Με 3,20 πούλησαν δυο συνεταιρισμοί της Λακωνίας την περασμένη εβδομάδα

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, νεκρή περίοδο, από άποψη εμπορικών πράξεων αναμένεται να αποτελέσει και ο φετινός Αύγουστος, καθώς οι ιταλικές τυποποιητικές κλείνουν σε δυο ημέρες από σήμερα, έως την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Ως τότε, συνεταιρισμοί και παραγωγοί, θα αρκεστούν στο να κάνουν υπομονή, μήπως και ανέλθουν οι τιμές παραγωγού την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ή τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές πάντως, φθάνουν μέχρι και τα 3,20 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, αυτή την περίοδο.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων, κ. Τάκης Ντανάκας «σε δυο ημέρες από σήμερα η ιταλική βιομηχανία κλείνει λόγω καλοκαιριού, οπότε οι πιθανότητες και η εμπειρία μας τόσα χρόνια λέει, ότι εκτός απροόπτου, δεν θα υπάρξει κάποια παραγγελία από την Ιταλία, όσον αφορά στο ελαιόλαδο της Λακωνίας, τουλάχιστον».

Συνεπώς, οι παραγωγοί περιμένουν τον Σεπτέμβριο, μήπως και ανέβει η τιμή του, για να πουλήσουν.

Εν τω μεταξύ, στη Λακωνία οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 3,20 ευρώ, καθώς σε αυτή την τιμή πούλησαν 80 τόνους ελαιολάδου συνολικά, την περασμένη εβδομάδα, ο ΑΣ Μολάων-Πακίων και ο Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης. Στην υπόλοιπη Λακωνία, οι τιμές φτάνουν έως και τα 3,10 ευρώ το κιλό.

Παρόμοιο φαίνεται πως είναι το κλίμα που επικρατεί και στην Κρήτη, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νιπιδιτού Πεδιάδας, στο Ηράκλειο, να προσπαθεί να πουλήσει, μέσω διαγωνισμού που προκήρυξε, 106 τόνους ελαιόλαδο, πριν την παραδοσιακά νεκρή περίοδο του Αυγούστου.

Ειδικότερα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νιπιδιτού Πεδιάδας, ακολουθώντας και αυτός την ορθή και διαφανή πρακτική του διαγωνισμού στην διάθεση του ελαιολάδου των παραγωγών μελών του, έθεσε σε δημοπρασία 106 τόνους ελαιολάδου και δέχεται προσφορές στο γραφείο του Συνεταιρισμού, μέχρι τις 2 Αυγούστου 2018 και ώρα 7 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι τιμή 3,10 ευρώ το κιλό κατάφερε να εξασφαλίσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, μέσω του σχετικού διαγωνισμού πώλησης που πραγματοποίησε την Τετάρτη (25/7/2018), στη δημοπρασία των 50 τόνων ελαιολάδου οξύτητας 0,18.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Γραμματέας του Συνεταιρισμού κ. Ορφανάκης, «εκτιμώ ότι πετύχαμε μια καλή τιμή σε σχέση με τις τιμές που έχει αυτή την εποχή η αγορά, οι οποίες κυμαίνονται γύρω στα 3 ευρώ το κιλό. Έχουμε ακόμη κάποια αποθέματα και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποφασίσουμε πότε θα προχωρήσουμε σε νέα δημοπρασία».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή την εποχή στην Κρήτη η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνεται από 2,70 μέχρι 2,90 ευρώ το κιλό, ενώ ο Α.Σ. Αχλαδιών (Σητείας) δίνει τιμή στα 3,20 ευρώ ανά κιλό.