Γράφει η Τζένη Ντεστάκου

Στον αριθμ. 613 του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών ο άγραφος λευκός σταυρός, γυρτός απ’ τα χρόνια, σε λιτό χωμάτινο μνήμα, αφήνει αδιάφορους τους περαστικούς. Ο άγνωστος «κεκοιμημένος» που φιλοξενεί, πήρε «σάρκα και οστά» το βράδυ της 16ης Αυγούστου 2018 στη γενέτειρά του, στην πλατεία της Πετρίνας του Δήμου Ανατολικής Μάνης, παρουσία συγγενών, συντοπιτών, φίλων και πολλών ενδιαφερομένων.

Πρόκειται για τον Ευάγγελο Σ. Κακούρο οραματιστή και παιδαγωγό, αφανή(;) πρωτεργάτη της Μεταρρύθμισης του 1929, που συνέβαλε τα μέγιστα στην αναβάθμιση της Εκπαίδευσης.
Πτυχές της καθημερινής του ζωής και της επιστημονικής του πορείας ξεδίπλωσε ο Προκόπης Η. Μανωλάκος, νέος επιστήμονας και ερευνητής της Τοπικής Εκπαιδευτικής Ιστορίας. Με αφηγηματική άνεση, λόγο μεστό και ρέοντα, με πάθος, ενθουσιασμό και συναισθηματική φόρτιση αναφέρθηκε στον Δάσκαλο - Δημοτικιστή.

Ανατρέχοντας συνεχώς σε πηγές, επιστολές, μαρτυρίες, εφημερίδες και αρχεία, προϊόντα επίπονης και μακροχρόνιας έρευνας, κέντρισε το ενδιαφέρον και την προσοχή των ακροατών του, για τον άνθρωπο που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εκπαιδευτική διαδρομή της πατρίδας μας. Η απουσία του δε από τα βιβλία της Ιστορίας της Εκπαίδευσης, πλην ελαχίστων αποσπασματικών αναφορών στο έργο του, απετέλεσε το κίνητρο για την εκπόνησης της εργασίας του, σημειώνει ο Προκόπης Η. Μανωλάκος στην Εισαγωγή του ομώνυμου βιβλίου του, καρπό ενδελεχούς μελέτης.

Ανάλογες προσπάθειες χρήζουν τοπικής αλλά και πανελλήνιας προβολής, καθώς συντελούν στην ανάδειξη της αλήθειας και την προβολή του τόπου και αποτελούν παράδειγμα μίμησης για μελλοντικούς ερευνητές.
Στα υπ’ όψιν των ιθυνόντων η πρόταση του ομιλητή για ονοματοδοσία δρόμου, προσθήκη προσωνυμίας σε Δημοτικό Σχολείο της ευρύτερης περιοχής του Γυθείου και στήσιμο προτομής του Ευάγγελου Κακούρου, σε μια προσπάθεια να υψώσουμε εμπόδια στη λησμονιά…

Συγχαρητήρια αξίζουν και στο δραστήριο «Σωματείο Κοινωφελή Έργα Πετρίνας» για το ενδιαφέρον που επέδειξε στην ανάδειξη του θέματος και τη συμβολή του στην άρτια οργάνωση της εκδήλωσης.
Και σε άλλα, Προκόπη!
Ο κ. Ηλίας και η κ. Έλλη θα χαμογελούν περήφανοι στον ουρανό…

ΣΗΜ. Στις 8 Δεκεμβρίου του 1943 αποχαιρέτησε «τον μάταιο τούτο κόσμο» ο Ευάγγελος Σ. Κακούρος. Αναπαύεται στον τάφο της οικογένειας Μπακάκου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Ο αριθμός 613 σηματοδοτεί την παρουσία της απουσίας του…