Γεωγραφική Κάλυψη. Οπότε και θα έπρεπε ο Πάροχος Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής να είχε υλοποιήσει και εφαρμόσει το νέο Δίκτυο άμεσα.

Καταλήγει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ότι «το παρόν νομοσχέδιο δεν επιλύει το πρόβλημα της ελλιπούς γεωγραφικής κάλυψης καναλιών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, δεν παρέχει ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους μόνιμους και μη, δεν παρέχει πρόσβαση στα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας αλλά μόνο εθνικής, δεν έχει λάβει υπόψη το νόμο 3028/2002 και σχετικές άδειες που απαιτούνται και τα συναρμόδια υπουργεία, δεν βελτιώνει τη Γεωγραφική κάλυψη του υπάρχοντος χάρτη συχνοτήτων, δεν επιλύει το πρόβλημα της αναλογικής εκπομπής που συνεχίζεται στη χώρα, δεν επιλύει το πρόβλημα αναβάθμισης των υπαρχόντων τοπικών κέντρων σε ψηφιακά και των κέντρων εκπομπής, αλλά δημιουργεί, παρά την επιδότηση ανά νοικοκυριό, επιπλέον κόστη για πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και πληροφόρησης, μέσω μηχανισμών πιστοποίησης μόνιμων κατοίκων περιοχών εκτός κάλυψης, ενώ θα αλλοιώσει προστατευόμενους οικισμούς και χώρους».

Και παρέμβαση Δαβάκη για το τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψηφιακή τηλεόραση ο Βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιοχές της Λακωνίας με το ψηφιακό σήμα.
«Πρόχειρη η κυβερνητική λύση για την επέκταση του σήματος της ψηφιακής τηλεόρασης», σημείωσε ο Λάκωνας Βουλευτής και συνέχισε λέγοντας πως «η κυβέρνηση προσπαθεί με προχειρότητα να ρυθμίσει το πρόβλημα πολλών περιοχών της χώρας που έχει να κάνει με τα κενά στην κάλυψη ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος».

Μάλιστα ο κ. Δαβάκης έδωσε παραδείγματα περιοχών της Μάνης που αντιμετωπίσουν προβλήματα με το σήμα και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σ’ εμάς στη Λακωνία, έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζει -όπως μου έχουν καταγγείλει -η περιοχή του Οιτύλου και τα γύρω χωριά, του Κότρωνα αλλά και άλλων προφανώς περιοχών».