Οκτώ χρόνια οικονομικής ανασφάλειας βιώνει η Ελλάδα, αλλά το αγροτικό real estate φαίνεται πως αντιστέκεται. Μεγάλη έρευνα του ΑγροΤύπου αποδεικνύει, πως ακόμα και στις ημέρες μας, δύσκολα δεν βρίσκει αγοραστή, οποιοδήποτε καλό κομμάτι παραγωγικής έκτασης, βγαίνει σε διαδικασία πώλησης. Το φαινόμενο αυτό έχει δυο αποτελέσματα. Πρώτον, οι τιμές πώλησης λόγω της ζήτησης, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είτε να διατηρούνται σε επίπεδα προ κρίσης (2008), είτε να αυξάνουν, με πιο απτό παράδειγμα αυτό των ελαιώνων, που λόγω των καλών εμπορικών τιμών της επιτραπέζιας ελιάς (κυρίως Καλαμών), αλλά και της ικανοποιητικής πορείας της τιμής του ελαιολάδου τα τελευταία πέντε έτη, έχουν καταστεί περιζήτητοι. Δεύτερον, οι νέοι σε ηλικία αγρότες, να μη μπορούν να βρουν εύκολα γη για ενοικίαση ή αγορά, όπως συμβαίνει άλλωστε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν συντομία,σύμφωνα με στοιχεία του μεγαλύτερου δικτύου μεσιτικών γραφείων στην Ελλάδα, του e-realestates, αλλά και το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, προκύπτει ότι οι υψηλότερες τιμές, όσον αφορά στους ελαιώνες παρατηρούνται στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και την Μακεδονία, φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 7.000 ευρώ ανά στρέμμα, όταν πρόκειται για οργανωμένες εκμεταλλεύσεις. Στην Κρήτη οι καλοί αμπελώνες πωλούνται ακόμα και 5.000 ευρώ το στρέμμα.

Στην Πελοπόννησο, οι τιμές πώλησης των ποτιστικών καλλιεργήσιμων αγροτεμαχίων κυμαίνονται μεταξύ 1.800-4.500 ευρώ, ενώ τα ξερικά τιμώνται από 1.000-2.000 ευρώ το στρέμμα.

Στην Κρήτη τα ποτιστικά πιάνουν από 2.000-4.000 ευρώ το στρέμμα, τα ξερικά 1.800-2.400 ευρώ και τα λιοστάσια μέχρι και 6.000 ευρώ.

Στη Μακεδονία τα ποστιστικά πωλούνται από 600 έως 4.000 ευρώ, τα ξερικά από 200 έως 2.000 ευρώ και οι ελιές από 1.000 έως 6.000 ευρώ το στρέμμα.

Στην ακριτική Θράκη οι αντίστοιχες τιμές είναι 2.000-4.500 ευρώ και για τις ελιές από 2.000-4.300 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλία οι περισσότερες πράξεις γίνονται για τα μεν ποτιστικά στα 2.000-4.000 ευρώ, στα ξερικά στα 1.800-2.400 ευρώ και στις ελιές στα 2.500-3.500 ευρώ ανά στρέμμα.

Στη Στερεά Ελλάδα, τα ποτιστικά πωλούνται σε τιμές από 1.800-2.500 ευρώ, τα ξερικά 1.000-1.500 ευρώ και τα λιοστάσια 1.500-2.000 ευρώ.

Τέλος, στη Δυτική Ελλάδα λόγω της κατασκευής νέων αυτοκινητόδρομων (Ιόνια Οδός), γεγονός που διευκολύνει τις προσβάσεις, οι τιμές για τους καλούς ελαιώνες φθάνουν τα 6.000 ευρώ και τα χέρσα ποτιστικά τα 1.500 ευρώ το στρέμμα.

«Οι τιμές των ελαιώνων εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις, ιδίως όταν πρόκειται για καλής ποιότητας και οργανωμένη παραγωγή», υποστηρίζει, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του μεσιτικού δικτύου e-realestates, κ. Θεμιστοκλής - Ανδρέας Μπάκας, που έχει επεξεργαστεί στοιχεία από τα διαθέσιμα προς πώληση αγροτεμάχια, που διαθέτει η βάση δεδομένων του πανελλαδικού του δικτύου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, «παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές αγοράς είναι η απόσταση από τα αστικά κέντρα, η ευκολία στην πρόσβαση, η ύπαρξη ή μη νερού άρδευσης, το μέγεθος και το σχήμα της έκτασης, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η παραγωγικότητα του εδάφους».

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι τάσεις ανά περιοχή με βάση το ρεπορτάζ:

Ηράκλειο

«Στις βόρειες περιοχές του νομού οι τιμές είναι υψηλότερες. Όποια έκταση κι αν βγει για πώληση, συνήθως αγοράζεται απευθείας, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη, είτε από κατ’ επάγγελμα αγρότες, είτε από ετερο-επαγγελματίες. Όλοι, λίγο ή περισσότεερο, θέλουν να ασχοληθούν με τα αγροτικά, συνεπώς ψάχνουν για εκτάσεις. Ενδιαφέρον υπάρχει και από ξένους, κυρίως από όσους διαθέτουν εξοχικά και επισκέπτονται την χώρα μας πολλά χρόνια. Όσο απομακρυνόμαστε από τα βόρεια και πηγαίνουμε προς τα νότια του νομού, δηλαδή προς τη Μεσαρά, τις Μοίρες κ.λπ. οι τιμές είναι πιο χαμηλές. Έτσι, μπορεί να βρει κανείς κτήματα, πληρώνοντας από 1.000 έως και 2.000 ευρώ το στρέμμα, στις περισσότερες των περιπτώσεων», μας λέει ο Ηρακλειώτης παραγωγός, Μιχάλης Καμπιτάκης.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του μεσιτικού γραφείου Kretaland, κα Άρτεμις Μαυράκη μας λέει ότι: «οι ξένοι αναζητούν εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων ενιαίες, που συνήθως δεν υπάρχουν στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε άλλες περιοχές, όπως η Πελοπόννησος. Περιζήτητα είναι τα λιοστάσια, που πωλούνται ανά στρέμμα ή ανά ρίζα προς 70 ή 80 ευρώ η καθεμιά».

Άρτα

Όπως μας εξήγησε ο κ. Νίκος Γκίζας, πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, στην Άρτα «δεν γίνονται πολλές αγοραπωλησίες. Κυρίως, αγοράζουν όσοι κατέχουν ήδη μεγάλα κομμάτια γης κι έχουν οικονομική ευχέρεια, ετερο-επαγελματίες ή μη».

Χαλκιδική

«Τα ποτιστικά με δέντρα είναι περιζήτητα και ακριβά», μας λέει όσον αφορά στην περιοχή της Χαλκιδικής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, για να προσθέσει ότι «στην Σιθωνία και τη Κασσάνδρα οι αγρότες εκεί δεν αγοράζουν, παρά μόνο πουλάνε σε ξένους».

Λακωνία

Σύμφωνα με το Λάκωνα παραγωγό Μιχάλη Καρούνη στη Λακωνία τα καλά λιοστάσια πιάνουν τιμές έως και 7.000 ευρώ. Παράλληλα, όπως μας εξήγησε ο κ. Τάκης Ντανάκας, διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων – Πακίων «οι ελαιώνες νοικιάζονται με ποσοστό σε είδος, ενώ η πώληση ανάλογα αν ειναι ποτιστικό ή ξερικό παίζει απο 1.500 ευρώ μέχρι και 4.000 ευρώ το στρεμμα».

Τρίκαλα-Λάρισα

«Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο νομό Τρικάλων έχουν μεγάλη ζήτηση. Μόνο το 2017 έγιναν συνολικά στην περιοχή μας, περίπου 700 αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων, όσες περίπου και το 2016. Πριν την έναρξη της κρίσης, το 2008, δηλαδή, οι τιμές αυτές ήταν 20-30% αυξημένες, καθώς γίνονταν αγοραπωλησίες καλών χωραφιών και στα 2.500 ευρώ το στρέμμα», μας εξήγησε η κα Βίκυ Μπούγλα, σύμβουλος ακινήτων, ιδιοκτήκτρια του μεσιτικού γραφείου Be Bougla Real Estate με έδρα στα Τρίκαλα, ενώ στη γειτονική Λάρισα, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστο Σιδερόπουλο «αρκετοί πουλάνε, αλλά λίγοι τελικά αγοράζουν».

Στη Θεσσαλία τα υψηλότερα ενοίκια αγροτικής γης

Παρά την κρίση, σε υψηλά ως επί το πλείστον επίπεδα παραμένουν, κυρίως όσον αφορά στις παραδοσιακά αγροτικές περιοχές της χώρας τα ενοίκια των αγροτικών γαιών. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Λάρισας, σύμφωνα με όσα μας είπε ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος «τα ξερικά νοικιάζονται προς 40 ευρώ το στρέμμα και τα ποτιστικά προς 80 ευρώ το στρέμμα. Στις Σέρρες, σύμφωνα με τον αγρότη, κ. Στέργιο Λίτο «οι τιμές φτάνουν τα 70 ευρώ το στρέμμα για τα ποτιστικά και τα 30 για τα ξερικά. Στη γειτονική Χαλκιδική, τέλος, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αργοτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, «οι τιμές για τα ποτιστικά δεν ξεπερνούν τα 40 ευρώ ανά στρέμμα».


Πηγή: mpikas@agrotypos.gr