Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Μετά από οκτώ χρόνια σκληρής επιτροπείας, λιτότητας και ύφεσης η χώρα μας ανακτά ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της, αλλά και της εθνικής κυριαρχίας της. Τα μνημονιακά προγράμματα τελείωσαν και μαζί τους οι άμεσες μορφές εξάρτησης, υποτέλειας και ταπείνωσης. Η Κυβέρνηση θα μπορεί να σχεδιάζει μόνη της, να ιεραρχεί τους στόχους της και να εφαρμόζει την πολιτική της, μέσα βέβαια στο ευρύτερο κανονιστικό πλαίσιο, που ισχύει για όλες τις χώρες της Ε.Ε. και της Ευροζώνης.

Το πολιτικό σύστημα, μετά και από την εμπειρία των τελευταίων χρόνων, πρέπει να βαδίσει προσεκτικά και μελετημένα, να μην κάνει τα ίδια λάθη, να μην ακολουθήσει τις αποτυχημένες πολιτικές και πρακτικές και να αποβάλλει τους τρόπους και τις συμπεριφορές, αλλά και τους πολιτικούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετείχαν και συντέλεσαν στην καταστροφή και έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Να απαλλάξει την κοινωνία από τις νοσηρές και υστερόβουλες νοοτροπίες και να δρομολογήσει νέο κώδικα αξιών, παιδείας και πολιτισμού. Να προχωρήσει άμεσα σε καινοτόμες και σύγχρονες πολιτικές ενέργειες και εφαρμογές, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ως του μοναδικού αντιπροσωπευτικού εκλογικού συστήματος πολιτικής αξιοπρέπειας, και η κατοχύρωση των διακριτών ρόλων κράτους και εκκλησίας με τη δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου Θρησκευμάτων, το οποίο θα εποπτεύει και θα ρυθμίζει τις σχέσεις του κράτους με όλες τις θρησκείες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια. Να εστιάσει και να επιμείνει στην αποκατάσταση της δυνατότητας ίσων ευκαιριών για όλους, στη νομοθέτηση και επέκταση των θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην αύξηση της απασχόλησης, την ουσιαστική στήριξη των νέων που μπαίνουν στην παραγωγή και την παροχή ισχυρών κινήτρων στα ζευγάρια για την απόκτηση παιδιών. Να ανακατανείμει τον παραγόμενο εθνικό πλούτο με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, στην οποία έχουν περιπέσει και βιώνουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, που οι προηγούμενες επιλογές απομόνωσαν και περιθωριοποίησαν.

Έχει υποχρέωση να πετύχει, αφού ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις και θέσει σε λειτουργία τους μοχλούς και τις μηχανές της παραγωγικής ανασυγκρότησης που διαθέτει και να οδηγήσει όλους τους πολίτες σε καλύτερες μέρες. Είναι απαραίτητες δομικές αλλαγές με προσανατολισμό πάντοτε στις προκλήσεις της νέας εποχής, αλλά και ο έλεγχος των διαδρομών του χρήματος προς αποφυγή φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς στο δημόσιο βίο. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι βαθιές και ριζοσπαστικές, να παταχθούν μεροληπτικά φαινόμενα και να καθιερωθούν και να επιβληθούν συστήματα αξιοκρατίας σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Διοίκησης. Οι χαμαιλέοντες της παραλλαγής και της μεταμφίεσης, τα αυλικά και επιδερμικά υπολείμματα, τα δουλικά φερέφωνα και ετερόφωτα που για πολλά χρόνια και με διάφορους τρόπους οικειοποιούνταν και λυμαίνονταν ακόμη και τα δανεικά της πολύπαθης χώρας, πρέπει να λογοδοτήσουν, να απομακρυνθούν και να εξαφανιστούν. Νέο ήθος να επικρατήσει στην κοινωνία, η οποία μετά από τόσους ισχυρούς κλυδωνισμούς που υπέστη, οφείλει να ισορροπήσει, να ανασυνταχθεί και με σταθερά βήματα να προχωρήσει προς την πρόοδο και την ευημερία.

Να επιβάλλει αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας στα αδειοδοτημένα πλέον πέντε τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, τα οποία θα κινούνται στο πλαίσιο της έγκυρης ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας των πολιτών και όχι να προβάλλουν και να προάγουν γεγονότα και καταστάσεις τελείως έξω από την πραγματική ζωή και να πλασάρουν εικόνες άκρατου και εξευτελιστικού πλαστικού ηδονισμού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χρόνιες αδυναμίες, οι ανικανότητες, τα ελαττώματα, οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις, χωρίς αντικειμενικότητα, οι επιλογές και οι τακτικές του πολιτικού συστήματος έχουν πάρει τη μορφή μόνιμων χαρακτηριστικών, έχουν ριζώσει για τα καλά στις αντιλήψεις και τις εκτιμήσεις των πολιτών, έχουν γίνει συνείδηση και με μεγάλη δυσκολία θα αντιμετωπιστούν και θα περιοριστούν και πολύ δυσκολότερα θα εξαλειφθούν και θα εξαρθρωθούν. Η αναπαραγωγή μεροληπτικών φαινομένων, η περίπτυξη των ημετέρων και η διαχρονική απαξίωση, αλλά και οι μορφές βίας που καθημερινά εντείνονται και πολλαπλασιάζονται, θα σταθούν εμπόδιο σε κάθε προοδευτική θέση και άποψη που θα επιχειρήσει να σπάσει τα στεγανά, να επιβάλλει αποδεκτούς και αξιοκρατικούς κανόνες και να ανοίξει νέους ορίζοντες για μια ανθρώπινη και πολιτισμένη κοινωνία.

Η πολιτεία είναι ανάγκη να διαγράψει την προηγούμενη καταστροφική και χρεοκοπημένη πορεία, να αλλάξει κατεύθυνση και με δυναμικά προστάγματα να βγει μπροστά. Οφείλει να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος, να αποβάλλει τους κηφήνες, τους βαρόνους της αφαίμαξης και του πλουτισμού, να εδραιώσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να επιβάλλει ισότητα και ισονομία, να ρίξει φως στα μπουντρούμια και στα καταγώγια που έρπουν και γλείφουν τα κατάλοιπα του υποκόσμου, να σταματήσει τις διαδρομές της υποτέλειας και της εξάρτησης και, τότε μόνο θα δικαιούται τον τίτλο της έντιμης, ηθικής και αξιόπιστης. Να κρατήσει σθεναρή στάση και άμυνα προκειμένου να αποτρέψει τα αρπαχτικά που επιχειρούν πάλι με ορμή και πείσμα να επανέλθουν για να «ξανασώσουν» τη χώρα ποντάροντας στην κοντή μνήμη των πολιτών-ψηφοφόρων. Να διαλύσει τις συντεχνίες και να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό κράτος από στελέχη με ικανότητες και δεξιότητες που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Η τόλμη και η αποφασιστικότητα πρέπει να βρίσκονται μόνιμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και με συνεχή εγρήγορση και σωστή διαχείριση να μικρύνει την απόσταση και να καλύψει τα κενά, γιατί οι καιροί δεν περιμένουν και οι προσδοκίες είναι μεγάλες.

Μπορεί η έξοδος από την κρίση να αποτελέσει ένα ξεκίνημα για μια νέα πορεία. Να γίνει η αφετηρία μιας νέας προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα. Το ελπίζουμε.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr