ΣΠΑΡΤΗ. Αυτή τη φορά οι αρμόδιες αρχές της Σπάρτης γνώριζαν για την πρόθεση και τελικά απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι όχι μόνο δεν ανακόπτεται η απώλεια αλλά ήδη Επιτροπή διερευνά ακίνητα στην Τρίπολη για την μεταφορά της Σχολής άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr η Τακτική Συνέλευση του Τμήματος, που έλαβε χώρα στις 11 Ιουλίου 2018, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συνταχθεί με την θέση μεταφοράς του Τμήματος στην Τρίπολη, απαντώντας έτσι και στον Πρύτανη της Σχολής.

Αυτό σημαίνει ότι το Ακαδημαϊκό έτος 2018 - 2019 η Σπάρτη θα αποχαιρετήσει σίγουρα του τεταρτοετείς φοιτητές της Νοσηλευτικής και πολύ πιθανόν και τους φοιτητές των άλλων ετών.
Με βασικό επιχείρημα ότι το Νοσοκομείο της Σπάρτης δεν επαρκεί για την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών, το Τμήμα θα μεταφερθεί στην Τρίπολη, αν βέβαια υπάρξει πολιτική απόφαση του Υπουργού μετά τις εισηγήσεις των Υφισταμένων του Πρυτανικών αρχών.

Αυτό που είναι απολύτως βέβαιον και καταγεγραμμένο είναι η βούληση της Συνέλευσης, όπου 8 στα 12 παρόντα, από τα 16 συνολικά μέλη της, υπερψήφισαν την μεταφορά του Τμήματος στην Τρίπολη. Μάλιστα συγκρότησαν και Επιτροπή που διερευνά τους χώρους για την άμεση μεταφορά. Αρνητικά ψήφισαν οι Π. Ανδριόπουλος και Ε. Καλαματιανού. Λευκό ψήφισαν οι Π. Κολοβός και Π. Περδικάρης. Απουσίαζαν 4 μέλη μεταξύ των οποίων οι Μ. Τσιρώνη και η Σ. Ζυγά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ομόφωνη ήταν η απόφαση στο πρώτο σκέλος της εισηγήσεως, ώστε οι τεταρτοετείς φοιτητές μα μεταφερθούν για φοίτηση στο Παναρκαδικό το Ακαδημαϊκό έτος 2018- 2019.

Η Σπάρτη, όλα τα χρόνια λειτουργίας του Τμήματος, δεν κατόρθωσε να αναβαθμίσει τη λειτουργία του Νοσοκομείου ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες κλινικής εκπαίδευσης των φοιτητών. Ωστόσο μια απόφαση της Συνέλευσης που αφορά το κρίσιμο θέμα της μεταφοράς του Τμήματος από την Σπάρτη στην Τρίπολη θα έπρεπε να έχει απόλυτη απαρτία και φυσικά τη συμμετοχή των φοιτητών.

Αυτή τη στιγμή, 13/8/18, δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν υπάρξει εξελίξεις δεδομένου ότι τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης είναι γνώστες των εξελίξεων.

Η θέση του Σύριζα Λακωνίας «Ενδυνάμωση της λειτουργίας της Νοσηλευτικής Σχολής» θα πρέπει να διευκρινίζει αν η αναβάθμιση αυτή νοείται επί Λακωνικού εδάφους ή επί Αρκαδικού. Αν δηλαδή η θέση του Σύριζα και του Κυβερνητικού βουλευτή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παιδείας είναι να παραμείνει το Τμήμα Νοσηλευτικής στη Σπάρτη.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης θα πρέπει να γίνει γνωστό (ει δυνατόν στη σημερινή συνεδρίαση του) αν εν τω μεταξύ έγιναν οι παρεμβάσεις εκείνες που θα επέτρεπαν την αλλαγή πλεύσης και την συγκράτηση του Τμήματος της Νοσηλευτικής. ‘Αλλωστε, Δήμος Σπάρτης κι Εμπορικός Σύλλογος, έχουν αγαστή συνεργασία, επί πολλών θεμάτων, για να θεωρείται βέβαιον ότι θα έχουν μεριμνήσει έτσι ώστε η Σπάρτη να μην χάσει το Πανεπιστημιακό Τμήμα που με κόπο, θυσίες και προσφορές κατέκτησε τα προηγούμενα χρόνια.