ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ. Απεβίωσε στις 26 Αυγούστου ο ομογενής εστιάτορας Σταύρος Αθανασάκος σε ηλικία 87 ετών, στο Ουίλιαμσμπουργκ της Βιρτζίνια. Ο Αθανασάκος, γιος του Λεωνίδα και της Ελένης Αθανασάκου, γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1930 στο χωριό Τάραψα στη Λακωνία.

Εζησε τα παιδικά του χρόνια κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εργάστηκε σκληρά από μικρή ηλικία. Μετά τον χαμό του αδερφού του, κατά τον Εμφύλιο, σε ηλικία 15 ετών μετακόμισε στην Αθήνα.

Το 1951, ο θείος του George Athas από τη Βαλτιμόρη, χρηματοδότησε τη μετανάστευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ των ετών 1951 έως 1959, ο Αθανασάκος εργάστηκε σε διάφορα επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένου και αυτό του ξυλουργού στο «Broery Shipyard». Ο Αθανασάκος στη συνέχεια έφερε την αδελφή του, Τούλα, και τον αδελφό του Αντώνη στις ΗΠΑ.

Στις 21 Ιουλίου 1957, παντρεύτηκε την σύζυγό του Ανθή Τσίμα από την Κεφαλονιά στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βαλτιμόρη. Στις αρχές του 1960 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία ως εστιάτορας στη Βαλτιμόρη. Το 1970, μετακόμισε στο Ουίλιαμσμπουργκ όπου και συνέχισε την ενασχόλησή του με τα εστιατόρια. Κατά τη διάρκεια της ζωής του είχε έντονη κοινωνική παρουσία σε εκδηλώσεις της Ομογένειας.

Η συμμετοχή του στα κοινά της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κοινότητας ήταν πάντα προτεραιότητα για τον Αθανασάκο. Βοηθούσε ως εθελοντής σε εκκλησιαστικά γεγονότα και συμμετείχε σε γιορτές και εορταστικές εκδηλώσεις με τη σύζυγό του, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Ο Αθανασάκος ήταν πολύ περήφανος για την ελληνική του καταγωγή και αυτό καθόριζε την καθημερινότητά του. Υπήρξε μέλος του συλλόγου «Lykourgou» της Βαλτιμόρης, της «Vasilakion Society of America», αλλά και της AHEPA.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ