ΣΠΑΡΤΗ. Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει στους κύκλους των παραγωγών οι οποίοι πωλούν τα προϊόντα τους στη Δημοτική Λαϊκή Αγορά της Σπάρτης σχετικά με την μεταφορά της μίας ημέρας της Λαϊκής, της Τετάρτης, είτε στην πλατεία Νέου Κόσμου είτε στην περιοχή της Λάκας.

Η Δημοτική Αρχή Σπάρτης προκειμένου να ικανοποιήσει αιτήματα δημοτών από τις συγκεκριμένες περιοχές μελετά την κατάργηση της Λαϊκής της Τετάρτης και την μεταφορά της εκεί όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.
Οι Σπαρτιάτες και Λάκωνες παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα τους στην Λαϊκή της Δημοτικής Αγοράς όχι μόνο διαφωνούν αλλά υποστηρίζουν ότι μια τέτοια αλλαγή θα έπληττε καίρια και τους ίδιους και τη Δημοτική αγορά και εν γένει την αγορά που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη Δημοτική Αγορά.

Από την διαβούλευση που φαίνεται να έχει ανοίξει προκύπτει μια νέα εξέλιξη που προωθούν οι παραγωγοί προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές.

Προτείνουν την τέλεση Λαϊκής Αγοράς και τη Δευτέρα, η οποία να γίνεται εκ περιτροπής στις περιοχές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η πρόταση στοχεύει στη διατήρηση της Λαϊκής κάθε Τετάρτη στο κέντρο. Ωστόσο έρχεται να καλύψει την επιθυμία και ανάγκη των δημοτών που θέλουν Λαϊκή πλησίον της οικίας τους.

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποδειχθεί και ποιές περιοχές είναι εκείνες που αντέχουν να στηρίξουν Λαϊκή» λένε οι παραγωγοί οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να στηρίξουν μια ακόμα ημέρα Λαϊκή την εβδομάδα. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι αν η Δημοτική Αρχή δεν αξιοποιήσει την πρότασή τους για Λαϊκή την Δευτέρα τότε θα οδηγήσει το κοινό της πόλης στις αλυσίδες καταστημάτων που διαθέτουν μανάβικα. «Αυτή θα είναι και η αρχή του τέλους… Αλίμονο αν ο Δήμος οδηγήσει τους καταναλωτές στις αλυσίδες λιανικής…» τονίζουν.

Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Αρχή Σπάρτης θα πρέπει να σταθμίσει:
• Την απαίτηση των δημοτών για Λαϊκή στις γειτονιές
• Τον κίνδυνο η κατάργηση της Λαϊκής της Τετάρτης να πλήξει τόσο τους παραγωγούς όσο και την εμπορική αγορά του κέντρου.

Από την άλλη πλευρά τόσο οι οπωροπώλες όσο και οι καταστηματάρχες πέριξ της Δημοτικής Αγοράς Σπάρτης διαμαρτύρονται για την απόλυτη υποβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς, όταν ακόμα και το κτίριο της έχει εγκαταλειφθεί, ενώ τα καταστήματα της παραχωρούνται έναντι χαμηλού ενοικίου σε επαγγέλματα και λειτουργίες που έχουν να κάνουν με τη Λαϊκή. «Αντί να αναβαθμίσει την Δημοτική Αγορά την αποδυναμώνει…» λένε χαρακτηριστικά.

Η Δημοτική Αρχή Βαλιώτη είναι υποχρεωμένη σε συνδυασμό με την πεζοδρόμηση της Κ. Παλαιολόγου αλλά και τις παρεμβάσεις για το «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου» που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς, να ενημερώσει τους δημότες για το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θα δώσει σχετικά με το θέμα.