ΣΠΑΡΤΗ. H Λακωνική Ομογένεια αντιλαμβάνεται, στηρίζει κι ενθαρρύνει την τιτάνια προσπάθεια του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, μέσα από τα 13 Ιδρύματα προσφοράς της τοπικής Εκκλησίας.

Το 2018 η Ομογένεια Αμερικής και Καναδά έχει προσφέρει περίπου 250.000$ στα Ιδρύματα της Ιερής Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.
Τα 13 Ιδρύματα της Μητροπόλεως συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία, που νιώθει πλέον ασφαλής. Παράλληλα προσφέρει εργασία σε εκατοντάδες λάκωνες εργαζόμενους.

Το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο των Ιδρυμάτων της Μητρόπολης φέρει την σφραγίδα του Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου ο οποίος υποδεχόμενος τους ομογενείς Λάκωνες, στην καθιερωμένη ετήσια ευχαριστήρια εκδήλωση (20/818), τόνισε με νόημα: «Είστε πατέρες, αδέλφια, παιδιά μου. Σας αγαπώ, σας εκτιμώ, σας θαυμάζω. Μα πάνω απ’ όλα προσεύχομαι για εσάς. Κι όταν κάποιος μιλάει με τον Θεό δεν μπορεί να υποκρίνεται…»

Αυτή η αναφορά του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης ήταν αρκετή για να φέρει τη συγκίνηση και την χαρά στα μάτια και τις καρδιές των 400 παρευρισκομένων, κυρίως ομογενών, που για μια ακόμα φορά δέχθηκαν την φιλοξενία της τοπικής Εκκλησίας ως ελάχιστη αναγνώριση της στήριξης τους στα Ιδρύματά της.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Ο Άγιος Παντελεήμων», πατέρας Ιωάννης Πορφύρης, αναφέρθηκε στο έργο του Ιδρύματος. Ο Πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής - Καναδά κ. Θεόδωρος Παυλάκος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο για την αναγνώριση της προσφοράς της Ομογένειας, ενώ ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος για μια ακόμα φορά «κέρδισε» την εμπιστοσύνη, τον θαυμασμό και το θερμό χειροκρότημα των Ομογενών μιλώντας με ευθύτητα, σαφήνεια αλλά εξομολογητικά.

Η εκδήλωση έγινε στο ξενοδοχείο του ομογενή κ. Δ. Καλοειδή στον Μυστρά με το Λύκειο των Ελληνίδων να παρουσιάζει χορούς από την Μακεδονία. Στο πλευρό του Μητροπολίτη ο ομογενής κ. Ε. Βαλιώτης και οι εκπρόσωποι των Λακωνικών αρχών.

Όπως αυθόρμητα και ευφυώς τόνισε παρευρισκόμενος ομογενής «η Λακωνία έχει πιάσει χρόνια τώρα το δικό της χρυσό 13άρι…» αναφερόμενος στα 13 Ιδρύματα της Ιερής Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.